Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

2 maj 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Brynäs förstärkt med en finsk OS-spelare, Manuel Ågren har skrivit på för Växjö och Filip Cederqvist är klar för Leksand.


Finsk forward till Oskarshamn

Ahti Oksanen, 29, är Oskarshamns senaste nyförvärv. Det är en finsk forward som närmast kommer från en säsong i den tjeckiska ligan. Där gjorde han 48 poäng på 56 matcher. Han har även gjort fem säsonger i Nordamerika (college och AHL) och Oksanen har tre landskamper på meritlistan.

– Jag är glad att jag får chansen i SHL. Det är en stor dröm för mig. Med tanke på vad som händer i Europa och KHL just nu kan man säga att den schweiziska och svenska ligan är de två bästa ligorna i Europa och att då få chansen är stort. Efter att ha pratat med vår coach, Martin (Filander), var det lite överraskande hur vi två klickade, säger Oksanen till Oskarshamns hemsida.

Kontraktet gäller i två år.

Ågren byter Djurgården mot Växjö

Manuel Ågren är klar för Växjö. Den skicklige skridskoåkaren har de fyra senaste säsongerna spelat i Djurgården. Han hade sin poängmässigt bästa säsong 2019/20 när han gjorde 19 poäng. På grund av skada spelade Ågren ingen match den gångna säsongen. Nu har 28-åringen skrivit ett tvåårskontrakt med Växjö.

– Manne befinner sig just nu i en längre rehabperiod efter en skada under förra säsongens inledning. När den rehaben är över så kommer vi ha en väldigt användbar spelare som bidrar i de flesta avseenden i spelet. Skridskoåkning är den kvalitet som sticker ut men de flesta egenskaperna håller en god klass hos Manne, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Växjö har även skrivit kontrakt med backen Amil Krupic. Han lånades in från Kristianstad under säsongen och nu har han skrivit SHL-kontrakt med Lakers. Avtalet gäller kommande säsong.

– Amil kom in och gjorde det bra på slutet av säsongen 21/22. I och med alla skador fick vi möjlighet att testa honom ordentligt med stundtals mkt hög istid. Vi känner att vi vill följa Amils utveckling ytterligare och signar därför honom på ett ett års avtal, säger Evertsson.

Linköping plockar in Stranberg

Precis som Manuel Ågren väljer Sebastian Strandberg att lämna Djurgården efter degraderingen. Den 29-årige centern debuterade i SHL med HV71 2010/11. Han gjorde ytterligare fem säsonger i Jönköpingslaget innan han flyttade till USA. Där blev det spel i ECHL och därefter har han spelat i Danmark samt Pantern (allsvenskan) innan han var tillbaka i SHL med Djurgården under säsongen 2017/18. Totalt har Strandberg gjort 275 SHL-matcher och kontraktet med LHC gäller till 2024.

– Jag har haft ett bra snack med ”Pajen” (Niklas Persson, GM( och Klas (Östman, huvudtränare). Jag tycker att det känns som en förening där pilarna pekar uppåt och jag är väldigt intresserad av att vara med på resan som ska ta oss framåt här, säger Strandberg till Linköpings hemsida.

Timrå värvar från KHL

Timrå fortsätter att stärka truppen inför kommande säsong. Senast i raden av spelare att ansluta är backen Jakob Stenqvist, 24. Morafostrade Stenqvist har gjort två SHL-matcher med Frölunda, men spelade sin senaste säsong i Sverige med Björklöven 2018/19. Därefter har det blivit två säsonger i Finland samt en i KHL (18 poäng på 31 matcher).

– Det känns väldigt kul att få komma hemma till Sverige igen efter några år och att få representera Timrå. Jag har hört väldigt bra saker om organisationen och laget samt så känns det som att det är ett väldigt intressant lagbygge på gång och det ska bli kul att få vara del av det, säger Stenqvist till klubbens hemsida.

Kontraktet är skrivet över kommande säsong.

