• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Victor Backman: ”Tacksam men inte nöjd”

21 juli 2020 09:00
Välkommen till SHL

Han SHL-debuterade i Frölunda säsongen 2010/11. Nio år, och tio klubbar, senare är Victor Backman, 28, tillbaka i den svenska högstaligan – och han är det tack vare hårt jobb, sin kärlek till sporten och mental träning. ”Jag är lite stolt över att få chansen i SHL, även om jag inte ser det här som någon slutstation”, säger Malmöcentern.


Vanligtvis i den här intervjuserien träffar vi spelare som ska göra sin första SHL-säsong, men för Victor Backman är det här en återkomst i ligan. Men man kan säga att det blir hans första ”riktiga säsong”. Han spelade sammanlagt 25 SHL-matcher med Frölunda under 2010 och 2011, men på dessa snittade han drygt fem minuters istid per match. Nu är det Malmö som gäller för Öckerösonen och han känner sig redo för en betydligt större roll än senast han spelade i SHL.

– Jag ser mig själv som en tvåvägscenter med lite uppsida offensivt. Spontant när jag kollar på laget är det lite öppet. Den som presterar kommer att få lira, som alltid. En drivkraft hos mig är att kunna nypa de ädla minuterna, som i powerplay. Det är alltid upp till en själv när det kommer till istid. Det går att säga mycket under en försäsong, men det kokar alltid ner till att man ska leverera då man får chansen, säger Backman.

"Det har blivit en resa"

Att påstå att 28-åringens väg tillbaka till SHL har varit krokig är ingen underdrift. Som junior dunkade han in 71 poäng på 39 matcher med Frölundas J20-lag säsongen 2010/11, men han lyckades aldrig på allvar slå sig in i a-laget och i stället blev det utlåningssejourer i Borås, Västerås och Oskarshamn. Därefter har det blivit spel i Danmark, Mora, Norge, Finland, BIK Karlskoga och under de två senaste säsongerna har han tillhört schweiziska ZSC Lions, där det blev 18 matcher (tolv poäng) i NLA samt 54 matcher med farmarlaget i andraligan.

– Det har blivit en liten resa måste man säga. Det har blivit några klubbar och olika länder. Jag väljer att se det som erfarenhet. Hockey är hockey och man lär sig alltid något. Kan jag ta med mig ett par bra saker för varje säsong blir jag förhoppningsvis bättre i det långa loppet, säger han och fortsätter:

– När jag kollar tillbaka kan jag känna att jag hade sjukt dåligt tålamod. Direkt jag blev utlånad från Frölunda skulle jag fram till varje pris. Ibland är det inte den bästa vägen att stånga sig fram. Ibland är det bra att tänka lite mer långsiktigt och jobba i processen över tid. I stället för att bara ta första bästa vägen upp, säger Backman.

Det låter som att du har mognat lite?

– Det tycker jag. Jag har en annan stabilitet mentalt. Sedan har jag byggt upp en bra fysisk bas över tid. Teknikmässigt har jag alltid känt att jag har varit tillräckligt bra för att spela i någon av toppligorna. Det handlar mer om att jag nu har fått ihop alla delar, säger han.

Du sa att du hade dåligt tålamod när du var yngre. På vilket sätt märktes det?

– Det märks kanske genom att jag har hoppat runt lite för mycket mellan klubbar för mitt eget bästa. Jag gjorde det jag trodde krävdes för att få bästa möjliga utveckling för stunden. Jag ville så sjukt mycket. Det är klart att när jag gjorde 71 poäng min sista säsong som junior siktade jag på att ta plats i SHL. När jag sedan inte hamnade där blev det kanske att jag inte var nöjd där jag var. Då sätter du en negativ press på dig själv. Att jag har gått igenom det där försöker jag vända till min fördel, säger Backman.

Vändningen kom sommaren 2015

Han beskriver det som att vändningen i hans karriär kom inför hans andra säsong i Danmark, 2015.

– Den sommaren ändrade jag mitt mindset. Då tänkte jag lite: ”Får jag inte ihop det nu får jag sluta.” Jag bestämde mig för att jag skulle satsa och ge allt som gick över en tid, säger Backman.

Säsongen som kom gjorde han 24 poäng på 30 matcher i Herlev, där han också var lagkapten. Till säsongen efter blev det spel i norska Stjernen där Backman gjorde hela 54 poäng på 40 matcher, men året därpå kom nya bakslag. 2017 fick han chansen i finska HPK, men där blev han väldigt sjuk (blodinfektion som utvecklades till en lunginflammation) och i slutet av säsongen fick han lämna BIK Karlskoga, trots två år kvar på kontraktet. En anledning som Backman lyfter fram till att han gång på gång har lyckats komma tillbaka från motgångar är hans kärlek till sporten.

– Jag har gillat hockey och är en hockeynörd. Jag har spelat landhockey till midnatt och spolat is i trädgården. Sådana grejer. Att bara gå ut och lira med smågrabbarna på gatan tycker jag fortfarande är sjukt kul. Ibland gör jag det under säsongen, bara för att få lite glädje. Kärleken till hockey har varit en stor drivkraft för mig, säger han.

Tagit hjälp av mental tränare

Victor Backman lyfter även fram mental träning som en anledning till att han kommit dit han har kommit inom hockeyn.

– Det har varit grymt för mig. Jag tycker det är bra att mental träning är mer accepterat i dag, både i samhället och inom elitidrotten. När jag själv började var det lite tabu, som att man var sjuk eller hade problem om man tog mental hjälp. Det var lite att man smög med det. Vi lägger så mycket energi på att springa och lyfta vikter och det mentala är minst lika viktigt, om inte viktigare, säger Backman.

Han började ta hjälp av en mental tränare för ungefär sju år sedan och gör det fortfarande ibland.

– Nu är det mer att jag bollar lite tankar. Jag har fått med mig en del verktyg genom åren som jag använder. Nu sitter det mer i ryggmärgen. Man lär känna sig själv bättre. Jag tror att alla skulle må bra av mental träning, oavsett jobb. Man mår bra av att jobba med sig själv. Samma med meditation. Det kan låta flummigt, men det ger resultat, säger Backman.

Med tanke på att karriären har varit rätt mycket upp och ner. Hur var det att skriva på det där SHL-kontraktet med Malmö?

– Det första jag kände var tacksamhet, att jag har nått hit. Jag brukar säga att man ska vara tacksam, men aldrig nöjd. De är ett litet motto jag har. Det är många som hjälpt mig genom åren, allt från massörer, fystränare och läkare till framförallt min familj och flickvän. Jag är lite stolt över att få chansen i SHL, även om jag inte ser det här som någon slutstation. Jag är mer motiverad än någonsin att göra bra ifrån mig och bevisa att jag kan leverera på den här nivån, säger Victor Backman.

"Känns spännande"

28-åringen är inte den ende nye spelaren i Malmö inför kommande säsong. Klubben har förstärkt laget med de danska backarna Markus och Oliver Lauridsen, tvillingarna Westerholm samt att Redhawks har en ny huvudtränare i Joakim Fagervall. Lägg därtill att en stomme från förra säsongen är kvar och Backman ser positivt på det som komma skall.

– Det känns spännande. Det är många unga hungriga i laget. Känslan är att det blåser en frisk fläkt i föreningen och det ska bli kul att vara en del av den, säger Victor Backman.