Möt Människan: Jonas Gunnarsson

4 december 2019 11:00

Han gillar yoga, ordning och reda, att ”nörda in sig” på grejer, prylar i allmänhet och sin Kärcher fönsterputs i synnerhet, julmust – och framförallt att stoppa puckar. Möt HV71:s målvakt Jonas Gunnarsson, 27.


Julen närmar sig med stormsteg och när SHL.se får tag i Jonas Gunnarsson har november precis övergått i december. HV71 har haft en träningsledig dag och då har den 27-årige målvakten passat på att adventspynta hemmet tillsammans med sin fru.

– Än har vi bara börjat. Vi har fått upp lite julstjärnor, men längre än så har vi inte kommit, säger han.

Vem av er bestämmer mest när det kommer till julpynt?

– Frun har kanske huvudansvaret för själva pyntningen, men jag gillar att städa undan innan. Det ska vara rent och fint innan vi drar i gång, säger han.

Just städning är faktiskt något som ligger Gunnarsson rätt varmt om hjärtat.

– Jag gillar att ha det rent omkring mig. Jag städar gärna på dagarna och fixar och trixar. Jag kanske inte kan säga att det är en dold talang, men det är nog något som kanske inte så många vet om mig, säger Gunnarsson.

Var kommer den här sidan från?

– Jag vet inte. Jag är rätt pedantisk av mig. Saker ska ha sin plats och jag vill hålla det snyggt, säger han.

Han berättar att han har en tendens att ”snöa in” på olika saker och det gäller även städredskap.

– Jag fick en Kärcher fönsterputs av min frus syskon förra julen. Den har gått varm sedan dess, säger Gunnarsson och fortsätter:

– Efter fönsterputsen kollade jag Kärchers övriga utbud. Några månader senare köpte jag en ångmaskin, en sådan som du kan rengöra kakel med exempelvis. Jag är prylgalen överlag och hittar jag något går jag all in, säger han.

Vilka andra prylar har du snöat in på?

– Det kan vara allt. Jag har alltid varit intresserad av tv-apparater, datorer, telefoner och sådant. Sedan är det inte alltid att jag köper, men jag gillar att ha koll och att vara påläst. Ska jag köpa något gillar jag att nörda ner mig. Jag vill veta i förväg vilken produkt och vilka specifikationer jag ska ha, säger Gunnarsson.

Kommer den här sidan även fram hos dig som hockeyspelare?

– Jag tror det. Vi målvakter är ofta detaljnördar. Det passar bra in i min personlighet. Ibland kanske det blir att jag grottar ner mig för mycket i detaljer och att det blir lite väl nördigt. Men jag tror att den sidan av mig även speglar sig i målvaktsspelet, säger han.

Började som sexåring

Jonas Gunnarsson har imponerat så här långt på säsongen. Han är bland ligans fyra bästa målvakter både när det kommer till räddningsprocent (92,18) och insläppta mål per match (1,99), och när det gäller antal hållna nollor är han tillsammans med Djurgårdens Niklas Svedberg bäst i ligan.

Gunnarsson började spela hockey i sexårsåldern, men det var först som tolvåring han blev målvakt på ”heltid”. Han inledde karriären i Eksjö HC, gick vidare till Nässjö HC och som 16-åring hoppades han på en flytt till HV71. Han sökte till klubbens hockeygymnasium, men fick nobben.

– Jag kom inte in där. Jag fick ett ”nej tack”. Såklart lite tråkigt, men det ändrade inte min syn på hockey. Jag såg det i stället som att jag kunde välja en bra plugglinje. Då valde jag tekniklinjen i Nässjö och gick på deras hockeygymnasium, säger Gunnarsson.

Senare det året var Gunnarsson en av de stora anledningarna till att Småland vann TV-pucken och inför andra året på gymnasiet hörde HV71 av sig och frågade om han fortfarande var intresserad av att gå deras hockeygymnasium.

– Skitkul. Det var drömmen just då. Däremot kände jag att jag ville gå klart tekniklinjen, och den fanns inte på skolan där hockeygymnasiet är i Jönköping. Vi hittade en annan lösning där jag kunde gå tekniklinjen på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping, vilket jag är jättetacksam för. Det blev en lite skräddarsydd lösning, säger han.

Varför var du så mån om att gå klart tekniklinjen?

