• Huvudsponsorer

Karlskrona inför SHL 2017/2018

3 september 2017 16:55
Lagpresentation

Karlskrona missade åttondelsplatsen med bara två poäng förra säsongen. Nu har sportchefen Patric Larsson och Karlskrona rustat laget för att försöka ta sig längre än så under säsongen 2017/2018.


Karlskrona hamnade förra säsongen på säker mark, laget missade slutspel med två poäng då Djurgården knep den sista platsen till åttondelen. Laget hade dessutom en ganska komfortabel placering från det nedre strecket då Rögle, som fick kvala, hade 47 poäng. Örebro som jagade bakom hade 53 poäng, 15 poäng mindre än Karlskrona som slutade på 68 poäng.

Till kommande säsong finns det sju nya spelare i Karlskronas trupp, det är både yngre förmågor och en del rutinerade SHL-spelare. Bland de nya ansiktena hittar vi bland annat Henrik Lundberg, Cory Murphy, Konstantin Komarek, Henrik Törnqvist och Ludwig Blomstrand. De som valt att lämna Karlskrona efter förgående säsong är Niklas Arell som går till Malmö, Jimmy Andersson flyttar till Linköping, Alexander Bergström flyttar till KHL och Sibir Novosibirsk. Samtidigt åker Robin Gartner till Schweiz för spel i HC Bolzano. Alexander Viklund och Robin Persson kommer att spela i HockeyAllsvenskan kommande säsong och kommer att representera Västervik och Timrå.

– Vi är ett hårt arbetande lag som spelar med en hård defensiv, men vi ska försöka utveckla offensiven lite extra i år. Och främst att spela tight bakåt och hålla ihop gänget. Vi har ett par stora pjäser därbak, konstaterar Karlskronas sportchef Patric Larsson.

Tränare

Ove Molin
Har tidigare varit tränare i Brynäs organisation. Kom till Karlskrona inför säsongen 2015/2016 som assisterande men fick förra säsongen ta över ansvaret efter att Pelle Hånberg fått gå. Gör sin första säsong som huvudtränare från start denna säsong.

Mikael Aaro
Relativt ny som tränare, spelade för Karlskrona så sent som 2011-2013, påbörjade därefter sin tränarkarriär som huvudtränare i Tingryds J18-lag. Blev assisterande tränare i Karlskrona förra säsongen och har även varit assisterande i Kallinge/Ronneby och Skellefteås J20 innan dess.

Målvakter

Henrik Lundberg - NY
Spelade under junioråren i Frölundas organisation. Gjorde SHL-debut med Örebro 2013/2014 och har sedan dess lånats ut till både division ett och HockeyAllsvenskan. Gick förra säsongen till Västerås i HockeyAllsvenskan men är alltså tillbaka i högstaligan kommande säsong.

Johannes Jönsson
Delade på målvaktsuppdraget med Johan Holmqvist förra säsongen och stod 24 matcher, 5 matcher mindre än Holmqvist. Hamnade på topp fyra av alla målvakter i kategorin minst insläppta mål. Jönsson släppte in 1,94 per match.

Backar

Victor Aronsson
Spelade 47 matcher förra säsongen och snittade runt nio minuter per match. Gjorde tre matcher för Karlskronas J20 innan han flyttades upp och gjorde resterande matcher med a-laget.

Alexander Deilert
Spelade i HockeyAllsvenskan med Asplöven och BIK Karlskoga mellan 2012-2014 innan han säsongen 14/15 flyttade tillbaka till Djurgården. Året därpå blev det allsvensk spel igen med Mora. Deilert som producerat minst 24 poäng per säsong i HockeyAllsvenskan har inte fått det att riktigt lossna i SHL än. Viktig back i powerplay, hade mest speltid av alla i Karlskrona förra säsongen i den spelformen.

Daniel Gunnarsson
Näst mest istid av alla i Karlskrona förra säsongen, spelade i snitt 21 och en halv minut per match. Lånades ut i tio matcher till Karlskrona från Färjestad 2015/2016 och har sedan dess spelat för klubben. En stor och stark back som sköt 83 skott på mål förra säsongen samtidigt som han blockerade 71 skott.

Mattias Karlsson
Spelade drygt 23 och en halv minut per match förra säsongen och blockerade flest skott, 86 stycken. Gör sin andra säsong i klubben och har tidigare representerat Brynäs, Färjestad, Timrå och HV71 i SHL. Tre av Karlssons fyra mål kom i powerplay under förra säsongen.

Henrik Nilsson
Gör sin fjärde säsong i Karlskronas organisation. Stod för en av sina poängbästa säsonger sedan 2009/2010 då han noterades för tio assist förra säsongen.

David Printz
Stockholmssonen går in på sin andra säsong i Karlskronatröjan. Han har tidigare representerat AIK, Djurgården och Nürnberg Ice Tigers i tre säsonger. Printz provade även lyckan i NHL mellan 2004-2007, detta resulterade i 13 matcher för Philadeplhia Flyers och 192 matcher i AHL med Philadelhia Phantoms.

Cory Murphy - NY
Den rutinerade 39-åringen gör sin femte säsong i SHL men sin första i Karlskrona. Tidigare säsonger har backen representerat Växjö Lakers. Kanadensaren har även 52 KHL-matcher, 248 Liiga-matcher och 91 NHL-matcher i bagaget. Stod inte för sin poängbästa säsong förra säsongen men bidrar med mycket rutin och är bra att ha i powerplay.

