40 ögonblick: Challe Berglund avslutar sin karriär med ett SM-guld 2001

18 november 2014 09:20

Charles Berglund hade en fantastiskt framgångsrik karriär att luta sig tillbaka mot. Ändå avslutade han den hungrigt på ett sista guld med Djurgården och det gick inte att förbli oberörd av glädjetårarna efteråt. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Säsongen 2000/2001 års upplaga av Djurgården hade ett SM-guld från säsongen innan att försvara. I laget fanns exempelvis Mikael Tellqvist, Niklas Kronwall, Daniel Tjärnqvist, Joakim Eriksson, Johan Garpenlöv, Kristofer Ottosson, Vladimír Országh och Mikael Johansson.

Och så Charles Berglund förstås, Djurgårdens trotjänare som varit med om en hel del framgång med sitt lag. Han debuterade i A-laget 1987 och var med när stockholmarna vann tre raka guld -89, -90 och -91. Berglund var sedan klubben trogen i stort sett hela sin karriär med två säsonger i schweiziska Kloten som enda avbrott.

Kramade ur det sista

Challe Berglund fyllde 36 år under sin sista säsong som spelare och ledde som lagkapten Djurgården till en förstaplats i Elitserien med tio poängs marginal ner till tvåan Färjestad, vilket också var det lag som stockholmarna skulle komma att få möta i finalen.

Men innan dess tog Djurgården sig an ärkerivalen AIK i kvartsfinalen vilka besegrades med 4-1 i matcher. Samma resultat nåddes även i semifinalen där Luleå svarade för motståndet.

Färjestad vann sedan den första finalmatchen klart med 4-1 hemma men Djurgården svarade direkt genom att vinna den andra matchen med 4-0 inför ett fullsatt Globen.

Hemmaplan verkade inledningsvis ha stor betydelse då Färjestad även tog hem match tre med hela 6-2 och stockholmarna den fjärde matchen med 5-2 men efter det blev det desto jämnare.

Match fem spelades även den i Globen som fick explodera i ett glädjerus 7.24 in på sudden death när Mikael Johansson satte den avgörande pucken fram till 5-4.

Upplösning som på film

Den 13 april 2001 var det sedan dags för den sjätte matchen i Karlstad och frågan var om Berglund, som lagkapten i sin sista match, skulle få lyfta bucklan som bevis på SM-guldet?

Visst skulle Berglund få lyfta Le Mat-pokalen, här tillsammans med Mikael Johansson. Foto: Bildbyrån.

Det blev en tillknäppt match som visade 1-1 på resultattavlan vid full tid och det var återigen dags för sudden death.

Det blev en gastkramande historia som gick ända till halvvägs in i den andra förlängningsperioden innan Djurgården avgjorde. Matchhjälten hette Daniel Tjärnqvist och när han slog in returen bakom Magnus Eriksson i färjestadskassen visste jublet inga gränser.

Djurgården hade därmed försvarat sitt guld från säsongen innan och Charles Berglunds glädjedarr på rösten efteråt är klassiska bilder som etsat sig fast på näthinnan. En värdig avslutning för en spelare vars ledarskap, såväl på som utanför isen, har beskrivits åtskilliga gånger som exemplariskt.