• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar
Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Idag 19 Mars Mar
Tisdag Tis 20 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Fredag Fre 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar

David Rautio: "Supertuff serie och en stor utmaning"

31 mars 2017 09:25
SIMON HASTEGÅRD / Bildbyrån
SIMON HASTEGÅRD / Bildbyrån
Josefine Loftenius / Bildbyrån
SIMON HASTEGÅRD / Bildbyrån
SIMON HASTEGÅRD / Bildbyrån
Josefine Loftenius / Bildbyrån
Peter Holgersson / Bildbyrån
Josefine Loftenius / Bildbyrån
SIMON HASTEGÅRD / Bildbyrån
SIMON HASTEGÅRD / Bildbyrån
SIMON HASTEGÅRD / Bildbyrån
#FHCBIF

David Rautio stod för en fantastisk matchserie mot Linköping i kvartsfinalen och ledde, med tre nollor på sex matcher, Brynäs till klubbens första semifinal sedan 2012 och blott andra sedan millennieskiftet.


Brynäs imponerade stundtals stort i SHL och blev till slut femma i tabellen. I kvartsfinal väntade sedan Linköping, en bekant motståndare för lagets burväktare David Rautio. Innan säsongen värvades han nämligen från Linköping efter två säsonger i klubben.

– Jag såg det inte som någon fördel att jag spelat där tidigare. Man tränar och spelar med vissa under två års tid och känner till några i laget men jag lade inget fokus på det under matcherna, säger David Rautio i en intervju med SHL.

Vad nu Rautio än la sin fokus på under kvartsfinalspelet - gjorde han nog helt rätt. Efter sex kvartsfinaler hade han hållit tre nollor och begränsat östgötarnas starka offensiv till endast sju mål. Extra imponerade med tanke på att 31-åringen höll två på 29 starter under SHL.

– Det var kul att slå ut dem. Det var en tuff serie, men match ett och sex rann iväg lite grann, annars tyckte jag att det var tajt och tufft. Två matcher gick dessutom till sudden death. Det kändes som jag sa väldigt tajt, men att vi gjorde det lite bättre över sex matcher och därför gick vi vidare.

Men du måste vara stolt över att nolla dina gamla lagkompisar i tre av sex kvartsfinaler?

– Jag har inte funderat på det så mycket. När det gäller LHC så har de mycket offensiv kraft och jag har inte hunnit tänka på det utan det viktigaste har varit att vinna matcher, det enda fokuset jag haft egentligen. Att det blev tre nollor är en bonus på något sätt, men det skönaste var att vi lyckades slå ut dem.

Förutom Rautios storspel i kassen vittnar sju insläppta på sex matcher mot ett av SHL:s målfarligaste lag om ett försvarsspel som slog minst sagt väl ut.

– Vi visste inför kvartsfinalerna att de hade ett gäng offensivt starka spelare och prio ett för oss var att spela som ett lag, uppoffrande, det pratade vi mycket om innan. Vi höll sedan det fokuset hela tiden och gjorde det riktigt bra. Vi släppte inte til några ytor.

30.000 kronor till ungdomsverksamheten

Med sina tre nollor har Rautio även bidragit med ett välkommet tillskott till Brynäs ungdomsverksamhet. Nytt för årets slutspel är nämligen att varje målvakt som håller nollan tilldelas Coke Zero Hero-stipendiet samt 10.000 kronor till sin klubbs ungdomsverksamhet.

– Sådana grejer är jättebra och helt suveränt. Det finns alltid hål att stoppa in pengar i och framförallt i ungdomsverksamheten. Jag tycker det är kul att det här infördes.

Efter den dramatiska sjunde och helt avgörande kvartsfinalen mellan Frölunda och Skellefteå under onsdagen stod det klart att Frölunda blir Brynäs motståndare i semifinalen. Värt att notera är att sedan säsongen 1998/1999 har Brynäs nått semifinal tre gånger och vunnit två guld. 2012 var senast det blev guldjubel i Gävle.

– Det kommer att vara jäkligt tufft, det är ett väldigt bra lag med många duktiga spelare. En supertuff serie och en stor utmaning. Målet är guld så klart, men man måste bryta ner det och ta ett steg i taget. Det är det vanliga med en match i taget och fullt fokus på söndagens första match.

Är det någon speciell spelare du som målvakt har lite extra koll på hos Frölunda?

– De har ett helt gäng med vassa spelare och vi kommer att behöva ha ett bra fokus över hela banan, avslutar han.