• Huvudsponsorer

Luleå Hockey i SHL säsongen 2016/2017

17 maj 2017 15:00

Säsongen för Luleå Hockey blev inte som man tänkt sig. Laget hade en hög målsättning, där siktet ställdes in på SM-guld. Men det blev en problematisk säsong som i norrbottningarnas ögon tog slut allt för tidigt.


Nya ledare vid rodret

Efter att Luleå förra säsongen stämplade ut efter en dramatisk och tuff semifinalserie mot Frölunda, hade laget samlat kraft under sommaren. Tränaren Joakim Fagervall hade lämnat över staffetpinnen till Stefan "Skuggan" Nilsson. Han skulle tillsammans med Petter Lasu Nilsson leda nya Luleå Hockey, mot nya framgångar.

– Vi tycker att vi har ett bättre lag i år än förra året, och vi siktar på att vara högst upp. Vi ser oss som etta när serien är färdigspelad, sa "Skuggan" på upptaktsträffen inför säsongen.

Nyförvärven levererade inte

Men det blev inte som Luleå Hockey hade tänkt sig. Poängen spelades inte in i den takt som man hade hoppats på och nyförvärven som hade värvats in presterade inte på den nivå man räknat med. Spelare som Jacob Micflikier, Toni Rajala och Jonathan Sigalet hade lämnat men nyförvärven som skulle leverera i Tim Kennedy och Kael Mouillerat kom inte att vara de starka ersättare som Luleå tänkt sig.

– Vi är överlag missnöjda med säsongen och fick inte till det helt enkelt. Sen är det såklart många parametrar som spelar in till det men en faktor är ju att vi inte fick in de sista pusselbitarna i laget som kunde leverera i den utsträckning som vi hoppats på, berättar Stefan Skuggan Nilsson när SHL.se når honom över telefon.

Dessutom valde Luleå under säsongen att ändra om i tränarstaben. Stefan "Skuggan" Nilsson lämnade sitt uppdrag som huvudtränare och Petter Lasu Nilsson fick ta över rodret som huvudcoach.

– Det var inte på så sätt att det var rörigt kring laget, utan det var på mitt initiativ som vi gjorde skiftet. Jag kände att något behövde göras kring laget och i det läget kände jag att det bästa alternativet var att låta Petter och Anders Burström leda laget vidare. Det var också klart att jag skulle bli General Manager till den här säsongen, så det blev ett ganska givet beslut från min sida.

Rafflande slutspurt

Luleå fick slita hårt för poängen, och med en hel del skadeproblem på vägen blev det en hård kamp om att ta sig till slutspel. En plats bland de sex främsta i tabellen fick Luleå relativt tidigt utesluta. Istället kom det att bli en rafflande batalj om att nå en plats till åttondelsfinalen.

Luleå hade allt i egna händer i den sista omgången för att gå till åttondelsfinal. Det krävdes seger mot Rögle, och det var något man klarade av. En seger som innebar att Luleå slutade på nionde plats i tabellen efter 52 spelade omgångar.

– Som säsongen blev så var målsättningen på slutet att ta oss till ett slutspel, och det lyckades vi med, även om det kändes som att vi inte hade den riktiga kraften.

Uttåg i åttondelsfinalen

Väl i åttondelsfinal tog det också tvärstopp. Malmö Redhawks väntade för Luleå, och det blev en allt för tuff motståndare. Luleå var inte med på banan i den första matchen och förlorade med klara 1-6. I den andra matchen var det betydligt jämnare, men även där fick Luleå se sig besegrat. 4-5 på hemmais, där segermålet för Malmö kom med endast sekunder kvar att spela.

– Malmö var väldigt bra, men samtidigt så räckte vi inte till. Vi hade inte lyckats med att bygga upp någon självkänsla eller tro på oss själva under våren, och då är det svårt att gå in i ett slutspel och prestera fullt ut, berättar "Skuggan".

En tung förlust, och ett tungt uttåg för Luleå Hockey som på det stora hela var allt annat än nöjda med lagets prestation sett till hela säsongen.

– Vi är inte nöjda och nu måste vi göra ett litet omtag inför nästa år.

Nybygge till nästa säsong

Nu väntar ett nybygge av Luleå Hockey till kommande säsong. Stefan "Skuggan" Nilsson är ny som General Manager. Till nästa säsong kommer Brynäs finalcoach Thomas Berglund att leda Luleå, och på spelarfronten har Luleå värvat svenskt i form av spelare som Niklas Olausson, Daniel Sondell och Patrick Cehlin.

Namnkunniga profiler som Bill Sweatt, Craig Schira och Ilari Melart finns inte längre kvar i Luleå, och frågan är vad det är för lag vi får se 2017/2018?

– Det känns bra. Det andas optimism kring staden och kring laget, men vi måste också börja se laget på en lite längre sikt. Vi kommer kanske inte gå ut och skrika efter ett SM-guld den här säsongen.

Luleå Hockey ska dessutom krydda laget lite till innan man står redo för nästa års säsong, och du kan hänga med i Luleås, och alla andra SHL-klubbars lagbyggen, på sidan över läget i lagen.

– Vi är nöjda med det vi har satt ihop och vi har fått tillbaka lite folk med Norrbotten som bas, som "Bulan" till tränarposten och Niklas Olausson som vi ser som en norrbottning nu mer, så det känns bra.

Men någon mer spelare ska in?

– Ja, vi har en forwardsplats att fylla och det kan vara något inom en vecka, eller om två månader. Vi får se. Vi ska inte stressa fram något. Vi ska träffa rätt.