Veckans match – två av ligans formstarkaste lag

31 oktober 2019 13:00
Veckans match

Den här veckan lägger vi lite extra fokus på Örebro-Färjestad, ett möte mellan två av ligans formstarkaste lag. På de sju senaste matcherna har lagen bara förlorat en match var. ”Jag tror inte vi kommer att anpassa oss efter varandra särskilt mycket eftersom det är två fungerande lag”, säger Örebros lagkapten Christopher Mastomäki, 22.


Att Färjestad skulle vara med i toppen av tabellen var det många som trodde på förhand, men desto färre hade anat att Örebro skulle tillhöra toppskiktet av SHL. Örebro är just nu tabelltrea, en poäng före kvällens motståndare Färjestad.

– Vi var nederlagstippade, men det viktigaste är ändå hur man ser på det i gruppen. Vi har stark tro på det. Vi är inne i en process där vi kommer utvecklas ju längre säsongen går, säger Christopher Mastomäki och fortsätter:

– Att vi varit nederlagstippade har vi vänt till något bra. Vi har fått lite vi mot dom känsla. Vi har allt att vinna. Det tror jag har passat oss ganska bra, säger Mastomäki.

Närkingarna kommer från en rätt tuff säsong, där klubben sparkade tränarna Niklas Sundblad och Petri Liimatainen i början av december 2018. Niklas Eriksson fick ta över huvudansvaret och mot slutet av säsongen fick Örebro ordning på spelet. Gör man en tabell på de 15 avslutande matcherna förra säsongen var Örebro ligans fjärde bästa lag. Den avslutningen har legat till grund för inledningen på den här säsongen, enligt Örebrokaptenen.

– Det tycker jag. Under avslutningen på förra säsongen hittade vi en trygghet i vårt grundspel där vi kände att det funkade. Vi har fått in många spelare till den här säsongen, men vi som är kvar vet vad vi gjorde bra i fjol och det känns som att vi har fortsatt den trenden och det spelet som vi vet är framgångsrikt, säger Mastomäki.

"Fokus har varit defensiven"

Sett till de sju senaste matcherna är Örebro ligans formstarkaste lag. De har vunnit sex av sju matcher och alltså tagit 18 av 21 möjliga poäng. Näst bäst form sett till de sju senaste omgångarna är Färjestad, med 17 poäng.

– I början gjorde vi mycket mål framåt, men vi kunde släppa in fyra, fem mål också. Det håller inte i längden. Vi vet vad vi kan offensivt. Fokus har varit att få till defensiven. Det har blivit bättre, men vi är inte där än. Men det har gjort att vi har kunnat vinna några tajta matcher, och inte bara de här målrika, säger Färjestads back Linus Arnesson, 25.

– Vi har vänt några matcher också. Vi har legat under, men vänt i sista perioden och det är skönt att ha med sig, säger han.

Vad betyder det för laget att göra några sådana vändningar?

– Kortsiktigt kanske inte så mycket, men långsiktigt är det bra att ha med sig. Även om man ligger under med två, tre mål känner man att det inte är kört. I ett slutspel är det bra att ha med sig. Det är kul att ha den känslan i gruppen, säger FBK-backen.

För Arnesson blir kvällens match lite extra speciell. Efter två säsonger i Nordamerika återvände han till Sverige 2017 och då föll valet på Örebro. Där blev han kvar i två år innan han inför den här säsongen skrev på för FBK. Lagen möttes i premiären, men nu är det första gången Arnesson spelar i Behrn Arena efter att han lämnat Närkeklubben.

– Det ska bli riktigt kul. Det blir speciellt att sitta i andra båset, lite som att sitta i andra båset på Hovet. Det är speciellt. Jag har goda minnen därifrån och har kompisar i laget. Det blir roligt, säger Arnesson.

Är du överraskad över att Örebro börjat så bra?

– Egentligen inte. Även åren jag var där började vi starkt, men sedan dippade vi kanske lite. Nu har de hållit i det. Även om jag är i ett annat lag nu är det kul att se att de fått ihop pusslet. Det ska bli en rolig match, en toppmatch, säger Arnesson.

Tror på 4-2

När lagen möttes i premiären vann närkingarna med 6-4 och Christopher Mastomäki ser fram emot en ny match mot Färjestad, som han håller som Örebros största rival i SHL.

– Det är känslan. I premiären hade vi en jäkla massa fans med oss. Det har varit några sådana matcher där vi haft mycket fans till Karlstad. Då blir det lite extra känslor när läktaren bjuder upp till kamp. Just nu skulle jag säga att Färjestad är största rivalen, säger Mastomäki.

Tror du matchbilden kommer att påverkas av att det är två väldigt formstarka lag?

– Ja, det tror jag absolut. Att det är två bra lag med mycket självförtroende tror jag gör att det blir en bättre hockeymatch. Jag tror inte vi kommer att anpassa oss efter varandra särskilt mycket eftersom det är två fungerande lag. Båda lagen vill få matchen efter sin egen gameplan, säger Mastomäki.

Avslutningsvis, hur slutar det?

– Jag säger 4-2 till oss, säger Mastomäki.

Arnesson:

– Vi vinner med 4-2, säger han.