• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 10 April Apr
Torsdag Tor 11 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Måndag Mån 15 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Torsdag Tor 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep

Max Friberg redo för semi: "Känner en extra spänning"

8 januari 2019 10:30
Frölundas Max Friberg avancerar över isen i rött matchställ, med en gulklädd motspelare till höger i bild närmast kameran.
Intervju

Frölundaborg, semifinal och nästa hinder på vägen mot den europeiska äran. Ikväll kliver Max Friberg ut på CHL-isen som en del av den sista svenska utposten i turneringen. Inför det första mötet med HC Pilsen ger Frölundaforwarden sina känslor.


– Jag är lite spänd, givetvis. Det är ju semifinal och det känns skönt med slutspelshockey så här mitt i serielunken, som det ändå är. Det blir helt klart en extra krydda, inleder Max Friberg när han ska sätta ord på vad som rör sig inom den 26-åriga kroppen.

Den Skövdefostrade forwarden gör sin andra säsong i Frölunda, dit han anslöt efter en fyraårig vända i Nordamerika med NHL-och mestadels AHL-hockey. Friberg har ökat sin produktion i SHL jämfört med föregående säsong och är uppe i fem mål och nio assist på 31 spelade matcher. Men det är inte bara i den inhemska ligan som siffrorna pekar i rätt riktning. Även på den europeiska scenen har Max gått från klarhet till klarhet, med sex poäng på tio matcher i CHL.

Frölunda är som enda svenska lag ännu kvar i turneringen och ikväll fortsätter resan mot mästartiteln. Slutspelet har nått fram till semifinal, där tjeckiskt motstånd väntar i form av HC Pilsen. Frölunda öppnar dubbelmötet på hemmais, något som betyder en möjlighet till revansch från helgens bittra nederlag i Scandinavium. Göteborgslaget kastade där på bara en minut bort en tvåmålsledning och gick från ledning med 4-2 till förlust via 4-5 mot Timrå.

– Klart att det var en besvikelse... Det var en dålig match rakt igenom. Vi har gått igenom och analyserat det, suckar Max Friberg och tillägger snabbt;

– Därför är det extra gött nu att det kommer en så pass viktig match direkt, det gör det lättare att blicka framåt. På träningen igår tryckte vi mycket på hur vi vill att saker ska se ut. Det kommer att vara en bättre insats idag.

Dubbelmötena speciella: "Det kan bli så att vi inte tar ut målvakten"

Ligaspelet i SHL förbyts för en kväll till en europeisk toppmatch av vinna-eller-försvinna-karaktär. För Frölunda har vägen hit varit lång och gått via gruppseger, dramatisk åttondelsfinal mot Lugano och en kross i kvartsfinalmötet med Kometa Brno. Nu är HC Pilsen allt som skiljer göteborgarna från ännu en CHL-final.

Max Friberg är bekant med ett par namn i det tjeckiska motståndarlägret. Han berättar att Frölunda, så klart, gjort sin research och ledarstaben höll en matchförberedande träning med laget under måndagen. Klockan 18:00 ikväll släpps pucken i Frölundaborg - och kampen om en finalplats tar sin början. Semifinalen avgörs precis som hela slutspelet över två matcher, därför krävs det att Frölunda tacklar matchen med en annan typ av taktik.

– Vi måste nästan tänka att det är en 120-minutersmatch. Ett mål sista minuten nere i Tjeckien kan vara lika mycket värt som det första vi gör ikväll. Det kan bli så att vi inte tar ut målvakten även om vi ligger under med ett idag. Det blir en längre match helt enkelt, jag ser det mest som en förlängning på matchen, förklarar Max.

Det talas ofta om att olika ligor står för olika typer av hockey. Vad är det som skiljer spelet i SHL mot det som Frölunda stöter på i CHL?

– Det är ett öppnare spel i CHL, så har det i alla fall varit för oss. Mer mål och spelet svänger mer fram och tillbaka. I SHL är det annars väldigt tight tycker jag, det ska mycket till för att skapa chanser. Medan det i CHL handlar om att ta och ge mer.

Mer öppen hockey alltså, så publiken i Frölundaborg kan räkna med ett par nätrassel ikväll?

– Vi hoppas ju det haha! Framförallt ska vi fokusera på att vara stabila bakåt och inte släppa till så mycket som i lördags. Självklart vore det kul om det lossnar framåt också.

Ni har i Frölunda nu chansen på båda fronterna, det vill säga både SM-guld och CHL-seger. Lockar tanken på att vinna dubbla titlar?

– Ja, det är målsättningen som vi i laget har och som klubben också har. Det är skönt att vi är med här i CHL fortfarande - som enda svenska lag dessutom - och att vi ligger med bra i ligan. Semifinalen gör att jag verkligen känner en extra spänning, avslutar Max Friberg.