Örebro tar in Wikman

24-årige William Wikman, med IFK Täby som moderklubb, har skrivit på för Örebro. Forwarden kommer från en stark säsong med Västerås i HockeyAllsvenskan. Han gjorde 32 poäng på 46 matcher, vilket är hans bästa notering under sina fyra säsonger i Västerås. Wikman spelade 15 matcher i SHL med Leksand 2015/16. Men nu blir det alltså Örebro för Wikman och avtalet gäller till 2024.

– William är spelare som vi har följt under en tid och vi är glada att kunna välkomna honom till Örebro. Vi gillar Williams karaktär och det hårda arbete som han bidrar med varje dag. William är i en bra ålder och det ska bli spännande att följa hans fortsatta utveckling i vår miljö, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Cederqvist flyttar till Leksand

En av spelarna som imponerade i Djurbården den gångna säsongen var Filip Cederqvist. Den 21-årige forwarden gjorde 32 poäng på 49 SHL-matcher. Men Cederqvist följer inte med Djurgården ner i HockeyAllsvenskan. I stället har han valt att skriva på ett ettårskontrakt med Leksand.

– I Filip får vi en kraftfull och oöm spelare som besitter ett bra spelsinne, bra skridskoåkning och en förmåga att göra mål. Filip är stark på pucken, gillar fysisk ishockey och vill ta sig till mål både med och utan puck, säger Leksands GM Thomas Johansson.

Finsk OS-spelare till Brynäs

Hannes Björninen, 26, spelar i Brynäs nästa säsong. Det är en meriterad center som var med och vann VM-silver 2021 med Finland. I vintras var han med och tog OS-guld. Björninen har spelat över 350 matcher i den finska högstaligan, samtliga i Pelicans. Han inledde årets säsong i KHL-klubben Jokerit, men avslutade säsongen i Pelicans. Björninen har varit lagkapten i Pelicans under tre säsonger.

– I Hannes får vi in en tvåvägscenter med starka ledaregenskaper, meriter på landslagsnivå och en tekare av högsta klass. Han är mitt i karriären och kommer till oss för att ta nästa steg, säger sportchef Johan Alcén.

Björninen är klar för två år med Brynäs.

Frölunda stärker backsidan

Frölundas första värvning inför kommande säsong är den 20-årige backen Pontus Johansson. Han gjorde en match i SHL med Djurgården säsongen 2020/21. Den gångna säsongen blev det 25 framträdanden i högstaligan och han noterades för två poäng.

Johansson och Frölunda är överens om ett tvåårsavtal.

– Det är en ung och skridsko- och spelskicklig back som vi har haft koll på i många år. Det är en spännande spelare som vi har stora förhoppningar på, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Flera spelare lämnar sina klubbar

Frölunda åkte ur i semifinal den gångna säsongen och nu står det klart att följande spelare inte är kvar i klubben till kommande säsong: Niklas Rubin, Matt Tomkins, Stefan Elliott, Mattias Norlinder, (Montreal Canadiens), Jens Olsson, Theodor Niederbach, Karl Henriksson (New York Rangers), samt Daniel Torgersson (Winnipeg Jets/Manitoba Moose). Dessutom står det klart att Ludwig Persson, 18, lånas ut till BIK Karlskoga hela 2022/23.

Rögle har gått ut med att backtrion Lucas Ekeståhl Jonsson, Valtteri Kemiläinen samt Samuel Johannesson lämnar.

Robert Lantosi inledde den gångna säsongen i Rögle, men bytte sedan till Linköping. Nu står det klart att han fortsätter karriären i BK Mladá Boleslav.

Örebro har gått skilda vägar med Joel Mustonen samt Robin Kovacs. Den sistnämnde har skrivit på för schweiziska Laussane.

Albin Carlsson och Morten Madsen lämnar Timrå. Madsen avslutar karriären medan Carlsson är klar för Södertälje SK. Det står även klart att backen Ziyat Paigin spelar i Torpedo Nizhny Novgorod nästa säsong.