• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Brodecki fiskar efter framgång: "Precis då högg det till"

17 oktober 2018 20:00
Stafettintervju

På isen är Adam Brodecki en av de ledande poängspelarna i SHL:s tabelletta. Utanför densamma har 23-åringen svårare att rymma från sitt rykte som fisketjuv. I säsongens första stafettintervju berättar Linköpings nya stjärna om succéhösten, lagets framgång och bakgrunden till fiskehistorien.


När SHL i våras satte punkt för den dåvarande säsongens stafettintervjuer var Joacim Eriksson sist ut. Målvakten passade då vidare pucken till en gammal lag- och lekkamrat, en fråga som anspelade på duons förflutna. Nu har stunden äntligen kommit för Linköping HC:s Adam Brodecki att ställas till svars för sina handlingar.

Adam, du har fått frågan varför du snor andras fiskar, lägger upp dem på Instagram samt säger att du har fått dem och varför du aldrig får några egna fiskar. Har du någon gissning på varifrån frågan kommer?

– Kan jag få ställa någon följdfråga på den?, svarar Adam Brodecki snabbt.

Absolut!

– Är den här spelaren kvar i SHL? Spelar han i Växjö?

Han har varit i Växjö, men spelar just nu i Brynäs. Det har inte blivit så mycket matcher under hösten på grund av skada...

– Jaja, då är det "Jocke" Eriksson haha!

Brodecki och Eriksson lärde känna varandra i just Växjö, där de spelade tillsammans under SHL-säsongen 2016/2017. Duon hittade en gemensam hobby i fiskandet och frågan är ett resultat av deras allra första äventyr på sjön. Med sällskap av Philip Holm var Brodecki och Eriksson ute på så kallad "trolling". Från sin båt lade de i fem-sex spön i vattnet, men Adam Brodecki blev snabbt petad från själva fiskandet.

– Jag var yngst första gången som vi fiskade, så jag fick inte sköta något spö utan var tvungen att köra båten. Men Philip Holm fick trassel med ett spö och ville ha hjälp. Jag sa åt honom att ta över ratten, tog tag i spöt och precis då högg det till, berättar Adam och fortsätter med glimten i ögat;

– Det var en riktigt stor gädda på kroken. Grabbarna blev så klart "avis" för att jag drog upp den, det sved nog för att jag var yngst. Det var så som själva storyn kom upp. Vi har varit ute flera gånger efter det och de brukar håna mig och fortsätter tjata om att jag tar andras fiskar. Jag ser det bara som avundsjuka för att jag alltid får störst fisk.

Är fiskandet ett viktigt och stort intresse för dig?

– Jag växte upp ute vid vattnet, så fiskandet har kommit ganska naturligt. Vi var ett gäng i Växjö som fiskade mycket tillsammans, vi lärde också känna en del utanför hockeyn som hade båtar och så där. Jag tycker att det är kul och avkopplande. Det är inte så att jag är ute varje dag, men så ofta jag har tid.

"Jäkligt kul att komma till hallen varje dag"

Vid sidan av sitt friluftsliv har Adam Brodecki mest gjort sig känd för sina insatser på hockeyrinken. 23-åringen tog den här sommaren steget från Växjö Lakers och skrev med ett färskt SM-guld i bagaget på för Linköping HC. På östgötaslätten har det nya steget i karriären fått bästa tänkbara start. Linköping har vunnit sju av sina nio inledande matcher, tagit 21 poäng och leder hela SHL-tabellen.

– Självklart har vi gjort en väldigt bra start och det är viktigt, för det skapar harmoni. Det är jäkligt kul att komma till hallen varje dag och göra ett jäkligt bra jobb. Det finns fortfarande mycket som vi inte är nöjda med, men vi har nästan alltid hittat ett sätt att vinna matcherna på. Vi ska behålla flowet, resonerar Adam kring den fina hösten.

Inför säsongen var det annars ganska tyst om Linköping, till skillnad från tidigare år då ni stått som guldkandidat. Kan det ha gynnat er på något sätt?

– Klart det fått oss att vilja visa att människor har fel, samtidigt är vi ett helt nytt lag. Vi har fokuserat mycket på att på allvar få ihop gruppen, arbetat mycket med team building. Jag tror att vi valt rätt ände att börja från och vi har nått resultat också.

I sin senaste match slog Linköping tillbaka Timrå med 4-2 hemma i Saab Arena, en seger som kom utan Adam Brodecki i truppen. Forwarden berättar att en överkroppsskada orsakad på träning hindrade honom från spel, men att han väntas vara tillbaka på söndag. Då spelar LHC återigen efter ett längre uppehåll och möjligheten finns att laget går ut på is med serieledningen i behåll. SHL-säsongen är hittills en stor framgång - frågan är hur långt det kan bära lejonen från Linköping?

– Det är för tidigt att säga. Mina erfarenheter är att det gäller att nå slutspel, där kan allting hända. Vi behöver alla fortsätta på den väg som vi börjat på. Att titta för långt fram är bara fel, vi behöver ta en vecka i taget och se till att vinna matcher, poängterar Adam.

"Måste få bevisa att jag håller på den här nivån"

Genom hela sin SHL-sejour har den Waxholmsfostrade talangen stått redo att blomma ut, men tvingats vänta på sitt genombrott. På fem säsonger i SHL har det som mest blivit 19 poäng från forwarden. Den här hösten har dock något hänt.

Med åtta spelade matcher på sitt konto står Adam Brodecki redan på sju poäng - två mål och fem assist. I Tommy Jonssons till stora delar nya Linköpingsbygge har 23-åringen tilldelats ett stort ansvar. Rollen är mer offensiv mot den Brodecki haft i både Brynäs och Växjö och huvudpersonen trivs som - just det - fisken i vattnet.

– Tommy sa egentligen inte så mycket innan säsongen, mer än att han vet vad jag är för typ av spelare. Han vill att jag får visa vad jag själv går för. Nu när jag väl fått chansen i en mer offensiv roll har tycker jag att jag tagit den, förklarar Adam själv.

Det måste så klart kännas bra att få ett så stort förtroende inom laget?

– Verkligen! Jag känner att jag är i en tidpunkt i karriären där jag måste få förtroende för att bevisa att jag håller på den här nivån. Det har verkligen börjat bra här i Linköping.

Nu på söndag väntar Skellefteå hemma i ett riktigt intressant möte. Hur går dina tankar inför den matchen?

– Det ska bli kul att möta Skellefteå, det brukar alltid vara roliga matcher. De bjuder verkligen upp till spel. Vi ska fortsätta vara starka hemma och ta en ny trepoängare.

Och viktigast av allt; har du hittat några fina sjöar att fiska i runt Linköping?

– Jag ska faktiskt ut på lördag med farsan! Vi ska hyra en båt och fiska lite. Vi får se hur det går, förhoppningsvis är det bra vatten.