Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

10 maj 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Mikael Wikstrand återvänt till Färjestad, Skellefteå har gjort klart med en ny huvudtränare och Luleå har värvat två spelare från Örebro.


Här är Skellefteås nya tränare

Tränarduon Stefan Klockare och Stefan Hedlund lämnar Skellefteå och västerbottningarna har hittat ersättarna i Robert Ohlsson och Pierre Johnsson.

Robert Ohlsson blir Skellefteås huvudtränare (med kontrakt över säsongen 2022/23) och han kommer närmast från fem säsonger som huvudtränare i Djurgården och dessförinnan var han assisterande tränare i Frölunda.

– Det känns jättekul! Det var en stor ära för mig att få frågan av Erik (Forssell) och Niclas (Lundkvist). Lite överraskande men också väldigt roligt för mig. Ödmjukt har man också sett Skellefteå AIK och hur de blivit bättre undan för undan till att bli ett av bästa lagen de senaste tio åren, säger Ohlsson till klubbens hemsida.

Pierre Johnsson har de sex senaste säsongerna varit tränare i Frölunda, varav de två senaste för klubbens J20-lag. Nu blir han assisterande tränare i Skellefteå. Kontraktet är skrivet till 2023, men med en möjlighet till förlängning ytterligare en säsong.

– Det känns oerhört inspirerande och kul såklart. Det är kul att vara tillbaka i finrummet och en ära att en så pass framgångsrik klubb de senaste åren vill ha ens tjänster, så det ska bli oerhört kul, säger Johnsson.

Andreas Falk är kvar som assisterande tränare i Skellefteå.

Nihlstorp blir målvaktstränare i Malmö

Den dubble SM-guld-medaljören Cristoper Nihlstorp har lagt plockhandsken på hyllan och nu står det klart att han blir ny målvaktstränare i moderklubben Malmö Redahwks. Nihlstorp, som den gångna säsongen blev mästare i Danmark, gjorde sju a-lagssäsonger i Malmö som spelare.

–  Det är väldigt kul att vara tillbaka i klubben igen, även om det är på en annan position den här gången. Under mina senare säsonger som spelare har jag sneglat åt att jobba som målvaktstränare efter karriären och nu dök den här möjligheten upp, säger Nihlstorp till Malmös hemsida.

Däremot har Malmös assisterande tränare Andreas Lilja sagt upp sig med omedelbar verkan.

– Just nu har jag inte energin som krävs för att fortsätta med det här och då känns det bättre att lämna över till någon annan som får fortsätta att leda laget framåt, säger Andreas Lilja till Malmös hemsida.

Oskarshamn värvar trio

Backduon William Worge Kreü och Lukas Pilö samt forwarden Daniel Muzito Bagenda kommer att spela i IK Oskarshamn kommande säsong.

Daniel Muzito Bagenda kommer från två säsonger i Örebro där han har svarat för 30 poäng på 100 SHL-matcher. 24-åringen och Oskarshamn är överens om ett tvåårskontrakt.

– När jag var yngre var jag mer av en skillad poängspruta men blivit mer av en allround-spelare på äldre dagar. Jag funkar som både center och ytter och nyttjar gärna min fysik och mitt skott. Min styrka ligger i att jag är orädd för att gå raka vägen på mål och driva mot kassen, säger Muzito Bagenda till klubbens hemsida.

William Worge Kreü, 20, har fram tills nu bara representerat moderklubben Linköping. Han debuterade i SHL säsongen 2017/18. Totalt har han gjort 57 SHL-matcher med Linköping, men nu blir det alltså en flytt till Småland och Oskarshamn, där han har skrivit på ett tvåårskontrakt.

– Mitt mål är så klart att ta en stor roll, slå mig in i SHL på riktigt och få förtroende från tränarna, säger 20-åringen till klubbens hemsida.

