• Huvudsponsorer

Lördag Lör 16 Februari Feb
Söndag Sön 17 Februari Feb
Måndag Mån 18 Februari Feb
Onsdag Ons 20 Februari Feb
Torsdag Tor 21 Februari Feb
Lördag Lör 23 Februari Feb
Tisdag Tis 26 Februari Feb
Torsdag Tor 28 Februari Feb

Sundblad om Örebros stålbad: "Starkt att klara SHL-kontrakt"

3 maj 2018 16:00
ÖRE 2017/2018

Det var en säsong som redan på förhand var en utmaning. Den sensationella hösten skapade en stor hype, men sedan kom bakslaget. Med facit i hand tittar Niklas Sundblad stolt tillbaka på sättet som Örebro Hockey reste sig på.


Niklas Sundblad har precis kommit hem från en promenad med hunden. Snart ska han kasta sig tillbaka mot Behrn Arena för torsdagens andra träningspass. Säsongen må vara över, men det är nu som Örebro Hockey lägger grunden för det som ska ske till hösten.

Då som nu kliver man ut på isen som ett SHL-lag, en framtid som under stora delar av året varit i fara. Med bara några få speldagar kvar av SHL 2017/2018 befann sig Örebro på kvalplats och formen var dyster hos närkingarna. Men laget reste sig ur mörkret, radade upp flera avgörande vinster och den åttonde mars säkrades kontraktet med en 3-0-vinst över Mora. En stor lättnad för tränare Sundblad när han blickar tillbaka på vad som varit.

– Det var starkt av oss att klara SHL-kontrakt, det är nummer ett jag tänker på. Innan säsongen började gick vi ner tio-tolv miljoner i lönebudget. Vår målsättning var ändå att ta oss till slutspel, men vi var ödmjuka över att det skulle bli en speciell säsong, förklarar tränaren.

Precis som 45-åringen från Stockholm pekar på var spelarrotationen stor i Örebro Hockey inför denna säsong. Profilstarka ledartyper som Martin Johansson, Julius Hudacek, Johan Motin och Greg Squires lämnade samtidigt som klubben gick igenom en finansiellt stormig period. Utvägen blev ett ekonomiskt stålbad och SHL-truppens spelarbudget bantades rejält. Trots det klev laget ut urstarkt i seriestarten, men smekmånaden varade inte för evigt.

– Vi började säsongen väldigt fint med ett bra försvarsspel, sen kom tyvärr de andra lagen ikapp oss. Den stora dippen hade vi i december och januari när vi fick skador på backsidan, för vi var redan tunna där. Vi tappade för mycket under den perioden. Det blev en för stor dipp, summerar Niklas Sundblad.

Vårens värvningar gjorde skillnad: "Vi fick in mer kvalitet"

Från att ha legat med i toppskiktet dalade Örebro alltmer i tabellen. Laget som hade vunnit åtta av sina elva inledande matcher gick in en formsvacka som såg ut att vara för evigt. På de efterföljande nästan fyra månaderna vann Örebro endast sju matcher och när OS-uppehållet kom var kvalstriden sedan länge ett faktum.

Den sportsliga ledningen såg faran komma, agerade rätt i rätt tid och hämtade in förstärkningar. Anton Hedman och Jeremy Williams kom in och lyfte den offensiva poängproduktionen, medan backduon med Nick Ebert och Ari Gröndahl gav viktig rutin bakåt. Det gav effekt och efter en viktig bortavinst mot Brynäs under pågående OS vände säsongen på nytt för Örebro. Inför den avslutande hemmamatchen mot Djurgården var SHL-kontraktet redan säkrat.

– Vi stärkte upp laget och fick in mer kvalitet. Dessutom spelade killarna som vi sedan tidigare hade bättre. Det gäller att försöka minimera dipparna, och vår dipp var för stor eftersom vi var lite tunna på vissa positioner. Det ska vi försöka att åtgärda till säsongen som kommer, konstaterar tränare Sundblad.

Tillsammans med sin ständige vapendragare Petri Liimatainen och Niklas Eriksson var det här Sundblads andra säsong på Behrn Arenas tränarbänk. Trion gjorde sitt första hela år som ansvariga för Örebro Hockey, en uppgift som det tidigt stod klart skulle bli utmanande. Klubben tog sig genom prövningen med SHL-platsen i behåll och i efterhand kan säsongen ses som en övergångsperiod.

– Självklart, för det ekonomiska har en viktig betydelse i SHL. Det är inget att sticka under stol med. Så är det i alla ligor, vare sig det är fotboll eller hockey eller något annat, säger Sundblad och fyller snabbt i;

– Däremot tycker jag att vi satte ett spelsystem som vi gillade, vi spelade med press och vi spelade en rolig hockey. Vi föll inte på att vi inte åkte skridskor eller kämpade, det gjorde vi hela säsongen. Tyvärr försvann slutspelschansen någon gång i december och det var synd. För när jag såg laget under de sista sju-åtta matcherna fanns kvaliteterna där.

"Vi vill spela slutspel nästa vår - så enkelt är det"

Slutspurten räddade Örebro Hockey undan kvalspel, men det minne som förmodligen lever kvar starkast hos supportrarna är lagets höst. Det nederlagstippade gänget radade upp vinster under september och oktober och vips talade hela SHL-expertisen om uppstickarna från Närke. Att där och då hålla huvudena kalla var svårt.

– Det är lätt att alla blir exalterade när det går bra. Och det är klart du vill att det ska gå bra, hellre det än dåligt haha. Men förväntningarna steg ganska snabbt, berättar Niklas Sundblad.

– Från början var det vi som jagade de andra lagen, vi var underdogs med vår budget och vår trupp. Motståndarna tog oss kanske inte på allvar. Efter tio-tolv matcher hade övriga lag helt plötsligt en annan approach till oss, då var vi inte några underdogs längre. Jag ser ingen nackdel i att vi började bra, men det fick motståndarna att börja läsa av oss.

Vad kan ni dra för lärdomar där till nästa säsong, just för att göra er till ett mer svårläst lag?

– Först och främst kommer vi att ha en annan trupp och vi bygger om laget. Sen ska vi hitta en balans i hur mycket vi ska pressa kontra stänga till i mittzonen, det blir en taktisk detalj. I övrigt ska vi inte ändra så mycket i spelet. Vi spelade bra matcher, inte minst mot slutet, och det handlar om att fila till detaljerna.

Sedan säsongen tog slut i början på mars har flera namn såväl tackat adjö som anlänt till Behrn Arena. Lagbygget har nått en bra bit på vägen och Sundblad är hittills nöjd, samtidigt som han poängterar att sportchefen Niklas Johansson sliter hårt för att sätta alla pusselbitar. Med ett stormigt och krävande år bakom sig laddar Örebro Hockey för en nystart. Att börja tala om placeringar är för tidigt, men Niklas Sundblad vet en sak med all säkerhet.

– Vi vill spela slutspel nästa vår, det är målsättningen. Så enkelt är det.