Vägen till final för Skellefteå AIK

15 april 2016 09:30

Skellefteå AIK är i final för sjätte året i rad. Där väntar nu Frölunda. Det är alltså seriesegraren mot tabelltvåan som ska göra upp om åtråvärda Le Mat. Det här är Skellefteås väg fram mot final.


Kvartsfinal: Skellefteå-HV71, 4-0 i matcher

Som seriesegrare klev Skellefteå in som storfavoriter i kvartsfinalspelet där man fick ställas mot HV71. Ett HV71 som tagit sig till kvartsfinal via seger med 2-0 i matcher mot Örebro i åttondelsfinal.

När kvartsfinalen väl drog igång så var det aldrig något snack om varför Skellefteå hade den stora favoritstämpeln på sig. Det blev klara 4-0 i matcher, även om de svartgula från Västerbotten stundtals fick slita rejält för segrarna.

Första matchen slutade med en klar 6-1 seger, men sedan var det tre täta matcher som följde. 4-3 seger i övertid i match två, 5-4 seger i förlängning i match tre efter att att Jimmie Ericsson avgjort med ett spektakulärt mål direkt på tekning och sedan avslutades kvartsfinalspelet med en knapp 1-0 seger i Kinnarps Arena efter mål av Janne Pesonen.

Semifinal: Skellefteå-Växjö, 4-3 i matcher

Semifinalen kom att bli betydligt jämnare och desto mer rafflande för publiken. Växjö stod för motståndet. Ett Växjö som knipit den sista direktplatsen till kvartsfinal i sista omgången, hade slagit ut Linköping i kvartsfinal och avancerat till semifinal på ett imponerande sätt. Och Växjö kom att ställa till stora problem för Skellefteå.

Visserligen startade seriesegrarna semifinalserien bra och vann klart med 2-0 i första matchen, men efter 3-2 förlust efter förlängning i andra matchen var serien tillbaka i ett likaläge efter varsin hemmaseger. Just hemmaplan kom också att spela en stor avgörande roll i denna matchserie.

Skellefteå vann med 2-0 i match tre på hemmais innan Växjö åter bröt tillbaka genom att vinna match fyra med 2-1. Sen kom dramatiken igång på allvar. Skellefteå vann match fem med 5-3 efter att ha stått för en imponerande vändning i den tredje perioden, där Växjö ett tag hade ledningen med 3-1.

Växjö imponerade dock tillbaka i match sex, då det var Växjös tur att vända ett 1-3 underläge till seger. Växjö kom tillbaka i tredje perioden där 3-3 satt i nät med endast en sekund kvar att spela. Väl i förlängning avgjorde sedan Linus Fröberg och matchserien tvingades fram till en sjunde och avgörande match.

Där kom sekunderna att återigen spela en avgörande roll. Växjö tog ledningen med 1-0, Skellefteå vände till 2-1 men Växjö kämpade sig tillbaka och kvitteringen till 2-2 satt i nät med 36 sekunder kvar av matchen. Åter krävdes förlängning för att avgöra.

Då klev profilen och trotjänaren Erik Forssell fram och avgjorde med en läcker styrning till publikens jubel. Idel hemmasegrar i semifinalserien tog Skellefteå till final med 4-3 i matcher.