För Lukas Pilö blir det en återkomst i Oskarshamn. Han var utlånad till klubben under säsongen 2018/19 och var med och spelade upp Oskarshamn i SHL. Den gånga säsongen gjorde han sex poäng på 30 matcher i Örebro. Han har även varit utlånad till både BIK Karlskoga och Brynäs. Kontraktet med Oskarshamn är på de två kommande säsongerna.

– Jag har fått mer rutin på seniornivå sedan sist jag var i Oskarshamn, men i grund och botten är jag samma spelare, men mer utvecklad. Jag har jobbat på min skridskoåkning och mitt hockeytänk. Jag känner att jag blivit en bättre version av mig själv, säger Pilö till klubbens hemsida.

Rensfeldt till Djurgården

Ludvig Rensfeldt byter Örebro mot Djurgården, och det blir hans sjätte SHL-klubb. Han debuterade i högstaligan med Brynäs säsongen 2010/11 och har därefter spelat i Malmö, Rögle, Timrå och de två senaste säsongerna har han tillhört Örebro. På sammanlagt 319 SHL-matcher har han gjort 143 poäng.

– Ludvig är en lugn och trygg person som kan spela både forward och center. Han är dock främst rekryterad för sitt centerspel, där hans goda spelförståelse gör honom väldigt ansvarsfull i sitt spel. Förutom sina egenskaper i tvåvägsspelet är han är också relativt storväxt och stark i närkampsspelet, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

Rensfeldt har skrivit på ett kontrakt över säsongen 2022/23.

Allsvensk trio klar för Skellefteå

Tre spelare som den gångna säsongen imponerade i HockeyAllsvenskan är klara för Skellefteå. Det handlar om backduon Michael Kapla och Filip Roos samt forwarden Linus Karlsson.

Den sistnämnde gjorde 20 mål och 31 assist på 51 matcher för BIK Karlskoga. 21-åringen tillhörde dessförinnan Karlskrona och spelade 18 SHL-matcher med KHK säsongen 2017/18. Nu har han skrivit på ett tvåårskontrakt med Skellefteå.

– Jättekul att Linus har valt att komma till Skellefteå. En spelskicklig, avig forward med ett bra skott som tagit stora kliv under året och varit en ledande spelare i HockeyAllsvenskan och Karlskoga. Vi tror att han ska fortsätta utvecklas i vår miljö, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Precis som Karlsson kommer Filip Roos närmast från BIK Karlskoga. Den 22-årige backen har tillhört Karlskoga de två senaste säsongerna och där har han haft en fin utveckling. Den gångna säsongen blev det 28 poäng på 52 matcher. Nu återstår att se om han kan fortsätta den uvtecklingskurvan i Skellefteå, som har rättigheterna till Roos till 2023.

– Jättekul att ha gjort klart med Filip som har haft en fin säsong med Karlskoga i år. En stor, skridskoskicklig back som har mycket spel i sig. Det ska bli jättekul att jobba med honom under de närmaste två åren här i Skellefteå, säger Erik Forssell.

Michael Kapla spelade den gångna säsongen i Västervik. Vilket var hans första säsong i Europa, och han gjorde minst sagt bra ifrån sig. Den 26-årige backen gjorde 31 poäng på 51 matcher och belönas nu med ett SHL-kontrakt med Skellefteå, som sträcker sig över kommande säsong.

– Det känns jättekul att få klart med Kapla som kommer från en fin säsong i Västervik där han var väldigt viktig. Han är en duktig tvåvägsback som är bra på att spela sig ur press och gillar att följa med i anfallen, säger Erik Forssell.

Skellefteå har även skrivit kontrakt med talangen Måns Forsfjäll. Den 18-årige backen gjorde sex SHL-matcher den gångna säsongen. Han var även utlånad en sväng till Piteå i HockeyEttan. Där blev det 14 matcher.

Luleå värvar två spelare från Örebro

Både Joonas Rask och Jonathan Andersson byter Örebro mot Luleå.

