20 frågor med Mikael Frycklund

8 januari 2020 14:00
20 frågor

Intervjuserien 20 frågor är tillbaka och först ut under 2020 är Mikael Frycklund, som inför säsongen bytte Västerås mot Linköping. Här berättar 26-åringen om den bäste spelaren han har mött, utskällningen han aldrig glömmer och den otäcka upplevelsen för två somrar sedan där en familjeutflykt slutade med ambulansfärd.


1. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Då tar jag Sam Lofquist slagskott. Det är som en missil.

2. Vilken styrkeövning tycker du är roligast respektive tråkigast?

– Jag tycker det är kul med yoga. Jag tycker det är kul att stretcha och det känns som att kroppen återhämtar sig bra, även om det är mer av ett återhämtningspass. Marklyft, frivändningar och benböj tycker jag inte är särskilt kul, men måste jag välja en tar jag marklyft.

3. Hur länge har du hållit på med yoga?

– Jag har inte hållit på, men jag har provat. Vi hade det en gång i veckan, med en yogainstruktör, i Västerås. Många tyckte inte att det var särskilt kul, men jag tyckte det var roligt. För mig hur fungerar det och jag känner att jag nästan måste göra det för att hålla mig fräsch.

4. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– Generellt har jag haft väldigt mycket kul genom alla år. När jag spelade i Västerås hade vi tre direktkval upp och det är kul, men vi lyckades inte hela vägen. Förra säsongen var nog den bästa upplevelsen. Just lagandan och gruppkemin vi hade. Många spelare slog individuella rekord. Vi hade i princip en division 1-trupp på papperet och fick maximal utveckling. Att vara med på en sådan resa är häftigt.

5. Vilken är den värsta utskällning du eller ditt lag fått av en tränare?

– Vi spelade mot Leksand borta med Västerås. Leksand var topplag och skulle upp i SHL. Vi hade inte vår bästa förstaperiod och släppte in några mål. Jag hade missat markering på ett mål. Ingen var riktigt med i matchen. Jocke Fagervall kom in pausen och var helt vansinnig. Han stod och skrek och sparkade sönder en papperskorg. Sedan fick han blicken på mig och då rann bägaren över. Då skällde han ut mig och skrek lite väl valda ord. Efter ett tag tänkte jag att det var slut på utskällningen, men då sa han: ”Du kan gå och duscha”. Varför det är min värsta utskällning är för att jag var junior då. Då är man inte van att få sådana där utskällningar. Han skickade av mig helt och det tyckte jag var jobbigt. Jag tyckte det var pinsamt.

6. Hur tog du det?

– Efter matchen var jag jätteledsen. Jag tänkte: ”Är det så här seniorhockey är?” Vi hade några tuffa individer i laget, lite old school. Lite machokultur, särskilt jämfört med hur det är nu. Jag blev som sagt ledsen, men det var ändå en bra erfarenhet. Sedan hade jag och Fagervall ett möte dagen efter och då sa han att han brusade upp lite för mycket och bad om ursäkt lite. Han var fortfarande besviken på min insats i första perioden och att det var en liten markering mot laget när han tog av mig. Jag fick förtroende av Jocke att spela med Patrik Berglund och Micke Backlund i förstakedjan i säkert 20 matcher den säsongen. Det var inte alls att han hatade mig, så att det inte framställs på fel sätt.

7. Vem är den bäste spelaren du har mött?

– Anze Kopitar under lockouten. Det var coolt. Han var outstandig i allsvenskan.

8. På vilket sätt märktes det att Kopitar hade något extra?

– Han hade en pondus i sitt spel. Han var stark på pucken. Han såg isen jättebra. Jag kommer ihåg ett mål han gjorde i powerplay. Då tog han pucken i egen zon och han bar upp den lugnt och fint. När han kom innanför blålinjen såg han en möjlighet och drog iväg ett snabbt handledsskott, som man inte trodde skulle bli mål, men den gick rakt upp i krysset.

9. Vilken är den vanligaste fördomen du hör om hockeyspelare?

– Det skulle vara att vi inte är smarta. Man får höra att ”att det är väl bara att spela hockey”.

10. Villen är den dyraste pryl du har köpt?

– Jag vet inte om bil och bostad räknas. Jag skulle vilja köpa en dyr klocka, men den dyraste prylen är nog barnvagnen.

