”Brynäs får försöka ta tillvara på möjligheten att de är kvar i SHL”

18 augusti 2021 11:00
Lagpresentation

Efter en minst sagt rörig säsong i fjol kunde till slut Brynäs säkra SHL-kontraktet, tack vare en kvalseger mot HV71. För att få föreningen att ta kliv uppåt igen har de gett Johan Alcén rollen som herransvarig, anställt Mikko Manner som huvudtränare och värvat sju nya spelare. ”Kan de bärande spelarna vara skadefria och kan de komma ihop som grupp kan Brynäs undvika kval”, säger Daniel Sandström på Gefle Dagblad.


Brynäs spelade SM-final 2017, men därefter har kurvan pekat åt fel håll för Gävleklubben. De gick till kvartsfinal 2018, innan det blev två säsonger utanför slutspel och i fjol blev det kval mot HV71. Där drog dock Brynäs det längsta strået.

– Förra året var det rörigt. Nu måste det största fokuset vara att komma på fötter igen. Man kan inte starta om hur många gånger som helst, men samtidigt är det det som Brynäs ändå får göra och försöka ta tillvara möjligheten att de är kvar i SHL, säger Daniel Sandström, som bevakar Brynäs IF för Gefle Dagblad.

"Hockeymässigt har de någon form av stabilitet"

Brynäs har gjort en rad förändringar sedan förra säsongen och fokuserar vi på de sportsliga bitarna har Johan Alcén avslutat sin egen karriär och i stället tagit rollen som herransvarig. Mikko Manner, som har tre finska ligatitlar samt ett VM-guld på meritlistan, har klivit in som huvudtränare och lägg därtill att de har presenterat sju nya spelare.

– Även om det är och har varit rörigt i föreningen har de en tränarstab och en komplett spelartrupp, vilket är bra. Rent hockeymässigt har de fått någon form av stabilitet, säger Daniel Sandström.

Vad är din bild av Mikko Manner?

– Jag tror att det är bra att de plockar in någon som inte har varit i Sverige. De behöver någon med helt öppna ögon. Peter Andersson hade inte heller någon relation till Brynäs, men Hockeysverige är så litet och han hade sin bild av Brynäs när han kom. Jag tror det är bra att ta in någon som inte har följt med i allt som har hänt i svensk hockey. Som ledare verkar Manner vara omhändertagande. Han verkar lyhörd och öppen, men ändå rak och tydlig. Samtidigt är det svårt att veta hur det blir, för man trodde att det skulle bli bra med Peter Andersson i fjol också. Det handlar om att få med sig spelarna på tåget för Mikko Manner, säger Daniel Sandström.

En grej som Manner har gjort under försäsongen är att han har låtit NHL-spelare som tidigare har spelat i Brynäs träna med laget.

– Det har varit NHL-proffs med på i stort sett alla träningar. Det är ”Bäckis” (Nicklas Bäckström) och Jakob Silfverberg av NHL-spelarna med Brynäsbakgrund som inte har varit med. Det är mycket spel på träningarna och utöver de här NHL-killarna har de även haft med ett gäng juniorer för att få ihop sex femmor på träningarna. Varje lag har tre femmor och det är mycket spelövningar, säger Daniel Sandström.

"Backsidan ser bra ut"

Tittar vi på spelarna som har kommit in kan vi lyfta fram den finske målvakten Veini Vehviläinen, som ska ersätta fjolårets förstemålvakt Samuel Ersson, Chay Genoway, som vann SM-guld med Frölunda 2020, Nick Olesen, som smällde in 53 poäng i HockeyAllsvenskan förra säsongen samt att de har skrivit kontrakt med Oula Palve, som lånades in från Linköping under slutet på förra säsongen.

– Backsidan ser bra ut. Man kan säga att de har bytt Jonathan Sigalet mot Genoway samt Niclas Andersén mot Julius Bergman. Backsidan ser lite bättre ut än förra året, säger Daniel Sandström och fortsätter:

– Forwardsuppsättningen är okej. De har fått behålla Palve, som blev hjälte i sista kvalmatchen. Med en finsk tränare kan han nog bli ganska bra. Annars är det lite samma fråga man har haft tidigare år: Vem ska göra målen? Nick Olesen kanske, men klarar han av att göra det på SHL-nivå? Annars gäller det att några andra kliver fram. Nicklas Danielsson kanske kan göra lite mål. Jämför man med hur en del andra lag rustat är det inga Linus Omark-spelare Brynäs har tagit in, säger Daniel Sandström.

Var tror du Brynäs kommer att hamna placeringsmässigt den här säsongen?

– De kommer att få kriga för att undvika kval. Man kan inte sätta något annat epitet på det. Det är bara titta på tabellen de senaste åren. Kan de bärande spelarna vara skadefria, kan de komma ihop som grupp och hitta en stabilitet kan de undvika kval. Jag tror inte man ska ha större förväntningar än så, säger Daniel Sandström.