Backen Jonathan Andersson, 27, gick från AIK till Örebro 2017. Sedan dess har han tillhört Närkeklubben och under sina år där har han gjort 14 landskamper samt 215 SHL-matcher. Nu har han skrivit på ett tvåårskontrakt med Luleå.

– Jonathan Andersson är en back med fin skridskoåkning och som besitter ett bra förstapass. Han kan spela över hela banan och vi känner att han kommer kunna passa bra in i vårt lagbygge för den kommande säsongen, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson till klubbens hemsida.

Precis som Andersson är 31-årige Rask klar för två säsonger med Luleå. Den finske forwarden har under den två senaste säsongerna sammanlagt gjort 40 poäng i Örebro.

– Vi ville faktiskt värva Joonas Rask redan för två säsonger sedan, samtidigt som Juhani Tyrväinen. De spelade då tillsammans för IFK Helsingfors och var riktigt bra ihop. Det är en spelare som ger 100% i alla lägen vilket vi tror kommer passa in bra hos oss, säger Stefan "Skuggan" Nilsson.

Lycksell skriver NHL-kontrakt

Olle Lycksell är näste SHL-spelare att skriva NHL-kontrakt. Den Oskarshamnsfostrade 21-åringen lämnade Linköping för Färjestad inför den gångna säsongen. Där gjorde han 21 poäng på 46 matcher. Men numera tillhör han Philadelphia Flyers, som draftade Lycksell i sjätte rundan 2017.

– Att få skriva på ett kontrakt med Philadelphia Flyers har ju varit en pojkdröm och det är kul när det blir verklighet. Ser dock fram att få spela i Färjestad även nästa säsong. Lagbygget ser onekligen intressant ut och det ska bli spännande att se vad vi kan uträtta. Jag vill bygga vidare på min säsongsavslutning och göra en ännu bättre säsong när vi drar igång igen, säger Lycksell till Färjestads hemsida.

Olesen till Brynäs

20 mål och 33 assist. Det var Nick Olesens facit i Södertälje den gångna säsongen. Det var andra säsongen i rad han gjorde över 50 poäng i allsvenskan. Nästa säsong kommer dansken, som var utlånad fyra matcher till Oskarshamn i december, att spela i Brynäs. 25-åringen tillhör Gävleklubben till 2023.

– Det är en energisk spelare som är skicklig med pucken och har ett bra målsinne, säger Brynäs assisterande tränare Mikael Holmqvist till klubbens hemsida.

Frölunda plockar in tjeckisk forward

Michael Spacek. Där har ni Frölundas första värvning inför den kommande säsongen. Det är en 24-årig forward/center, som den gångna säsongen var med och vann den tjeckiska ligan med HC Ocelari Trinec. Han snittade över en poäng per match (14 poäng på tolv matcher) i slutspelet. Tidigare i karriären har han bland annat gjort tre säsonger i AHL med Manitoba Moose. Men nu blir det alltså Frölunda. Kontraktet gäller till våren 2023.

– Han är offensivt skicklig och det är något vi letat efter. En smart och kreativ spelare som kommer att vara en tillgång i powerplay, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Linköping har klart med två tränare

Linköping har gjort klart med två assisterande tränare till kommande säsong. Dels kommer Niclas Hävelid att fortsätter i den rollen och dels har de plockat in Gereon Dahlgren, som närmast kommer från Färjestad.

– Jag är energirik och nyfiken. Jag är analytisk, gillar det taktiska spelet och att kunna förändra i matchbilder och göra lite saker på det sättet. Sen är jag väldigt öppen, lyhörd och lyssnar på spelarna hur man kan göra dem bättre, säger Dahlgren, som har skrivit på ett tvåårskontrakt.

Dessutom har Alexander Johansson förlängt sitt avtal med Linköping. Han anslöt till klubben under den här säsongen och gjorde tillräckligt gott avtryck för att få stanna i Linköping i ytterligare två säsonger.

