• Huvudsponsorer

Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Idag 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Torsdag Tor 8 Oktober Okt
Lördag Lör 10 Oktober Okt

Så spelas SHL 2015/2016

27 mars 2015 10:00

Från och med säsongen 2015/2016 införlivas ”Play In” i SM-slutspelet i ishockey och utgör åttondelsfinaler i kampen om att få lyfta LeMat-pokalen. Det är en av förändringarna som nu görs i och med att SHL utökas till 14 lag.


Sedan tidigare har det varit klart att SHL till kommande säsong 2015/2016 kommer att spelas med 14 lag och 52 omgångar, där så kallade ”back to back”-möten enbart kommer att spelas mellan inbördes lag. Läs mer om de sedan tidigare publicerade förändringarna och arbetet med spelschemat i artikeln här på SHL.se.

Nu är det också klart att förlängningsspelet i de max fem minuter långa fjärdeperioderna, som tar vid efter ett oavgjort resultat vid full tid, även framöver kommer att bjuda på spel tre mot tre ute på isen.

– Den förändring vi genomförde efter julen 2014 har fallit mycket väl ut. Spelet i förlängningarna har blivit mer öppet, chansrikt och underhållande samtidigt som de matchavgörande målen har blivit fler, förklarar SHL:s sportchef Johan Hemlin.

”Play In” blir åttondelsfinaler i SM-slutspelet

Under ett par säsonger har lag 7-10 i SHL spelat ”Play In” för att försöka kvalificera sig till SM-slutspelets kvartsfinaler. Från och med säsongen 2015/2016 införlivas detta tankesätt helt i SM-slutspelet och matchserierna, som även fortsättningsvis avgörs i bäst av tre matcher, utgör från och med nu åttondelsfinaler i kampen om att få lyfta LeMat-pokalen.

– Med ”Play In” har det skapats ytterligare ett tävlingsmoment och vi tror att det kan passa in ännu bättre i en serie med 14 lag, säger Johan Hemlin.

Dessa nya fastställda förändringar innebär alltså följande för SHL och SM-slutspelet.

• Lag 1-6 efter SHL:s 52 omgångar går direkt till kvartsfinal.

• Lag 7 möter lag 10 och lag 8 möter lag 9 i åttondelsfinal. Matchserierna spelas i bäst av tre matcher och respektive matchserievinnare går till kvartsfinal.

• Lag 11 och 12 har spelat klart för säsongen.

• Lag 13 och 14 spelar direktkval till SHL och möter var sitt lag från HockeyAllsvenskan. Matchserierna spelas i bäst av sju matcher och respektive matchserievinnare är klart för spel i SHL säsongen 2016/2017.

Grundregeln för samtliga steg ovan är att högst placerat lag i SHL möter lägst placerat lag. I samtliga matchserier har det högst placerade laget hemmafördel i en eventuell sista och avgörande match. Matchserierna spelas med varannan match hemma och varannan match borta, där det högst placerade laget inleder hemma.

Spelschemat för SHL 2015/2016 släpps i början av maj. Säsongsstart sker i mitten av september.