• Huvudsponsorer

Lördag Lör 10 Mars Mar
Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Måndag Mån 19 Mars Mar
Idag 20 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Fredag Fre 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar
Måndag Mån 26 Mars Mar
Tisdag Tis 27 Mars Mar

Växjö Lakers i SHL säsongen 2016/2017

30 maj 2017 12:15

Växjö Lakers var en av förhandsfavoriterna inför säsongen och efter en trevande start levererade laget ordentligt och vann SHL. I slutspelet tog det dock slut snabbt och gulddrömmarna stannade vid just drömmar.


Sam Hallams Växjö Lakers gick in i SHL-säsongen 2016/2017 med målet att gå längre än semifinal som klubben åkte ur i året dessförinnan, detta trots att poängmaskinen och lagets kanske viktigaste spelare, Richard Gynge lämnade klubben för KHL. Klubbens sportchef Henrik Evertsson låg inte på latsidan och under våren och sommaren då flera spännade värvningar spetsade till en redan stark trupp. Spelare som Joacim Eriksson, Dennis Everberg, Olli Palola och Geoff Platt var riktiga spetsvärvningar som cementerade Smålandsklubben som en av favoriterna inför säsongen.

– Vi gillade det och visste att vi hade ett starkt lag. Vi ansåg att det var rimligt och inom våra förväntningar att tippas som favoriter. Det stördes oss inte, vi trodde på det, säger Robert Rosén.

Säsongen inleddes med tre raka vinster för klubben, men efter det följde en svacka. I mitten på oktober och framåt började vinsterna trilla in i raskare takt. Det innebar att laget tog snabba kliv i tabellen och i december tuggade maskineriet igång på allvar. Mellan den 20:e december och 26:e januari radade laget upp elva vinster i rad, varav tio var trepoängare. Sedan kom en plump i protokollet innan en ny vinstrad inrättades, denna gång med sex vinster i följd och serieledningen togs över från Frölunda.

– Jag tror att vi började hitta våra roller och lite det vi sökte från start. Efter en tid hittar man rätt i ett lag, man börjar att acceptera rollerna och blir en maskin som maler på. Oavsett vilken kedja vi kastade in visste vi vad vi fick. När vi började vinna mer steg självförtroendet och vi använde kompetensen i laget på rätt sätt.

Avtryck från sena värvningar

Innan den långa segersviten inrättades försvann Geoff Platt till KHL och in hämtades backen Nick Bailen från Dinamo Minsk och centern Emil Pettersson från SHL-rivalen Skellefteå. Det blev minst sagt succé för duon. Bailen inledde med att göra tre poäng i sin debut och bibehöll sedan en bra poängproduktion samt förstärkte lagets numerära överlägen.

– Det blev en jackpot för laget när de kom in. Platt hade visserligen gått rätt bra, men just när han drog tänkte man shit nu tappar vi vår ledande målgörare. Men då kom Emil och Nick in ganska omgående och det föll väl ut från start och luckan efter Platt fylldes igen direkt och värvningarna gjorde nog vårt lag ännu mer komplett när jag ser på det i efterhand.

Emil Pettersson hade under tiden i Skellefteå inte riktigt fått det att stämma och miljöombytet skulle visa sig vara ett fantastisk giftemål. Från 12 poäng på 24 matcher i Västerbotten till 26 poäng på 27 matcher, alltså knappt en poäng per match i snitt under tiden i Småland.

Stötte på dansk dynamit

Inför den allra sista omgången hade Växjö tre poäng och 26 plusmål att gå på mot Linköping. Även om det blev förlust mot Malmö stod det när slutsignalen sedan ljöd klart att laget för första gången i klubbens historia vunnit SHL, som den tolfte klubben i historien. Dessutom bröts Skellefteås långa dominans på SHL-toppen då klubben vunnit ligan de senaste fyra åren.

– Det var väldigt kul och ett mål vi hade inom laget innan säsongen. Att vi lyckades med bedriften och spelade bra hockey under en hel säsong var starkt. Det var historiskt, första för klubben och väldigt roligt att få vara med om.

Som seriesegrare i SHL väntade det lägst rankade laget från åttondelsfinalerna - Malmö. Det skulle visa sig att Skåneklubben, trots sin något blygsamma tabellposition blev en minst sagt tuff motståndare. Ledda av dansken Nichlas Hardt vann Malmö kvartsfinalserien med 4-2 i matcher och Växjös säsong slutade tidigt denna gång.

– Det är klart att vi kom in i matchserien med sargad form och vi hade dessutom haft mycket skador innan slutspelet. Vi hade lite frågetecken var vi stod och blev lite tveksamma. Samtidigt kom Malmö in i matchserien och spelade väldigt bra och gjorde det svårt för oss. Vi kom aldrig riktigt in i det och det kändes som att det var Malmös serie.

Stark utveckling på yngre spelare

Under SHL-säsongen stod Olli Palola, Dennis Everberg, Calle Rosén samt Philip Holm för storstilade insatser och var tillsammans med Pettersson och Bailen avgörande för seriesegern. Rosén, Holm och Everberg var samtliga med i den första truppen till VM i Tyskland och Frankrike. Everberg och Holm fanns sedan med under turneringen och fick kröna sina säsonger med ett VM-guld efter straffsegern mot Kanada i finalen. Extra imponerande var Holms och Roséns fantastiska genombrott med tanke på att de haft undanskymda roller tidigare och nu blommat ut till stjärnor i ligan.

– Efter säsongen talar det sitt tydliga språk, de har skrivit på NHL-kontrakt och Philip (Holm) fick vara med och vinna VM-guld. De hade en fantastisk säsong båda två och hade en grym utveckling.

Efter säsongen prisades Växjös tränare Sam Hallam som Årets tränare i SHL. Under en imponerande säsong var Växjö ett svårbemästrat lag för samtliga motståndare och Sam Hallam såg till att laget hade en hög lägstanivå och jämnhet i sitt spel. Det var avgörande faktorer för lagets historiska serieseger.

– Hans lugn och hans taktiska kunnande gör honom till en fantastisk tränare. Han hittar alltid nya vägar att utveckla vårt spel som lag och på individnivå. Samtidigt får man misslyckas och det är enligt mig hans starka sidor, avslutar Robert Rosén.