20 frågor med Anders Burström

23 juli 2021 11:00
20 frågor – sommarspecial

Anders Burström har gjort över 700 SHL-matcher och är numera assisterande tränare i Frölunda. Här berättar 45-åringen om padelmatcherna med Frölundas tränarstab, löksaxen från tv-shop som bara användes en gång samt när han uppträdde som Linda Bengtzing i gul klänning. ”Jag tycker det är viktigt att bjussa på sig själv i vissa stunder”, säger Burström.


1. Husvagn eller hotell?

– Vi har haft husvagn några år och jag gillar den biten, men vi har tyvärr sålt den. Därför får det bli hotell.

2. Men du gillar husvagn ändå?

– Ja, vi har haft en husvagn stående i en skidanläggning, i Storklinten, under vintern. Vi hade den där två år och sedan campade vi en del under sommaren. Vi körde Norrbotten och in i Finland, ner mot Vasa. Sedan tog vi båten över till Umeå och upp till Norrbotten. Vi gillar husvagn, men vi sålde den när vi flyttade söderut.

3. Om du får regissera den perfekta semesterdagen. Hur skulle den se ut?

– På förmiddagen blir det en padelmatch, en god lunch och eftermiddagen tillbringar jag nära vatten med familjen. I den bästa av världar blir det en till padelmatch närmare kvällen, haha. Jag har blivit en padelnörd.

4. Hur mycket padel spelar du en vanlig vecka?

– Får jag helt välja hade det blivit en per dag, men där är jag inte. I snitt blir det väl två, tre i veckan.

5. Vinner du mot Roger Rönnberg (Frölundas huvudtränare) i padel?

– Haha. Vi spelar en del tillsammans faktiskt. Vi spelar rätt mycket i tränarstaben, med Roger, Kristofer Näslund och Kristoffer Martin. Vi försöker döda en del tid när vi reser, men även på hemmaplan. På matchdagar, efter träning och matchgenomgång, brukar vi spela. Det är kul att hålla igång, men skiftar lag ganska mycket. Det är kul att vi alla har samma intresse.

6. Förutom padel, vad gör du för att koppla bort hockeyn under semestern?

– Vi har mycket släkt och vänner i Norrbotten. Vi tillbringar mycket tid där uppe. Föräldrarna har tagit covidsprutorna nu och det öppnar uppe lite. Vi kommer tillbringa tid med nära och kära. Sedan blir det någon vecka i södra Sverige.

7. Om du får bjuda en tränarkollegan från en annan SHL-klubb på grillmiddag i sommar, vem blir det och varför?

– Jocke Fagervall, Malmö, som jag jobbade med i Luleå mellan 2014 och 2016. Han är en så sjukt trevlig människa och en bra vän. Vi kommer jättebra överens. Han är en härlig person att jobba med och vara med. Han blir det utan tvekan.

8. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Det var nog mer måsten som spelare. Då trodde jag att det var jätteviktigt med rutinerna för att kunna prestera bra. Som ledare är det inte lika viktigt att ha rutiner. En bra matchdag innehåller bra balans mellan en bra förmiddag med laget och sedan att frigöra skallen med någon typ av träning, gärna padel. Sedan en grym prestation av gruppen på kvällen och vi kan lämna arenan som vinnare – det är en optimal matchdag.

9. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– Det är svårt att välja en. Jag skulle vilja säga tre. Det första är när jag var 18 år och vi vann Junior-EM i Finland. Vi kom dit som underdog, men lyckades vinna mot favoriten Tjeckien i final. Det var första stora grejer jag fick vara med och vinna. Sedan har vi SM-guldet med Luleå (1996) som 20-åring. Jag vill också nämna 2008. Vi hade en jobbig vår, men lyckades krånglade oss kvar i SHL utan kval, i sista matchen. Det var lite som att klubbens existens stod på spel och vi lyckades hålla oss kvar. Känslomässigt är det topp-3 som spelare. Som ledare är det CHL-guldet med Luleå 2015, men jag hoppas att jag har fler häftiga stunder framför mig som tränare.

10. Hur många kaffekoppar dricker du per dag?

– Någon för mycket. haha. För några år sedan var det faktiskt en läkare som frågade hur många koppar jag egentligen drack per dag. Jag tror jag var uppe i 14, 15 koppar då. Det är för mycket, men nu har jag kapat det till hälften. Så det blir kanske sex, sju koppar per dag och det är nog fortfarande för många.

11. Vad sa läkaren när du sa att du drack 15 koppar?

– Han konstaterade att det nog inte är så bra att ligga på den nivån, haha. Kaffe är väl bra i rätt mängd. Jag frågade någon om det och fick väl till svar att ungefär fyra koppar per dag är bra.

12. Vilket är ditt mest onödiga köp?

– Jag köpte en grej från tv-shop, där man skulle klippa löken. Jag tyckte det lät hur smart som helst eftersom det är så jobbigt att hacka lök. Det visade sig att den fungerade en gång och sedan orkade den inte mer. Den hamnade längst ner i lådan och har inte använts efter det. Den var inte jättedyr, men helt värdelös.

13. Vilken app är den första du kollar när du vaknar?

– Jag har en dotter som är sex år som är jätteförtjust i SMHI:s app. Det första hon vill göra när hon slår upp ögonen är att titta på den. Så jag brukar kolla den med henne. Hon blir säkert meteorolog i framtiden.

14. Nämn tre artister du lyssnar på just nu.

– Jag är en riktig allätare. Allt från schlager till viss hårdrocksmusik. Jag har varit på några Gyllene Tider-konserter, och den musiken gillar jag mycket. Men jag är en allätare. När jag väl spelade satte jag gärna på schlagermusik, men då tyckte Janne Sandström i Luleå att jag inte skulle styra musiken.

  1. Vid Linda Bengtzing sa Janne Sandström ifrån alltså?

– Faktiskt har jag till och med uppträtt som Linda Bengtzing en gång. Det var på ett bröllop och jag hade gul klänning och klackskor. Jag tycker det är viktigt att bjussa på sig själv i vissa stunder. Det kan vara bra på släppa garden. Det jobbar vi med på våra spelare också. Jag tror det är bra i vissa stunder.

16. Vad ger du ditt uppträdande för betyg?

– Engagemang är säkert en tia. För sångröst och annat får vi kliva djupt ner på betygsskalan. Jag gav järnet och hade bra engagemang och det kommer man långt på.

17. Vilken låt var det du uppträdde med?

– ”E det fel på mig.”

18. Vem var du i skolan?

– Fokuserad. Jag är uppväxt med att ger man sig in i något ska man försöka ge sitt yttersta. Även om man inte är bäst ska man ge allt. Jag var nog rätt duktig i skolan. När jag kom med i a-laget i Luleå i ettan i gymnasiet blev det mindre tid att fixa skolan fullt ut. Jag lämnade skolan med godkända betyg, med skolan blev lite lidande av elithockeyn.

19. Vilken film har du sett flest gånger?

– Det är nog någon av Sällskapsresefilmerna. De har jag sett hur många gånger som helst med ett leende på läpparna. Sällskapsresan 2, Snowroller, är nog den jag tycker är bäst

20. Hur händig är du på en skala ett till fem?

– En jätteetta skulle jag säga. Jag är ruggigt bra på att gå på instruktioner. Då kan jag ta på blåstället och fixa, men att se en röd tråd kring hur det ska bli är jag helt värdelös på.