– Dels tyckte jag det var kul och dels ville jag ha en grund att stå på oavsett vad som hände med hockeyn. Jag ville göra klart min gymnasieutbildning. Att inte göra klart den var inget alternativ. Att jag gjorde det är något jag är stolt över, säger Gunnarsson, som dock inte vet vad han vill göra efter karriären.

Vem var det som kontaktade dig från HV71 när du började på deras hockeygymnasium?

– Anders Olsson (numera assisterande tränare i EHC Biel-Bienne) som var J20-tränare då. Jag blev livrädd nästan varje gång han ringde i början, haha. Jag var inte van vid de där kraven. Honom hade man respekt för, säger Gunnarsson.

På vilket sätt var du rädd för honom?

– Jag var ingen jättelöpare. Han sa något i stil med att ”om du inte springer Coopertestet under den här tiden får du inte spela i vinter. Det gäller att du ligger i i sommar”. Då var jag inte van vid de kraven, men vi lärde känna varandra jättebra och jag uppskattar honom jättemycket som tränare. Han ville förbereda mig på den mentala biten, att de kunde vara tufft, säger Gunnarsson.

Börjat jobba med mental tränare

Eksjöprodukten är inne på sin sjätte säsong i SHL. Han har även spelat två säsonger i allsvenskan samt ett år i AHL. Det var säsongen 2016/17 då han spelade i Nashville Predators farmarlag Milwaukee Admirals, och där noterades han för 16 matcher.

– Jag tar med mig mycket från det året. Spelmässigt kan det se ut som att jag inte fick ut så mycket, men jag lärde mig mycket. Jag blev mer hårdhudad. Det är mycket mer resultatinriktat där. Här är man mer familjär i föreningen. Allt var lite tuffare mentalt där borta och sedan allt runtomkring. Bara en sådan sak som att flytta till ett annat land och ta hand om sig själv där. Jag ångrar inte att jag åkte över. Tvärtom, säger han.

Efter året i USA gjorde han en säsong i Malmö och nu är han alltså inne på sin andra raka säsong i HV71. Under de här två åren har han justerat en del detaljer i sitt spel och utöver det har han också börjat med yoga samt inlett ett samarbete med den mentale tränaren Andy Swärd.

– Vi målvakter i HV71 har kört yoga regelbundet de två senaste somrarna. Tidigare har jag kört det mer sporadiskt, men jag tycker det är skitbra. Inte bara för rörligheten, utan det är också ett sätt att hitta övningar för att slappna av och hitta en lugnare sinnesstämning, säger Gunnarsson.

Upplever du att du kan vara stressad annars?

– Jag är ganska lugn av mig. Jag är inte superstressad, utan kanske mer för att kunna hantera de extrema situationer som vi kan utsättas för som hockeyspelare och målvakter. Alla verktyg man kan ta med sig är bra, säger HV-målvakten.

Ett annat verktyg som Gunnarsson har använt sig av de senaste månaderna är mental träning.

– Jag har börjat jobba med Andy Swärd den här säsongen. Vi har stött på varandra tidigare, men nu har vi börjat jobba tillsammans, säger han.

Vad kan du ta med dig från samarbetet med Swärd?

– Mycket att lita på det jag gör varje dag, att inte bli för hög eller för låg. Att hitta en jämnhet i humöret. Sedan har vi som sagt inte jobbat särskilt länge ihop, men det känns väldigt bra, säger han.

"Skulle vara kul med något mer utlandsäventyr"

Gunnarsson har ett utgående kontrakt med HV71, men vad som händer nästa säsong vet han inte. I våras ryktades det om KHL-intresse för Gunnarsson, men det blev inget av det.

– Jag vet inte hur nära det var i slutändan. Jag vet att det var lite snack, och det kittlade lite. Det skulle vara kul med något mer utlandsäventyr, men vi får se hur och om det blir. Att det snackades lite var spännande, men att det blev som det blev tycker jag känns bra. Jag gillar att spela i HV71, säger han.

Samtalet börjar lida mot sitt slut och för Gunnarsson fortsätter julstöket.

– Gran och tomte får vänta ett tag till, men några ljusstakar ska upp. Och nu är det fritt fram med julmust efter den 1 december. Den regeln håller jag hårt på, säger han.

Kan det bli ett glas julmust nu?

– Inte helt omöjligt. Jag får ta det som belöning efter att jag har satt upp julstjärnorna, säger han.