• Huvudsponsorer

Lördag Lör 9 Januari Jan
Tisdag Tis 12 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Idag 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan

SHL-domaren: Patric Bjälkander

2 juli 2020 09:00
Intervju

SHL.se tar en pratstund med samtliga huvuddomare i den 17 man starka styrka som ska hålla ordning och reda på isen under säsongen 2020/2021. Idag samtalar vi med Patric Bjälkander, som från och med i höst dömer på heltid.


Enligt egen uppskattning har han dömt "105-110" SHL-matcher än så länge. Den exakta siffran är 106, och från och med i höst är Patric Bjälkander domare på heltid. Han lämnar därmed sitt nuvarande jobb på Trafikverket för att förverkliga en proffsdröm.

– Det är skönt att sitta på kontoret. Jag vet inte hur många det sitter här i vanliga fall - 800 någonting - men nu är det ett 50-tal. Det är lite lugnare nu, säger han samtidigt som han ser svårigheter i det i sin roll som projektledare:

– Det är det som är problemet med att jobba i projekt. Det är svårt att hålla igång det nu när vi är som mest fem personer här samtidigt i projektgruppen. Jag tror att det inte kommer att märkas förrän man träffas till hösten. Det är ett projekt där vi håller på med en järnvägssträcka mellan Borås och Varberg som ska rustas upp. Jag vill vara med från start till slut men nu kommer jag att sluta till hösten. Jag har fått erbjudande om proffskontrakt och ska döma på heltid nu. Det är en dröm och det var inte svårt att säga ja till det. Jag trivs bra här och Trafikverket finns alltid kvar. Men jag hade ångrat mig om jag inte hade sagt ja. Det ska bli jättekul.

Hur har du kunnat kombinera jobbet med dömandet och vad ska du göra med den tid du faktiskt, ursäkta uttrycket, får över i och med att du blir proffs nu?

– Jag började döma pojklag år 2000. Jag tror att det tog mig fyra år att komma upp i division 1 och då började jag ju resa. Man reser i princip lika mycket i division 1 som man gör i SHL så de domarna lägger ner lika mycket tid som jag gör idag. Det som har varit mitt problem är de större projekten som kräver mycket mer och det är väl det som blir tuffare, att rodda ihop allting där. Det har varit jättetufft att få ihop det egentligen sedan jag gick upp i SHL för tre-fyra år sedan. Privatlivet har blivit väldigt lidande. Det ska bli jättekul och skönt att fokusera på en sak och därmed kunna klämma in ett privatliv på ett helt annat sätt. Och då får man förutsättningar att träna och bli ännu mer förberedd inför matcherna. Nu har man alla förutsättningar som finns för att komma väldigt väl förberedd till matcher.

Något egentligt smeknamn har han inte, tror han. "Det brukar vara efternamnet". Tröjnumret? Det är 17.

– Jag hade nummer fyra när jag spelade. Men det har Mackan Linde så det fick jag inte välja. Sen fick vi inte välja höga nummer. Jag hade velat ha 44 men det fick jag inte och 83, året jag är född, men det hade en före detta linjeman så det fick jag inte heller. Så det blev nummer 17 då det är min födelsedag.

Vilken är din främsta merit?

– TV-pucken fick jag döma tredjepris när jag gick som linjedomare och det var lite surt. Men när jag gick över och blev huvuddomare fick jag döma finalen som gick i Löfbergs Lila Arena. Det var väldigt kul faktiskt. Då satt en del av SHL-domarna på läktaren, så det var nervöst. Men jag hade också senaste matchen mellan Mora och Leksand i Globen. Jag har dömt kvalen de senaste fem åren. Jag älskar kvalen. Det är nog tre saker som sticker ut: TV-pucken, Globenmatchen och kvalen.

Han har inga större problem med sport och när vi förflyttar samtalet utanför hockeyn för en stund berättar Patric Bjälkander om en, för många svenskar, lite annorlunda sporttradition.

