• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Återblick: Leksands IF

26 mars 2020 15:00
Återblickar

SHL-säsongen tog tyvärr slut tidigare än planerat. Grundserien hann dock spelas färdigt och det har nu blivit dags att sammanfatta – klubb för klubb. Näst på tur: Leksands IF, där lagkaptenen Martin Karlsson, ger sin syn på säsongen.


Tabellplacering: 13 (49 poäng)

Martin Karlssons kommentar: ”Såklart att vi hade velat vara högre upp i tabellen. Vi visste samtidigt att det skulle bli en tuff förstasäsong i SHL. Det har varit många förluster. En tuff säsong helt enkelt.”

Hur mycket mentalt tror du att det har varit?

– Jag tror att alla som håller på med idrott vet att förluster tär på en. Ändå tycker jag att laget har haft en bra moral och haft bra inställning, trots att det har varit tufft att åka på en massa förluster.

Hur lyckades ni med det?

– Man kan inte gräva ner sig för det som har varit. Vi har försökt se framåt och vrida och vända på de saker som vi har kunnat för att förbättra spelet.

Ni bytte tränare i februari, då Ulf Samuelsson kom in i stället för Roger Melin, vad tyckte du att ni fick för effekt av det spelmässigt?

– När Uffe kom in blev vi tajtare i försvarsspelet och gav inte bort lika mycket lägen. Framförallt att det och att vi fick igång vårt powerplay. Den sista delen kändes som att vi höll på att växa in i det och skaffa oss ett bra utgångsläge inför det som skulle komma.

Powerplay: 16,88 procent (11)

Karlssons kommentar: ”Det är såklart att vi hade velat ligga bättre till där. I slutet av säsongen höjdes de siffrorna lite då vi faktiskt levererade i powerplay. Men sett över hela säsongen hade vi såklart velat vara bättre där.

Boxplay: 69,06 procent (14)

Karlssons kommentar: ”Det är något vi egentligen hade problem med hela säsongen. Vi vred och vände och försökte rätta till saker. Det var inte förrän i slutet av säsongen som vi började hitta rätt. Både powerplay och boxplay är otroligt viktigt i dagens hockey och vi blev såklart lite lidande av att det inte riktigt funkade där.”

Offensivt, antal gjorda mål: 115 (13)

Karlssons kommentar: ”Många gånger tycker jag att vi skapade mycket lägen, men fick inte dit chanserna. Vad det beror på är svårt att svara på, men vi kom ofta till bra lägen. Var det inte en motståndarmålvakt som stod på huvudet var det vi som missade. Jag har inget bra svar på varför det blev så. Effektiviteten hade behövt vara bättre.”

Defensivt, antal insläppta mål: 168 (13)

Karlssons kommentar: ”I många matcher under en period släppte vi till mycket två mot ettor och lägen i de farliga zonerna, just i slottet. Då är spelarna i den här ligan så pass bra att det blir mål. Det var saker som vi jobbade bort ju längre säsongen led, att vi blev med kompakta. Framförallt i slottet.”

Hemmaspelet 30 poäng (14)

Karlssons kommentar: ”Vi hade velat ta mer poäng hemma med tanke på det stödet vi har. Vi har visserligen stöd överallt, men framförallt hemma. Det är blåvitt i hela hallen match efter match och det borde vi ha kunnat utnyttjat bättre.”

Bortaspelet 19 poäng (12)

Karlssons kommentar: ”Många av matcherna borta spelade vi helt okej, men fick inte ut något av det. Det blev lite enkla mål för motståndarlaget, som vi kanske bjöd på."

Blockade skott: 668 (4)

Karlssons kommentar: ”Det är en moralgrej, att vilja vara i skottlinjen. Det är positivt att man tar skotten på sig för laget.”

Leksands…

…poängkung: Marek Hrivik, 30 poäng (12+18)

…mest utvisade: Philip Samuelsson, 60 min

…spelare med flest matchavgörande mål: Spencer Abbott samt Patrik Zackrisson, 3 GWG.

…tacklingsflitigaste spelare: Jonas Ahnelöv. 61

…spelare med mest istid i snitt per match: Johan Fransson, 21:32 min/match

To season recap in english.