Bobbo Petersson - NY
Kommer från Karlskronas organisation från början. Spenderade juniortiden i Linköping och har under större delen tillhört Örebro. Flyttar alltså hem till kommande säsong och är en allroundspelare.

Forwards

Filip Cruseman
Påbörjar sin femte säsong i den orange/vita tröjan. En snabb skridskoåkare som spelar med mycket intensitet och är stark längs sargen. Spelade mest av alla i powerplay förra säsongen och är en viktig kugge i det offensiva spelet.

Mattias Guter
Lidingösonen påbörjar sin tredje säsong i klubben. En skottvillig forward som förra säsongen stod för 26 poäng och hamnade på en tredjeplats i den interna poängligan. Gjorde fyra av sina 15 mål i powerplay. Viktig spelare för Karlskrona denna säsong.

Joseph Jonsson
Gjorde sin första säsong med a-laget förra säsongen då han spelade 39 matcher för a-laget och 26 med J20. I J20 förra säsongen noterades 19-åringen för 25 poäng, 12 mål och 13 assist. Första poängen i SHL väntar han fortfarande på, kan mycket väl komma kommande säsong.

Joel Kellman
Slog igenom ordentligt i SHL förra säsongen. Gjorde 15 mål och 15 assist vilket placerade honom på en andra plats i den interna poängligan. Kommer bli otroligt intressant att följa hans utveckling denna säsong. Gjorde flest mål i powerplay, sju stycken.

Emil Larsson
Varit med länge i klubben och påbörjar under hösten sin åttonde säsong i klubben. Gjorde under 2016/2017 20 poäng vilket var hans poängbästa sedan säsongen 2010/2011 i division ett, då gjorde han 39 poäng. Spelade näst mest av alla forwards i boxplay förra säsongen.

Morten Madsen
Dansken kom till Karlskrona förra säsongen och klev in som kapten i laget. Innan dess spelade han tre säsonger i Hamburg Freezers i den tyska ligan. Har tidigare erfarenhet från SHL med MODO och Frölunda. Dessutom har han spelat över 120 matcher i det danska landslaget.

Marcus Paulsson
Kom även han till Karlskrona förra säsongen efter tre säsonger i Schweiz med Davos. Har ett bra skott och en förkärlek till det fysiska spelet. Jobbar hårt och tillhörde förra säsongen topp fem av den interna poängligan.

Joachim Rohdin
Gör sin tredje säsong i klubben. Satt förra säsongen mest i utvisningsbåset av alla i Karlskrona men var även den som klev fram och avgjorde flest matcher. Fyra stycken matchavgörande mål noterades Rohdin för.

Kristoffer Söder
Ytterligare en trotjänare i Karlskrona, han har också varit med klubben från division ett 2010/2011. En defensiv center som inte riktigt kommit upp i samma poängproduktion som tidigare år, men viktig för laget.

Konstantin Komarek - NY
Österrikaren som tidigare spelat med Luleå och kommer senast från en säsong med Malmö. Spelade innan tiden i Malmö för Salzburg hemma i Österrike och öste in poäng. Hoppas att poängproduktionen kommer igång i SHL också efter en godkänd säsong i Malmö förra året.

Carl Persson - NY
En av Karlskogas poängkungar från HockeyAllsvenskan förra säsongen. Gjorde 44 poäng på 51 matcher, 26 mål och 18 poäng. Gjorde fyra matcher för HV71 i SHL under hans juniortid hos smålänningarna. Kommer bli ett spännande tillskott att följa i SHL kommande säsong.

Henrik Törnqvist - NY
21-åringen har tidigare gjort över 150 matcher för Linköping i SHL och har även representerat Juniorkronorna de senaste säsongerna. Nu testar Motalasonen på spel i Karlskrona och kommer förmodligen får mer speltid i den nya klubben, snittade elva minuter per match förra säsongen.

Ludwig Blomstrand - NY
Har tidigare spelat juniorhockey i Djurgården innan han åkte över till Nordamerika och spelade över 170 matcher för Kalamazoo Wings i ECHL. Har tidigare erfarenhet från spel i SHL med Djurgården under säsongen 2011/2012, då han spelade 18 matcher för Stockholmarna. Jobbar hårt både framåt och bakåt och väntar fortfarande på sitt första SHL-mål.

Sportchefen om lagbygget

Karlskrona missade som sagt slutspelet med väldigt liten marginal förra säsongen, och nu är det dags att blicka framåt mot säsongen 2017/2018. Sportchefen Patric Larsson berättar mer om lagbygget inför kommande säsong och känner sig nöjd med vad han har sett hittills från det nya laget.

– Vi har bara spelat några träningsmatcher, men vi vill ju vinna så mycket som möjligt. Det gäller att ta ett steg till med gruppen och skruva på alla skruvar som går inom föreningen.

Och vad är nästa steg för laget?

– Att bli bättre än förra året helst.

Hur känns det med den nya truppen?

– Det känns spännande, alla är sugna. Vi har några stycken som har utvecklas och gått framåt och det är ett måste att man gör det, så det känns bra, berättar Larsson.

När det kommer till vilka spelare vi ska hålla ett extra öga på i Karlskrona kommande säsong så väljer sportchefen att lyfta fram främst två nyförvärv.

– Jag tror Konstantin Komarek kommer göra en bra säsong, han hade lite skador förra säsongen men har sett pigg ut på försäsongen. Cory Murphy kan göra mycket i powerplay och Johannes Jönsson blir en nyckelspelare i målet, avslutar Patric Larsson.