Patrik Karlkvist: "20 mål hade varit mäktigt"

26 november 2021 11:00
20 frågor

Patrik Karlkvist har imponerat stort under sin första SHL-säsong. Med 13 fullträffar är han tvåa i SHL:s skytteliga. När 29-åringen får 20 frågor berättar han varför det inte gick bättre i Finland förra säsongen, att han är lite överraskad över framgången i år samt om sitt dåliga padelhumör.


1. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Oftast träning på morgonen. Sedan blir det hem för att kanske ta en powernap eller så spelar jag tv-spel. Inget speciellt egentligen. Väl på arenan brukar det bli en halvtimme tvånudd (fotbollsuppvärmning) och tejpa klubben.

2. Hur står du dej i tvånudd i laget?

– Jag är topp tre skulle jag säga. Jag är är rätt fin där, faktiskt.

3. Har du spelat mycket fotboll tidigare?

– Ja, jag höll på med fotboll mycket när jag var yngre. Jag spelade fram till att jag var 15, 16 år kanske. Jag har alltid varit boll- och sportintresserad. Jag har alltid haft svårt att sitta still. Därför har jag alltid hållit på med någon klubba eller boll.

4. Hur fördriver du tid på bussen till bortamatcher?

– Nu är det bara kortspel. Vi är fem i laget som spelar. Vi har fixat en bräda som vi har med och då sitter vi och spelar kort.

5. Finns det något du ångrar med din karriär?

– Jag är dålig på att ångra saker, även om Finlandsäventyret inte gick som jag hade tänkt (det blev bara åtta matcher i Sport). Det är väl det som jag kanske kan ångra. Kanske att jag skulle ha sökt mig mot SHL det året eller ha stannat kvar i MoDo. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför jag ville till Finland. För det var dit vi kollade. Nu blev bra till slut och då är det svårt att ångra något.

6. Med lite distans till tiden i Finland. Varför tror du att det inte gick bättre än vad det gjorde?

– Jag brukar lägga mycket på mig själv. Jag gjorde inte tillräckligt, samtidigt är det svårt när man har en coach som vill ändra en i stället för att forma en. Han ville spela mig på ett sätt som jag aldrig hade spelat tidigare. Sedan kom kritiken och kulturen är lite annorlunda i Finland, mer skrikigt. Då blev jag mindre i stället för större och självförtroendet fick sig en törn. Sedan fungerade ingenting helt plötsligt.

7. På vilket sätt ville han ändra dig som spelare?

– Det kändes som att de hade sett några matcher där jag hade gjort något mål och skjutit några direktskott. Det var som att det enda de ville att jag skulle göra var att skjuta. När jag försökte slå en konstruktiv passning genom boxen som inte blev rätt stod tränaren bara och skrek att jag skulle skjuta. Sedan tyckte han väl att jag var lite för soft.

8. Vem i laget åker du helst på semester med?

– Det hade varit kul att åka med Brian Cooper. Han känns som en person som vill upptäcka saker och se saker. Han hade nog fått med mig på grejer som jag inte hade gjort annars. En golfresa med Lukas Pilö och (Daniel) Muzito Bagenda hade inte heller varit så dumt.

9. Vad har du i handicap?

– 2,6.

10. Vem i laget var den senaste du bjöd på middag och vad bjöd du på?

– Kim Rossdahl var här och vi käkade taco.

11. Fick han en middag som tack för någon passning till något av dina mål?

– Han är så snål så jag vet att han kommer om jag hör av mig, haha. Han ska faktiskt komma över i kväll (onsdag förra veckan) igen. Vi ska kolla på Tre Kronors match och käka lite.

12. Vilket är ditt sämsta köp?

– Det måste var något av mina padelracket. De går sönder hela tiden. Jag har så dåligt humör när jag spelar. Jag har säkert fem, sex klädesplagg jag aldrig har använt heller.

13. Är det just i padel det där dåliga humöret kommer fram eller är det i andra situationer också?

– Jag tenderar att bli mer sur om jag spelar golf och padel, sådana saker som jag inte är lika bra på som hockey. Inom hockeyn håller jag mig ganska lugn. Speciellt padel brukar jag bli sur i. Jag tror väl att jag är bättre än vad jag är och ska försöka mig på något som jag inte klarar av. Jag har svårt att vara dålig på saker.

14. Om du skulle vara med i ett tv-program. Vilket skulle du välja?

– Halv åtta hos mig hade varit lite kul. Mästarnas Mästare känns jobbigt. Det känns som att det är många tuffa moment, men det hade varit kul att höra andras historier och hänga lite.

15. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilken skulle det vara?

– När jag skrev på något av mina SHL-kontrakt. Det har varit stort. Efter första SHL-kontraktet (MoDo, 2015) var jag utlånad hela säsongen efter till Mora och sedan åkte MoDo ur SHL. Men båda dagarna när jag skrev SHL-kotrakt har varit jäkligt coolt.

16. Har SHL varit ett mål för dig de senaste åren?

– Jag har alltid velat spela så högt som möjligt. Mest för ens egen skull, men även för föräldrarnas som lagt ner både tid och pengar på mitt hockeyspelande. Jag vill ge tillbaka, eller hur jag ska säga. Det har alltid varit ett mål att ta mig så högt upp som möjligt. Jag har aldrig blivit nöjd, även om jag haft kul och tjänat rätt bra i allsvenskan. Jag har aldrig sett det som ett slutmål. Att vara här nu är sjukt kul och jag njuter av att spela i SHL.

17. Många lyfter fram dig som en positiv överraskning den här säsongen. Är du själv överraskad?

– Ja, det klart. Jag vet att jag har haft det i mig, att göra mål, poäng och skapa lägen. Men att jag skulle ligga på ungefär en poäng per match hade jag inte trott innan säsongen. Lite överraskad är jag är, men det är bara att njuta så länge det varar.

18. Siktar du 50 poäng nu?

– Haha. Jag vet inte. Jag har inte satt upp något mål. Är man inte ödmjuk och forsätter jobba hårt stannar jag på 24 poäng kanske. Men 20 mål hade varit mäktigt att göra.

19. Vem var du i skolan?

– En jobbig jäkel, haha. Jag var ingen bra elev alls. Jag hade svårt att sitta still, blev lätt uttråkad och fokuserade på fel saker. Jag kastade lite sudd och sådana grejer. Jag var oseriös och lite dampig liksom.

20. Hur fungerar det att sitta still och lyssna om Martin Filander (Oskarshamns tränare) har en lång genomgång?

– Det fungerar bra. Nu är det lugnt. Skulle jag sitta på en föreläsning i tre timmar skulle det spritta i benen. Men jag har inga större problem att sitta still någon timme nu.

Här är samtliga intervjuer i serien "20 frågor".