40 ögonblick: Peter Forsbergs comeback 12 februari 2009

11 november 2014 11:00

Det jublades enormt i Örnsköldsvik i synnerhet och i övriga hockeysverige i allmänhet den 12 februari 2009. En av landets största spelare genom tiderna skulle göra comeback i SHL - nämligen Peter Forsberg. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Peter Forsberg debuterade i högsta ligan för sitt MODO 1990 som 17-åring. Han gjorde snabbt ett fantastiskt intryck på publiken för sitt skickliga och orädda spel och fick omedelbart kultstatus i MODO.

Karriären gick 1994 vidare med spel i NHL där han under många år visade sin överlägsenhet för omvärlden. När det säsongen 2004/2005 var lockout i NHL var MODO den självklara klubben för Forsberg att spela i.

En skada stoppade honom från delar av säsongen och skadorna höll honom efter det borta från ishockeyrinken från och till under de kommande säsongerna. I Colorado säsongen 2007/2008 blev det bara nio matcher och Forsberg slet oerhört hårt för att bli kvitt sin skadade fot.

Kokande arena när ikonen presenterades

Fotens hälsostatus följdes med spänning av hockeyälskare runt om i världen och det spekulerades vilt i när han skulle göra comeback. Till slut kom i alla fall ett positivt besked från den nu 35-årige världsstjärnan att han var redo för spel för MODO i matchen mot Skellefteå den 12 februari 2009.

Publiken som strömmade till arenan var i extas och succén blev omedelbar. Forsberg höll 15 minuter in i den första perioden undan för skellefteåbacken Erik Andersson och hängde dit en backhand i krysset bakom Andreas Hadelöv. MODO vann matchen med 4-1 och Forsberg tillskrevs en stor del i den.

– Hans blotta närvaro i omklädningsrummet är viktig för oss, sa exempelvis tränaren Harri Rindell efteråt och auran kring nummer 21 gick inte att ta miste på.

Han spelade sedan en match till, svarade för två assist, men skadan gjorde sig återigen påmind och han spelade inte mer den säsongen.

Han spelade säsongen efter 23 matcher för MODO och svarade för 30 poäng. Därefter blev det ytterligare ett försök till comeback året efter i Colorado men foten höll inte och Forsberg bestämde sig då för att karriären var över.

Forsbergs kämparanda har inte gått att ta miste på och ögonblicket den 12 februari 2009 glöms aldrig bort i Örnsköldsvik.