Spel på djupet nyckel mellan Rögle och Frölunda: "Spela med kontroll"

9 april 2021 15:30

Tabelltvåan Rögle ställs mot Frölunda i kvartsfinalen. Ängelholmslaget har inte spelat sedan den 27 mars. Frölunda har å sin sida spelat tre matcher den här veckan. Nu möts de två.


Rögles Daniel Zaar och Frölundas Max Friberg (delad) vann båda respektive lags interna poängliga. Zaar nådde den magiska 50-poängsgänsen i det Rögle som landade på en andraplats i tabellen. Rögle har inte spelat sedan den 27 mars. Frölunda har spelat tre matcher de senaste fyra dagarna. För Max Friberg har dagen därmed handlat om återhämtning:

– Ja, vad gör man? Tar hand om kroppen. Vi var på isen en stund imorse för att få ut slagget från igår och fylla på med lite energi. Sen är det stretching och att fylla på med mat, säger han. Det var tre tuffa bataljer, det var det. Djurgården gav oss en hård match och det är bara att ladda om benen och fylla på med energi inför imorgon.

Rögle har å sin sida haft det aningen lugnare, vilket har gett mycket tid för både återhämtning och uppladdning:

– Vi kombinerar lite vilodagar med bra träningar och fick in en internmatch. Framförallt försöker vi ha bra koncentration på träningarna och försöker utnyttja tiden att bli bättre på saker, säger Zaar.

Vad har ni behövt förbättra?

– Jag tycker att det är rätt mycket om man ser till de senaste matcherna, om man bortser från Växjö i sista matchen. Då tycker jag att vi gör en bra match. Innan dess tycker jag att vi spelar fast oss lite mycket. Vi har inte den där känslan av att det riktigt tuffar på. Så vi får kanske hålla det enkelt i början och sedan vet vi om att det kreativa kan komma därefter men det gäller att hålla det enkelt i början.

Frölunda har å sin sida fått ihop spelet, något som såväl den första som tredje matchen mot Djurgården i åttondelsfinalen visade.

– Vi har haft många av de bitarna under året också men jag tycker att det är tydligt både under den första matchen och den igår mot Djurgården att vi spelar med ett helt annat tålamod. Vi låter chanser och det offensiva spelet komma till oss istället för att forcera saker. Det är väl den största skillnaden mellan när vi ser riktigt bra ut och när det blir som i onsdags när de får fem mål på våra misstag. Mycket i vår styrka ligger i att sköta det defensiva arbetet och att därifrån få chanser själva istället, säger Friberg.

Båda poängkungar - men...

Max Friberg delade förstaplatsen i Frölundas poängliga och har gjort poäng i sex raka matcher. Men själv väljer han att fokusera på laget snarare än egna framgångar:

– Just nu handlar det mer om att vi ska plocka segrar. Men det är klart, kan man vara med och bidra framåt är det jättebra. Samtidigt ligger mycket i min styrka att vara jobbig för motståndaren och vara solid i det defensiva spelet. Det är grunden i mitt spel. Den offensiva biten...Visst, det är alltid bra om vi kan få så många som möjligt att bidra med att skapa chanser och göra målen. Men nu handlar det om att vinna matcher och då gör man egentligen vad som helst i vilken roll som helst.

Rätta mig om jag har fel, men kan det vara så att du trivs bra med slutspeshockey?

– Jag vlil gärna tro det. Det är de roligaste matcherna. Det är en tuff fajt och det blir det automatiskt i ett slutspel. Nu väntar en bäst av sju serie där man får ligga och gnugga och gno på varandra dag efter dag.

Zaar har å sin sida varit en del av en mycket framgångsrik kedja tillsammans med Dennis Everberg och Simon Ryfors.

Steg för steg har du vuxit ut till den spelare du är idag, vad är det som gör att det har klaffat så bra i år?

– Jag tycker att jag har tagit steg i alla delar av mitt spel. Jag tycker att jag har blivit bättre med pucken och kan skapa lite mer på egen hand med hjälp av att jag vinner lite fler dueller därute, säger han och fortsätter:

– Jag har blivit starkare och vinner mer närkamper. Sen går det inte att komma ifrån att vi har en bra kemi i kedjan. Jag har spelat med två skickliga spelare i stort sett hela säsongen och det krävs också för att man ska komma upp och göra såpass mycket poäng i SHL.

Olika ingångar i serien

Det ena laget är uppe i matchtempo och det andra har tränat och spelat internmatch. Men faktum är att både Daniel Zaar och Max Friberg har samma syn på vad som kan bli nyckeln i matchserien:

– Från start tror jag absolut att det gäller för oss, som inte har spelat på ett tag, att komma ut och hålla det enkelt. De kommer från tre matcher på fyra dagar och vi kan kanske försöka utnyttja det; försöka få ner puckar bakom deras backar och trötta ut dem i deras egen zon. Jag tror att det blir nyckeln från start. Generellt i serien tror jag inte att vi ska bjuda på för mycket chanser. Det gäller att vara tajta och sedan försöka skapa på egen hand. Inget kommer gratis, säger Zaar.

Friberg:

– Rögle är nästan ännu vassare än Djurgården i sitt omställningsspel. Puckhanteringen… Vi ska spela hockey fortfarande och spela med kontroll. Ibland kan det betyda att man skatear in pucken i zon och ibland kan det betyda att man chippar ner den bakom dem. Förståelsen att vilket läge som är vilket blir nyckeln. För de är vassa när de får bryta pucken i mittzon eller vid deras egen blå och ställa om därifrån. Får vi ner den bakom backarna är vi starka i vår forecheck. Där kommer de att ha det tufft.

Den första kvartsfinalen spelas på lördag. Nedsläpp sker 15:15 i Ängelholm.