40 ögonblick: Pelle Prestberg gör 29 mål under sin debutsäsong

13 november 2014 09:25

Säsongen 1997/1998 mönstrade Färjestad BK en debutant i sin startuppställning. Han hade öst in mål i division 1 och Pelle Prestberg skulle inte göra någon besviken heller i högsta ligan och svarade för en makalös debutsäsong. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


IFK Munkfors spelade under 1990-talet i division 2 och senare även i division 1. En av lagets högerforwards var Pelle Prestberg. Han spelade seniorhockey regelbundet redan som 16-åring men det dröjde ytterligare några år innan hans känsla för mål skulle träda fram på allvar.

Säsongen 95/96 gjorde han 20 mål på 30 matcher och säsongen därpå 28 mål på 32 matcher i division 1. Det gav eko i Värmland och områdets storklubb Färjestad hörde av sig.

Frågan var hur steget från division 1 till högsta ligan skulle gå? Svaret blev hur tydligt som helst - en succésäsong av sällan skådat slag. Prestberg sattes tillsammans med Jörgen Jönsson och Peter Nordström i en kedja som var i det närmaste ostoppbar. Prestberg gjorde 29 mål på 45 matcher i seriespelet. Det var klart bäst i laget och bara Djurgårdens Patric Kjellberg var bättre i hela ligan.

Succen fortsatte i slutspelet där det blev omvänd ordning gentemot Kjellberg. Prestberg gjorde nio mål på Färjestads 12 matcher i slutspelet, två mål fler än Kjellberg.

Färjestad vann också SM-guld efter finalseger mot just Djurgården. Prestbergs första säsong i högsta ligan och i Färjestad kunde knappast ha gått mycket bättre.

Prestberg med LeMat-pokalen. Foto: Micke Sörensen, Bildbyrån.