11. När du förhandlat till dig högre lön av Niklas Persson (LHC:s GM) får du köpa en ny klocka.

– Han skulle kunna ge en av sina klockar kan man tycka, haha. Han har säkert en hel samling.

12. Vem var du i skolan?

– En busig kille. Jag kunde inte sitta still. Jag gillade att göra pranks på lärarna och det var en hel del bus och skratt. Det var mycket bra grejer i skolan, men många grejer vi lärde oss tyckte jag var ointressant. Jag spelade mest hockey och försökte ta mig ner till rinken. Jag tog nog inte skolan på särskilt stort allvar. Jag ska inte säga att jag var smart, men jag hade ganska lätt för mig.

13. Vilket var ditt favoritbus?

– Det var bara mycket skit. Nu när jag tänker på en del saker var vissa ganska elaka. Jag vill inte rekommendera andra att hålla på som jag gjorde. Jag tycker man ska försöka så gott man kan i skolan.

14. Om du var statsminister för en tid. Vilken fråga hade du prioriterat då?

– Svårt. Jag vill säga sjukvård och pension för äldre. Men samtidigt vill jag säga miljön. Med alla skjutningar vill jag driva den frågan också. Kan jag inte slå ihop de där frågorna och bedriva det under en dag?

15. En matchledig torsdagskväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du SHL eller något annat?

– Ofta blir det barn-tv. Jag har två barn (ett och tre år). Jag ser inte mycket hockey. Det är inget jag prioriterar.

16. Vilken är din favorit bland barn-tvprogram?

– Filmen Sing. Den är riktigt bra.

16. Vilken är din favoritplats?

– Vi har två sommarstugor i familjen. En är mellan Söderbärke och Smedjebacken. En stor sjötomt, där det är en stor huvudstuga och en stor gammelstuga, som vi kallar det. Sedan många små stugor runtomkring. Jag brukar åka dit och basta och pappa och några till hade byggt en liten golfbana där. Det är mysigt att vara där. Det andra stället är mellan Enköping och Strängnäs. Där firar vi midsommar. Ett mysigt ställe, men det är mer stugmiljö.

17. Vilken är din största motgång?

– Det är väl ingen motgång, men kan jag säga en läskig händelse? För två somrar sedan åkte vi till ett kalkbrott. Vi skulle bada och jag hjälpte min äldsta dotter att gräva ett hål. Sedan skulle vi duka fram lite mellanmål på filten. Jag hade bra uppsikt för hon satt nära oss. Jag ropade på henne och då svarade hon inte och hon satt som att hon hade fastnat med blicken. Jag bad pappa hämta henne och då fick han ingen kontakt med henne. Jag sprang ner och lyfte upp henne. I min famn är det som att hon försvinner, som att hon somnar in och blir helt avslappnad. Jag får instinkten att springa därifrån för bilen är flera hundra meter bort. Under tiden jag sprang ropade jag ”ring ambulans”. Medan jag sprang mot bilen kom en tjej fram, som visade sig vara sjuksköterska eller något, och frågade vad som hade hänt. Med hennes hjälp kunde vi hitta att min dotter andades, men att andningen var väldigt låg. Hela situationen var sjukt läskig. Men till slut kom ambulansen. Det var väl att det var så varmt och och det visade sig att hon hade en febertopp, men det gick bra. Men när det händer ens barn är det väldigt otäckt.

18. Vilken film har du sett flest gånger?

– Jag tror nog det är Sing. Vi var inne en period där min dotter älskade den och vi tittade på den nästan varje dag.

19. Nämn tre låtar du har på din spellista.

– Jag kör mycket blandat. Jag har olika spellistor, en med mer house och en lista med lite mer kärlekslåtar, lite lugnare som James Arthur och Sam Smith. Sedan har jag en raplista, lite Post Malone. Sedan har jag en svensk lista. Jag gillar Håkan Hellström. Jag har fyra, fem olika listor som jag väljer mellan beroende på humör.

20. Hur fördriver du tiden på bussen till bortamatcher?

– Jag brukar skrolla sociala medier eller kolla på någon serie. Senast kollade jag färdigt på Peaky Blinders.