• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 1 November Nov
Lördag Lör 3 November Nov
Tisdag Tis 13 November Nov
Torsdag Tor 15 November Nov
Lördag Lör 17 November Nov
Söndag Sön 18 November Nov
Torsdag Tor 22 November Nov

Johan Larsson är Årets Rookie 2011/2012

10 april 2012 12:04

Brynässpelaren Johan Larsson är Årets Rookie i Elitserien. Han gör såväl poäng som mål – dessutom är han en ledare på och vid sidan av banan. "Fantastiskt roligt, att få bevis och uppskattning som Årets Rookie betyder en bra puff för den fortsatta karriären" säger Larsson.Juryns motivering
"En hårt arbetande och modernt spelande centerforward. En riktig atlet, som gillar att gå i tuff trafik ute på banan.”


Gotlänningen Johan Larsson har haft en strålande säsong. Under de 49 matcherna i Elitserien – han missade sex på grund av JVM – gjorde han 36 poäng, varav tolv mål.

– Men det är så mycket mera än bara poäng och mål som är Johans styrka, säger Roger Rönnberg, Juniorkronornas förbundskapten och en av medlemmarna i juryn för Årets Rookie.

– Det sätt han slagit igenom på i svensk hockey imponerar verkligen. Han är aldrig bara med och deltar utan leder ständigt de lag han representerar.

I Brynäs har Johan Larsson under nye coachen Tommy Jonsson fått stort förtroende. Som när Jonsson hade svårt hitta rätt spelare till superduon Calle Järnkrok och Jakob Silfverberg. Larsson fick ta centerplatsen och det blev succé direkt.

Johan Larsson in action. Foto: Jan Bulér / Pic-Agency Sweden

Själv är han noga med att betona vad ledningen i Brynäs betytt för honom.

– Jag har fått fantastiskt förtroende hos Brynäs i alla lägen och klart att man då lyfts automatiskt och vågar lite mera.

Johan Larsson växte upp på Gotland med Sudrets HC som moderklubb, där han som 13-åring spelade division 2-hockey. Han var med i TV-pucken tre år.

– Johan är en bra skridskoåkare, oöm och trivs där det är tät trafik. Han är modern i spelet in mot mål och även i sargspelet som sådant. Han personifierar helt enkelt den nya hockeyn och är oerhört stark i puck- och kampmoment, säger Roger Rönnberg.

– Han är en grymt bra tränad spelare ung hockeyspelare och för svenska vidkommanden en ovanlig center.

Larsson framför Martin Gerbers kasse. Foto: Henrik Johansson / Pic-Agency Sweden

Det är andra året i rad en spelare från Brynäs IF blir Årets Rookie i Elitserien. I fjol gick utmärkelsen till backen Mattias Ekholm.

Fakta om Årets Rookie

Årets Rookie har utsetts av Svenska Hockeyligan och Svenska Spel sedan 1989/1990. Förutom äran får spelarens moderklubb 50 000 kronor, samt 10 000 kronor till dennes föräldrar.

I juryn sitter Tommy Töpel, Svenska Hockeyligan, Roger Rönnberg, förbundskapten för ”Småkronorna”, Håkan Andersson, Svenska Spel, Mats Wennerholm, Aftonbladet samt från Ishockeyjournalisternas Kamratförening Hasse Andersson och Singel Ericsson.