• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt
Tisdag Tis 10 November Nov

Lena Sundqvist: "Roliga saker som händer i vårt team"

17 september 2020 10:00

Chocken från det inställda slutspelet har lagt sig. Nu laddar Lena Sundqvist om för sin sjätte säsong som kommentator på C More – och när hon får tippa säsongens genombrott riktar hon blicken mot Göteborg. ”Mattias Norlinder ska bli otroligt spännande att följa”, säger hon.


SHL-premiären närmar sig med stormsteg och för Lena Sundqvist, kommentator och programledare på C More, betyder det starten på en hektisk period – och det är något hon ser framemot. För henne, precis som för många andra, gjorde coronapandemin att planeringen för våren kastades om helt.

– Det blev så abrupt. Jag stod och stampade och var redo för slutspelet, som jag hade längtat efter hela säsongen. Över en natt försvann det. Jag var inställd på en tuff, men väldigt rolig period. I stället hade jag plötsligt all tid i världen och kände lite "vad är det tänkt att jag ska göra med den?”

Vad gjorde du av tiden?

– I början var jag lite i chock tror jag, nästan apatisk. Jag låg i soffan och stirrade i taket de första veckorna. I början (av pandemin) gick det inte att göra så mycket för att man skulle inte resa och undvika att träffa folk. Det tog en stund innan jag hämtade mig och började göra grejer, säger Lena Sundqvist och skrattar.

– Jag har tagit sommaren till att fixa rätt mycket hemma, säger hon.

Även om coronapandemin är långt ifrån över kommer SHL-säsongen att dra igång, men som bekant med väldigt annorlunda förutsättningar – och det påverkar även C More.

– Jag tror det här är den största utmaningen vi haft under åren jag har jobbat på C More, att försöka göra bra tv-sändningar av det här. Redan nu under träningsmatcherna märker man tydligt hur det påverkar att det är helt tomt på läktaren, och då brukar det kanske inte vara så mycket folk vanligtvis på träningsmatcherna. Men publiken är en stor del i våra sändningar. Det är en ljudkuliss och som kommentator kan man kan använda sig av publiken. Även bildmässigt är det härligt att se alla känslor som publiken går igenom under en match. Klart att det blir en utmaning, men sedan vet inte vi heller vad som händer. Om vi kanske får lite publik att jobba med, eller om det blir tomt, säger Lena Sundqvist.

"Roliga saker som händer i vårt team"

Precis som SHL-lagen har C More stärkt sin trupp till den här säsongen. De har plockat in Kajsa Kalméus som reporter samt den nya experttrion Staffan Kronwall, Pernilla Winberg och Tobias Forsberg.

– Det är superroligt. Det är roliga saker som händer i vårt team och det känns jättekul med nytt blod. Ibland behövs det att man rör om lite i grytan och kanske framförallt inför en sådan här säsong, säger Sundqvist.

För Lena Sundqvist blir det här sjätte SHL-säsongen på C More.

– Det känns inte som att jag har jobbat fem år. Tre kanske, säger hon och skrattar.

– Jag hävdar fortfarande att jag är ny på jobbet, men jag vet inte hur länge jag kan göra det.

Har bevakat SHL i nio år

Räknar vi in hennes tid på Radiosporten blir det här tionde säsongen som hon bevakar SHL – och det är ett jobb hon trivs med.

– Både SHL och HockeyAllsvenskan är fantastiskt roligt att jobba med. Dels är hockeyn som sport rolig att jobba med och dels att vi får möjligheten att komma nära lagen vi bevakar. Det är kul att de flesta klubbar, spelare och ledare hakar på tåget när vi kommer med nya idéer, säger hon.

Hur tippar du säsongen? Vilka har du i toppen?

– Jag tycker att det är svårtippat i år. Jag satte bottenlagen och topplagen ganska snabbt, men däremellan var känslan att jag hade kunnat skriva klubbarnas namn på en lapp och sedan bara kasta upp lapparna i luften och låta dem landa där de landar. Mittenskiktet känns väldigt jämnt. De skulle kunna skilja fyra poäng mellan fyran och tian. Jag tycker att det är tre lag som sticker ut i toppen – Luleå, Färjestad och Frölunda, säger Lena Sundqvist.

Vilka lag tror du får kvala?

– Oskarshamn har jag längst ner och Malmö näst sist. Sedan har jag Leksand precis ovanför, säger hon.

Vilket lag tror du överraskar positivt?

– Jag brukar försöka sätta någon överraskning varje år, men när det känns så jämnt är det svårt. Men jag tror att HV71 kommer att gå bra och har HV på fjärdeplatsen. Även om det inte är någon jätteöverraskning, säger Lena Sundqvist.

Om du får lyfta fram en spelare, vem tror du får säsongens största genombrott?

– Mattias Norlinder. Jag gjorde träningsmatchen mellan Rögle-Frölunda och han ser otroligt härlig ut. Så följsam på isen och de här genomåkningarna som vi såg honom göra i Modo får vi se här också. Han har alla förutsättningar att få ett genombrott. Frölunda är dessutom bra på att utveckla unga backar, att ge dem förtroende och låta dem misslyckas. Han behöver få misslyckas med några av de där uppåkningarna för att sedan lyckas. Han ska bli otroligt spännande att följa, säger Lena Sundqvist.

Lena Sundqvists drömfemma, plus målvakt, som spelar i SHL säsongen 2020/21

Målvakt: Oscar Alsenfelt, Malmö

Backar: Erik Gustafsson, Luleå, Jesse Virtanen, Färjestad.

Forwards: Michael Lindqvist, Färjestad, Jacob Josefson, Djurgården, Leon Bristedt, Rögle.