– Det känns kul. Jag fick väldigt mersmak av att komma till Linköping i slutet av januari och med tanke på avslutningen att vi grejade kontraktet och att bitar har fallit på plats vid sidan av, så känns det väldigt kul att fortsätta spela. Att fortsätta i Linköping känns inspirerande och jag ser fram emot hösten, säger Alexander Johansson till klubbens hemsida.

Johansson har under karriären gjort 297 SHL-matcher och han var med och vann guld med Växjö 2015.

Örebros tränarteam presenterat

Både Christer Olsson och Jörgen Jönsson lämnar Örebro. Nu är ersättarna klara och det blir Stefan Klockare, från Skellefteå, och Stefan Nyman, senast i HV71, som kommer att vara assisterande tränare till Niklas Eriksson.

– I Klockare och Nyman får vi in två ledare med ett starkt driv att utveckla individer. Båda vet vad som krävs för att nå framgång och jag tycker att vi får en bra mix i ledarteamet, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Wikstrand återvänder till Färjestad – och Johansson stannar

Färjestad fortsätter att plocka in namnkunniga spelare inför kommande säsong. Den senaste i raden att skriva på för Karlstadklubben är Mikael Wikstrand. Den 27-årige backen spelade i Färjestad mellan 2015 och 2019. De två senaste säsongerna har han tillhört KHL-klubben Ak Bars Kazan, men nu återvänder han till Färjestad. Kontraktet är skrivet till 2024.

– Mikael Wikstrand har så mycket att bidra med till vårt lag, både som spelare och som människa. Det är en kille som går i alla väder och det är en ledare på isen och på sidan av den. Rent hockeymässigt får vi hem en back som nu har fyllt på sin ryggsäck med rutin från att ha mött några av Europas bästa spelare varje match i två år, säger Färjestads GM Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

En annan som kommer att spela i Färjestad nästa säsong är Martin Johansson. Den snabbe forwarden har skrivit på ett ettårskontrakt och därmed går han in på sin åttonde a-lagssäsong i Färjestad.

– Martin står för stort hjärta och hårt arbete. Han sätter laget för jaget och är en kraftfull spelare som vi kommer att få nytta av även framöver. Jag vet att det fanns andra klubbar som var intresserade av Martin, så jag är därför väldigt glad att han väljer att vara kvar hos oss, säger Peter Jakobsson.

Flera spelare lämnar sina SHL-klubbar

Örebro gick i veckan ut med att följade spelare inte blir kvar i klubben över nästa säsong: Robin Salo, Jonathan Andersson (klar för Luleå), Glenn Gustafsson, Ludvig Rensfeldt (Djurgården), Joonas Rask (Luleå), Lukas Pilö (Oskarshamn) och Daniel Muzito Bagenda (Oskarshamn).

Linköpingsduon Jaakko Rissanen och Petteri Nikilä flyttar tillbaka till Finland. Rissanen har skrivit på för KaIPa medan Nikilä är klar för KooKoo.

Christoffer Ehn återvände till Frölunda under den här säsongen, men 25-åringen och Göteborgsklubben går nu skilda vägar. Även Gustav Berglund lämnar Frölunda. Han har varit utlånad till Västerås den här säsongen och nästa säsong tillhör han Mora.

Janne Juvonen har gjort klart med en ny klubb. Den förre Leksandsmålvakten är klar för KHL-klubben Jokerit.

Skellefteå åkte ur mot Rögle i semifinal och nu står det klart att följande spelare lämnar Skellefteå: Jacob Andersson, Jonatan Berggren, Philip Broberg, Tuomas Kiiskinen, Niclas Burström, Arvid Lundberg samt Roland McKeown.

Nichlas Torp och Pontus Näsén lämnar Oskarhsman. Torp är klar för en återkomst i HV71 medan Näsén nästa säsong spelar i Modo.

Två tidigare SHL-spelare har skrivit på för finska Ilves, och det handlar om Simon Johansson, senast i Djurgården, samt Leo Lööf (Färjestad).