• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Kellman: "Kom som en liten chock ändå”

3 december 2018 16:00
Stafettintervju

Förra veckan intervjuade vi Mattias Guter som skickade stafettpinnen vidare till Brynäs och Joel Kellman som snabbt förnekade frågan Guter skickade vidare. Förutom att prata om två lurviga inneboende snackade vi även om det historiska avancemanget och om Brynäs krokiga inledning.


Efter att ha förklarat upplägget med stafettintervjun fick Joel Kellman ta del av frågan från sin forne lagkamrat Mattias Guter.

Är det dags att starta ett katthem?

– Haha, nej jag har inga planer på det. Det räcker med dem vi har.

Att gissa vem som skickat frågan vidare var ingen lätt nöt att knäcka och efter en viss betänketid och två felgissningar på bland annat sin förre kedjekamrat - Malmös Konstantin Komarek och Jimmy Andersson i Linköping gav jag en ledtråd.

Han spelar i Luleå...

– Luleå?! Vem har jag spelat med som spelar i Luleå... Guter! Just det, Guter. Har han skickat den? skrattar Kellman.

Det stämmer, vad menar han med det?

– Vi har ju två katter, det måste vara därför.

Han säger även att han vet en kille som har lite problem att åka på bortamatcherna av en anledning. Stämmer verkligen det?

– Nej, absolut inte, haha. Det är hur lugnt som helst.

Det känns ändå som det ligger någonting bakom just det?

– Haha nej det tror jag faktiskt inte, jag tror nog bara han vill jävlas egentligen. Det är väl det, det har aldrig varit något problem.

Joel Kellman och hans sambo har två katter, Harry och Frank, som är fyra och fem år och har bott hos paret under större delen av sitt kattliv.

Vad är det för typ av katter?

– En är bara en vanlig bondkatt tror jag. Den andra är en blandning mellan norsk skogskatt och har lite bonde i sig med.

Varför heter katterna Harry och Frank?

– Bra fråga, det är inte jag som styr det där om man säger så, berättar Kellman och menar att det är sambon som namngivit båda katterna.

"Det är ett av de bästa åren jag har haft"

Joel Kellman är född och uppvuxen i Karlskrona men under junioråren spenderade han tiden i Malmö och HV71:s juniorled i den senare kom dessutom SHL-debuten, den 28 september 2013 när HV71 mötte Frölunda fick den unge forwarden göra sina första 39 sekunder i den högsta ligan. Därefter lånades Karlskronasonen ut till moderklubben i 18 matcher. Året därpå gick flyttlasset tillbaka hem till Karlskrona - då i HockeyAllsvenkan. Säsongen 2014/2015 blev Joel Kellman tillsammans med sina lagkamrater i Blekingelaget historiska när de för första gången i klubbens historia avancerade upp till SHL.

– Det var en häftig resa vi gjorde då. Det var ingen som trodde, vi var långt ned i tabellen tror jag, sist och näst sist. Jag har för mig att det var nya regler så det var många lag som satsade väldigt hårt att gå upp då, eftersom SHL skulle utökas med två lag. Topplagen rustade upp och hade bra lag på pappret och så var det lilla Karlskrona som kanske inte hade de förutsättningarna, men vi fick ändå ihop gruppen väldigt bra. Jag har för mig att det var en väldigt jämn serie, likt SHL i år, det skiljde ganska lite poäng från toppen till botten. Men vi tog lite poäng kontinuerligt hela tiden, efter jul hade vi ett ryck med väldigt många segrar i rad och lyckades komma tvåa. Så fick vi möta Västerås i bäst av fem.

Hur var det att spela den matchserien?

– Det var häftigt såklart. Det var första gången egentligen som man fick spela riktiga slutspelsmatcher, så det var väldigt kul. Det var mycket som stod på spel - en plats i SHL liksom. De två bästa lagen i Allsvenskan fick göra upp i bäst av fem, så det var väldigt roliga matcher. Det är ett av de bästa åren jag har haft, helt klart och roligaste, berättar 24-åringen.

Karlskronasonen gör nu sin fjärde säsong i SHL men sin första i Brynäströjan. Anledningen till att det blev just Brynäs har en logisk förklaring. När Kellman lånades hem till Karlskrona säsongen 2013/2014 var det Stefan Bengtzén som var sportchef i Blekingeklubben. Bengtzén som säsongen efter gick vidare till Brynäs och var sportchef där fram till den femte oktober i år.

– Först och främst var det Bengtzén som tog mig till Karlskrona, så jag hade väl ganska bra kontakt med honom då. Han hade visat lite intresse tidigare och sen är det en bra och stabil förening som vill vara med oss slåss i toppen. De hade väl ett lite sämre år förra året men skulle satsa för att göra ett bra år igen och ligga i toppen, och det var väl att man ville vara med på den resan. Sen är det en bra förening att utvecklas i, utvecklas som hockeyspelare och ta ytterligare kliv.

"Det har hänt lite grann sista månaden här uppe i Gävle"

Brynäs rustade som sagt för att vara med i toppen av tabellen denna säsong. Men Gävlelaget fick en tuff start och efter en något turbulent tid med en avsatt sportchef och tränarbyte verkar det nu gå Brynäs och Kellmans väg.

– I början tycker jag att vi spelade ganska hyfsat men fick inte med oss poäng. Så det blev lite, ja vad ska man säga, det blev lite rörigt där ett tag. Sen kom vi ned i en dipp och det var det mycket som hände där. Bengtzén blev avsatt och nya tränare, det har ju hänt lite grann här sista månaden uppe i Gävle. Men nu tycker jag ändå vi har spelat bättre hockey och har tagit mer poäng på slutet vilket är positivt. Det känns som att vi är på gång liksom.

Efter att Magnus Sundqvist tagit över som huvudtränare i Brynäs efter Tommy Sjödin gjordes några ändringar i spelet - något som slagit väl ut menar Kellman.

– Det känns som vi spelar lite bättre med puck och kan föra matcherna bättre. Det är väl det som är den största skillnaden. Jag tycker att vi visar det, vi har tagit poäng i flera matcher i rad nu. Vilket är väldigt bra gjort, det är väldigt positivt.

Ligger det lite i bakhuvudet när det går tungt att tränaren kanske får gå?

– Vi försöker bara vända på det, det gick tungt i början men det är inte så att vi går och tänker på att nu kanske tränaren får gå. Utan vi jobbar på, men sen kom det som en liten chock ändå. Vi hade inte pratat så mycket om det och vi hade vunnit två matcher där, torsdag och lördag, innan de fick gå. Så att egentligen inget man tänker på utan vi försöker göra så gott vi kan och vända på det tillsammans, men det kom som en liten chock ändå - det måste jag säga.

Joel Kellman gjorde sin bästa SHL-säsong förra säsongen innan Karlskronas uttåg och noterades för 34 poäng på 51 matcher. På Brynäs 22 inledande matcher har 24-åringen nu svarat för 16 poäng - tio mål och sex assist. Fortsätter poängen att trilla in i samma takt kan Brynäsforwarden göra ytterligare en succésäsong. Ett tydligt tecken på att det gått åt rätt håll för Kellman är att han kommer att göra debut i Tre Kronor under Channel One Cup mellan den 13-16 december, det blev klart under måndagen när Rikard Grönborg presenterade truppen.

Innan det har blivit dags att avsluta samtalet ska 24-åringen bestämma vem vi ska prata med härnäst och vad vi ska fråga. Kellman, som behövde lite betänketid, smsade senare en fråga och nästa vecka pratar vi med en riktig muntergök - eller?