• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 10 April Apr
Torsdag Tor 11 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Måndag Mån 15 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Torsdag Tor 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep

En fantastisk karriär har nått sitt slut

22 maj 2018 16:00
LHF 2017/2018

År efter år har Jan Sandström varit ett stående inslag i Luleås trupp. Men nu är en lång era med backikonen över. Janne Sandström har lagt skridskorna på hyllan - som den spelare med mest matcher i SHL-historien.


Jan Sandström är född och uppväxt i Öjebyn utanför Piteå, och grundlade också sin hockeykarriär i Piteå. Via juniorleden tog han klivet upp i A-laget säsongen 1994/1995 när Pite spelade i Division 1. Efter 12 matcher under debutåret så blev det två säsonger till innan flyttlasset gick till Stockholm och AIK där han kom att få chansen på SHL-nivå.

Sandström spelade bra, men fick det inte riktigt att lossna i AIK och under säsongen 2000/2001 blev han utlånad till Skellefteå i HockeyAllsvenskan. Efter en stark avslutning av säsongen i Skellefteå så plockades han upp till året efter av Luleå - och åter skulle Sandström få chansen på SHL-nivå. Resten är egentligen historia.

Assisterande kapten i 13 säsonger

Sandström tog kliv för varje säsong som gick, och Luleå insåg att man hade hittat en stabil guldklimp. Jan Sandström och Luleå gick hand i hand, och backen blev klubben trogen resten av sin karriär.

Säsongen 2004/2005 gjorde han sin första säsong som assisterande kapten i Luleå. Han kom sedan att behålla sin bokstav "A" på tröjan i 13 raka säsonger.

Levererade även framåt

Även om Sandström först och främst varit en defensiv back så har det funnits säsonger i Sandströms karriär där han blommat ut offensivt. Hans poängbästa säsong var 2009/2010 då han stod för imponerande 23 poäng från sin backplats.

Totalt blev det 952 SHL-matcher och 230 poäng från Sandströms klubba och räknar vi in slutspel så landade Sandströms facit på hela 1057 matcher och 250 poäng. Ingen spelare i SHL-historien har spelat så många matcher som Janne Sandström har gjort.

– Jag är oerhört stolt, glad och tycker så klart att det är sjukt häftigt att jag varit med så länge, och att jag dessutom spelat stora delar av alla matcher i samma lag, gör att det känns ännu bättre, sa Sandström i en intervju med SHL.se när han slog alla tiders matchrekord.

Sandströms arv går vidare

Den sista säsongen var skadefylld för Sandström och det blev endast 18 matcher från backens sida, och han bjöd på ett mål och en assist på dessa matcher. Dock så kommer Sandströms arv att gå vidare nu när han själv inte längre är med på isen.

Systersonen Nils Lundqvist fick under den gångna säsongen sitt stora genombrott och spås en lysande framtid som back. Under säsongen som gick fick också Sandström äran att spela i samma backpar som sin systerson.

Janne Sandström vann under sin karriär European Trophy, Champions Hockey League och ett SM-silver. Han spelade även 28 matcher med Tre Kronor varav tre stycken VM-matcher.