Lista: Fem storylines inför lördagens matcher

21 januari 2022 14:59
I kikaren

Lördagen bjuder på fyra matcher i SHL. Här följer fem saker att ha i åtanke inför de fyra drabbningarna.


Formstarkt möte i Norrbotten

Luleå tar sig an Linköping på hemmaplan under lördagen. De två lagen har båda fyra segrar på de fem senaste matcherna. Linköping är dock aningen vassare. Östgötarna har nämligen tagit poäng i fem raka matcher. Dessutom är Linköping ett av bara två lag som har fler vinster än förluster mot Luleå den här säsoingen. De och Örebro har två segrar och en förlust mot Luleå. Noterbart är att samtliga tre matcher mellan Luleå och Linköping har slutat med hemmaseger.

Hur är Djurgårdens form?

Djurgården gör färsta matchen på den här sidan ny¨året när man tar emot Leksand under lördagen. Stockholmarna har, på grund av covid-19 och medföljande schemaändringar, inte spelat sedan den 30 december, då man föll mot Linköping med 5-2. Lördagens motstånd, Leksand, kommer in med tre segrar på de fyra senaste. Men Djurgården vann lagens senaste möte, i Leksand, med 4-2. Noterbart i Djurgården är att både Ludvig Rensfelt (3+3) och Marcus Sörensen (2+4) har gjort sex pinnar på deras senaste fem matcher.

Kan Gynge skjuta Växjö ur svackan?

Richard Gynge inledde säsongen strålande, precis som Växjö Lakers. Men på senare tid har Lakers form svalnat och inför lördagen har laget tre raka nederlag med en inspelad poäng som facit. Gynge har dock vaknat till och har nätat tre gånger på de senaste två matcherna. På de två mötena lagen emellan tidigare under säsongen har han dock gått utan m¨ål, men inte utan poäng. Gynge har gjort fyra assist på två matcher mot Timrå. Blir det fullträff denna gång?

Vilket special teams bryter trenden?

Oskarshamns spel i numerärt underläge de senaste fem matcherna tickar in på 70,59 procents framgångsfaktor, vilket är tionde bäst bland samtliga lag sett över deras senaste fem spelade matcher (notera: hit räknas alltså även till exempel DJurgården även om deras fem senaste matcher var innan nyår). På andra sidan isen under lördagen står Frölunda, som hade ett stekhett powerplay i inledningen av säsongen. På senare tid har det gått tyngre och på de senaste tre matcherna har laget endast gjort tre mål på 23 försök (13,04 procent). På nio försök under de två mötena lagen emellan tidigare under säsongen har Oskarshamn dödat sju utvisningar (77,78 procent).

Juel och Högberg visar formen

Linköpings Marcus Högberg och Oskarshamns Tim Juel tillhör ligans hetaste burväktare just nu. Högberg har varit en av grundbultarna i östgötarnas klättring i tabellen och under de senaste fem matcherna har han en räddningsprocent på 94,08 med en GAA på 1,76. Juel har vaktat kassen i fyra av Oskarshamns senaste fem matcher. Han snittar visserligen 1,86 insläppta mål per match på de senaste fem men har en räddningsprocent på 94,78.