– Jag älskar att titta på sport live. Något jag tycker är fruktansvärt roligt är att kombinera träning med att åka ner och kolla på Tour de France varje år. Man orkar inte cykla hela. Man får välja några bergstoppar och så cyklar man uppför dem dagen innan. Det är kul. Det är även roligt att kolla på Eurosport för kommentatorerna är så otroligt bra. Det är en historielektion, det är så bra. Det är en bra serie att kolla på, brukar jag säga. På vintern är det väldigt mycket skidåkning. Jag älskar fjällen och vill åka så mycket skidor som möjligt. Så fort jag får möjligt åker jag skidor. Annars är det aktiviteter. Att resa.

Du är allätare när det gäller sport, förmodar jag.

– Jo, ja. Det är allting. Jag åker iväg och kollar på allt. Oavsett vad det är.

Har du någon dold talang?

Han låter närmast chockad över frågan.

– Oj! Jag tycker om att bjuda mina vänner på Gin och Tonic. Jag vet inte om det är en dold talang men jag älskar att blanda gin och tonics. Det är väl något - jag vet inte om det är en dold talang.

Har du någon favoritdestination när du reser? Drömresemål kanske?

– Oh herregud, säger han och tystnar för en kort stund.

– När man åker där nere i Italien upp till de Franska Alperna genom vingårdarna. Det är så otroligt vackert. Det är inget drömresmål men det är något jag gillar. Favoritresmålet….det är nog skidåkningen i British Columbia. Jag har åkt mycket helikopiter där uppe i Revelstoke men jag har också varit Whistler och Vancouver.

Vem skulle du helst vilja sitta ner med en kväll och snacka?

– Bra fråga. Man vill inte hålla på med politik. Men man undrar ju hur han tänker, Kim Jong-Un.

Patric Bjälkander kollar ofta på serier och berättar att den senaste han plöjde igenom var Killing Eve på HBO.

På isen

Vi flyttar samtalet till den mer vardagliga situationen för en domare.

Vilket är det bästa råd du skulle ge till en aspirerande domare?

– Att vara ödmjuk och lyhörd. Det skulle jag säga. Det är något man måste ha med sig.

Hur svårt är det att inte påverkas av publiken?

– Den frågan får man jätteofta. Jag har aldrig påverkats av publiken. Man stänger av. Särskilt nu när vi har kommunikationsutrustningen i ena örat. Då försvinner mycket. Man hör att de finns där. Det ger lite gåshud. Det är kul. När vi dömde sista matchen utan publik….Då saknade jag allt.

Vi håller oss kvar vid det där lite och undertecknad undrar om det är svårt att höra i kommunikationsutrustningen ibland, men:

– Det är tydligt. Man hör jättebra. Jag har alltid på volym 0 och hör ändå jättebra, förklarar Bjälkander.

Finns det situationer där du väljer att inte kliva mellan två spelare som gnabbas eller där du väljer att inte ta en diskusion med spelare?

– Är en spelare väldigt upprörd och man ser att det inte är någon mening att diskutera med honom. Då tar jag i nio fall av tio inte diskussionen utan säger att vi kan ta det i nästa byte. Om det är två spelare som åker och snicksnackar lägger jag mig inte i. Så länge de inte går över regelbokens gränser. Det hör till spelet, absolut. Bara man håller sig inom rimliga gränser. Hör man något som inte lämpar sig får man ju kliva in.

Hur kommer det sig att du började döma?

– Jag var 15-16 år och då var det en kompis som frågade om jag ville komma med och döma. Jag tänkte att det var jättebra, man får lite extra pengar och sådär. Det var ju jättebra extrapengar att få. Det var en U15/16-match och jag tyckte att det var kul från början och pengarna gav ju möjligheter i den åldern, säger han och fortsätter:

– Sedan gick jag distriktskursen och sedan gick det rätt fort för mig till division 1. Jag slutade spela när jag var 17 och sedan fortsatte jag döma.

Antingen eller

Grinigt eller disciplinerat?

– Disciplinerat

Slutspel eller kval?

– Kval

Vatten eller sportdryck?

– Vatten

Målsnålt eller målrikt?

– Målrikt

Skott eller passning?

– Skott

Fint eller tackling?

– Ojoj, fint

Ståplats eller sittplats?

– Oj, jag är för lat. Sittplats.