• Huvudsponsorer

Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan
Söndag Sön 24 Januari Jan
Tisdag Tis 26 Januari Jan
Torsdag Tor 28 Januari Jan

20 frågor med Nils Lundkvist

2 december 2020 11:00
20 frågor

Vid 20 års ålder har Nils Lundkvist spelat över 130 SHL-matcher, varit med i två JVM och blivit draftad i förstarundan av New York Rangers. Nu är det Luleåbackens tur att svara på 20 frågor och här berättar han om sin insats i Lilla Sportspegeln, vilka julklappar han har beställt till sig själv samt vilka lagkamrater han skulle ta med sig på semester.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jag tar Erik (Gustafsson) från vårt lag som back. Stabil och kan spelat många minuter. Komplett. Samuel Ersson (Brynäs) i målet. Med tanke på hans start och hur han hållit kvar Brynäs i många matcher, särskilt i början av säsongen. Ung och lovande – bra inför framtiden. Marek Hrivik (Leksand) tar jag som forward. Precis som Erik är han är komplett och kan spela mycket. Bra offensivt.

2. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Linus Klasens klubbteknik.

3. Vem i SHL är lurigast att möta?

– När Ryan Lasch spelade här var han lurig. Lång klubba och svår att ta pucken från, även fast han är liten. Han är smart. Jocke Lindström är också svår att möta. Det är lite samma sak med honom, även om han är lite större. Han har ett bra skott och är ett hot från många vinklar.

4. Vilken fysövning tycker du är roligast respektive tråkigast?

– Frivändning är kul. Tråkigast är löpning. Jag är dålig på långa intervaller. Allt längre än 60 meter är jag dålig på.

5. Vilken person, bortsett din familj, har betytt mest för din karriär?

– Oj svårt när man inte får ta någon släkting..... Jag har haft pappa som tränare ända fram till U15, så får bli någon på äldre dar isåfall. När jag kom till Luleå jobbade Robin (Jonsson, spelarutvecklare) mycket med mig och han har gett mig mycket tips och trix på isen och kring fysträning. Vi har alltid haft bra kontakt under min juniortid så hans hjälp är jag väldigt tacksam för.

6. Hur stort skulle lönekuvertet behöva vara för att pappa (Niclas Lundkvist, sportchef i Skellefteå AIK) ska kunna locka över dig till Skellefteå?

– Stort, haha. Just nu känns det inte jätteaktuellt. Det hade känts lite konstigt att spela för min pappa. Sedan har jag som sagt haft honom som tränare i ungdomsåren, och det räcker för mig, men man ska aldrig säga aldrig.

7. Hur mycket hockeysnack blir det vid julmiddagen?

– En vanligt julmiddag blir det mycket. Vi är en hockeysläkt, så det blir mycket hockeysnack. Och inte bara om min karriär. För mig är det intressant att höra hur de gör i Skellefteå och sådana grejer. Sedan snackar vi såklart om andra lag också.

8. Är det någon i släkten som tröttnar på allt hockeysnack?

– Det brukar vara kul när jag ska åka hem och ska käka middag hemma hos pappa med mina systrar (en storasyster född 1998 och lillasyster född 2006). De brukar bli rätt less när vi ska prata hockey i två timmar, haha. Så det är nog systrarna som tröttnar först i så fall.

9. Hejar dina systrar på Skellefteå eller Luleå?

– Stenhårt på Luleå. Inget snack. De tar mitt parti.

10. Vem i laget är bäst på sociala medier?

– Där har vi inget geni. Jag ska kolla lite snabbt i telefonen... (Jesper) Wallstedt gillar att lägga ut när det händer något i hans liv. Han får den.

11. Vem i laget åker du helst på semester med?

– Vi har många i laget jag skulle vilja ta med på semester, men vi har varit en liten golfgrupp. Av oss yngre är det jag, (Carl) Mattsson, (Filip) Hållander och (Isac) Brännström. Vi hade kunnat åka på en golftripp.

12. Vem av er fyra blir mest arg när det går dåligt på golfbanan?

– Mattsson överlägset. Han är bäst av oss, men går det dåligt i två hål lackar han ur och tycker att rundan är körd. Sedan vinner han ändå när det är slut.

13. Vad har du i handicap?

– Jag fick avsluta golfsäsongen med min bästa runda i livet. Därmed sänkte jag mig till 9,9. Så hela vintern kan jag gå runt och säga att jag har singelhandicap. Men sedan kommer jag garanterat höja mig första rundan i vår.

14. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilken skulle det vara?

– Då hade jag nog återskapat då jag gjorde mitt första SHL-mål. Det var en speciell dag för mig. Jag tror att det var dagen innan nyårsafton, i ett fullsatt Skellefteå Kraft. Vi hade ledningen med 2-1 och jag fick göra 3-1 efter en passning från (Johan) Harju. Precis framför Luleåklacken. Det var ett speciellt.

15. Kan du berätta något som väldigt få vet om dig?

– När jag var väldigt liten var jag med i Lilla Sportspegeln.

16. Vad gjorde du då?

– Det var någon blindgång man fick anmäla sig till. Jag och en kompis från Piteå sökte så vi fick åka ut på Bosön. Det var någon bana som den ene, som inte såg något, skulle gå och sedan skulle den andra förklara vägen. Vi åkte ur direkt, men det var kul.

17. Vem var du i skolan?

– I högstadiet var jag ganska lugn, eller det har jag nog alltid varit. Alltid varit ordentlig och haft ganska lätt för att lära mig saker. Jag har försökt att vara noggrann och lyssna mycket, så att jag inte har behövt göra så mycket hemma. Tyvärr har jag inte gått klart gymnasiet.

18. Känns det jobbigt att du inte har det?

– Jobbigt och jobbigt. Nej, jag känner inte att ”ojoj, vad det är jobbigt”. Det hade varit kul att ha en examen. Första året på gymnasiet gick hyfsat bra, men andra året var jag borta mycket efter nyår. Sedan har jag bara gått några strökurser.

19. Vad önskar du dig i julklapp?

– Mycket golfgrejer. Faktiskt har jag redan beställt mina julklappar, haha. Jag har gjort min beställning åt mamma, pappa, farmor och farfar.

20. Så överraskningsmomentet är borta redan? Vad har du beställt?

– Ja, exakt. Det är golfgrejer jag har beställt, ett nytt puttergrepp och golfskor bland annat. Det brukar bli så att jag beställer och sedan får jag ge grejerna till dem och sedan får de slå in paketen, haha.