Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

31 maj 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Brynäs gjort klart med ny tränare, Frölunda har värvat två spelare och Joakim Nygård har återvänt till Färjestad.


Växjö plockar in Gustafsson

Växjö fortsätter att bygga truppen som ska försöka försvara SM-guldet. I veckan gjorde de klart med Hugo Gustafsson från Södertälje. 21-åringen har SSK som moderklubb och den gågna säsongen gjorde han 29 poäng på 52 allsvenska matcher. Forwarden har skrivit på för två år med Lakers.

– Hugo Gustafsson är en tvåvägsspelare ut i fingerspetsarna. Om jag någonsin har sett en spelare som står för det vi gillar så är det Hugo, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Tjeckisk forward till Oskarshamn

Den tjeckiske forwarden Hynek Zohorna, 30, kommer att spela i Oskarshamn nästa säsong. Han kommer från två raka säsonger i KHL där han på 109 matcher har gjort 59 poäng. Dessförinnan spelade han en säsong i Finland och där gjorde han 39 poäng. Zohorna, som har skrivit ett ettårskontrakt med Oskarshamn, har gjort landskamper för Tjeckien under fyra raka säsonger.

– Han är i en bra ålder och som sagt kommer han bidra med erfarenhet vilket är viktigt i den fas IK Oskarshamn befinner sig i. Han besitter även stor skicklighet i båda delar av isen. I SHL krävs det att man gör arbetet i båda riktningar och det har han visat att han är bra på, säger Oskarshamns tränare Martin Filander till klubbens hemsida.

Nygård skriver långtidskontrakt

Färjestad fortsätter att skriva kontrakt med återvändare. Den senaste i raden är Joakim Nygård, 28. Den skridskosnabbe forwarden har tillhört Edmonton Oilers de två senaste säsongerna. Han har gjort 42 NHL-matcher, men nu är han alltså tillbaka i SHL och Färjestad. Kontraktet är på sex år, utan klausuler.

– Jag ville ha ett långt kontrakt och det har jag fått. Har hela tiden känt att jag någon gång kommer att spela i Färjestad igen, men kanske inte trodde att det skulle bli just nu. Men med det sagt så har jag hela tiden sagt att när jag kommer hem så kommer jag hem – och hemma i hockeyvärlden är Färjestad BK, säger Nygård till klubbens hemsida.

Joakim Nygård kom till Färjestad som junior 2011. Han debuterade i a-laget säsongen 2013/14 och spelade i Färjestad fram till att han skrev på för Oilers 2019.

Frölunda värvar back och målvakt

Christian Folin återvände till Sverige under den gångna säsongen efter tio år i Nordamerika (244 NHL-matcher). Folin var en viktig kugge i Lakers lag som gick hela vägen till SM-guld, men nu flyttar Folin vidare. 30-åringen, som har Hanhals IF som moderklubb, har skrivit på ett fyraårskontrakt med Frölunda. Vilket betyder att han kommer att spela i Frölunda till våren 2025.

– Vi vill få in en ledare och försvarsgeneral på backsidan och Christian visade inte minst i Växjö hur viktig han kan vara, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida

Dessutom har Göteborgklubben gjort klart med den kanadensiske målvakten Matt Tomkins, 26. De två senaste säsongerna har han sammanlagt gjort 28 AHL-matcher med Rockford IceHogs.

– Vi har jobbat hårt och på många olika spår innan valet föll på Matt. En ung, spännande och driven kille som vet vad han vill. Tillsammans med Niklas (Rubin) kommer han att bilda ett starkt målvaktspar, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Den 26-årige målvakten draftades av Blackhawks 2012, i sjunde rundan, men han har inte spelat någon NHL-match. Nu har han skrivit på ett ettårskontrakt med Frölunda.

Rögle plockar in amerikansk back

Rögle stärker sin backsida med amerikanen Ryan McKiernan, som de tre senaste säsongerna har spelat i tyska ligan. Två år i rad har han tillhört Eisbären Berlin och den gångna säsongen gjorde han 25 poäng. McKiernan blev utsedd till finalspelets MVP när Eisbären Berlin vann ligatiteln.

– Jag skulle beskriva hans spel som en kombination av Niklas Hansson och Mortiz Seider. Han är även erfaren och har spelat i flera olika ligor nu. Han fortsätter att växa. Han passar bra in i den mall vi har för vilka personer och spelare vi vill jobba med här. Han har bra utbildning och har fortsatt bli bättre under hela karriären, säger Rögles GM Chris Abbott till klubbens hemsida.

Rögle och McKiernan är överens om ett tvåårskontrakt.

Honka till Luleå

Backen Julius Honka, 25, är Luleås senaste nyförvärv. Han kommer närmast från Dallas Stars-organisation, där han den gångna säsongen noterades för 17 AHL-matcher. Under karriären har Honka gjort 87 NHL-matcher för Dallas Stars och han har spelat två VM-turneringar med Finland. 25-åringen har skrivit på ett tvåårskontrakt med Luleå.

– Julius känns som ett spännande tillskott till Vårat Gäng. Han är en spelskicklig back som är bra på skridskorna. Han hanterar defensiven på ett bra sätt och har en uppsida i offensiven där han gärna följer med upp i anfallen. Han har samlat på sig mycket erfarenhet i Nordamerika och skall bli intressant att se i vår tröja, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson till klubbens hemsida.

Malmö har gjort klart med återvändare

Carl-Johan Lerby återvänder till Malmö. Den 23-årige backen spelade i Malmö så sent som för två säsonger sedan, men den gångna säsongen spelade han AHL-hockey med Stockton Heat. Lerby, som har gjort över 160 SHL-matcher, tillhör Redhawks de två kommande säsongerna.

– Han har tidigare visat vad han kan i den här ligan och var en toppback hos oss när han lämnade. När han nu återvänder gör han det med mer kött på benen och med ytterligare rutin. Vi ser fortsatt en stor potential i Calle, både i att han kommer att vara en ledande spelare hos oss samt att han har förutsättningarna att utvecklas till en landslagsspelare, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

Mustonen tillbaka i Örebro

Joel Mustonen är klar för en återkomst i Örebro. Han spelade i klubben mellan 2015 och 2017. Sedan mitten av november 2017 har finländaren tillhört Frölunda och han har därmed varit med och vunnit ett SM-guld samt två CHL-titlar. Nu lämnar Mustonen Frölunda och istället blir det en flytt tillbaka till Närke.

– Det känns jättekul att välkomna Joel tillbaka till Örebro Hockey. Joel är en hårt jobbande spelare som är väldigt laglojal och du vet alltid vad du får av Joel. Vi får in en kanonkille som vi känner bra sedan tidigare och som kommer passa bra in i gruppen. Joel kommer ha en viktig roll i vårt lagbygge samtidigt som vi ser stora möjligheter till att Joel ska utvecklas i vår miljö, säger Örebros sportchef Niklas Johansson.

Mustonen har skrivit ett ettårskontrakt med Örebro.

Han blir Brynäs nye tränare

Mikko Manner. Där har ni Brynäs nye huvudtränare. Finländaren har skrivit på för två säsonger med Gävlelaget.

– Det är en stor ära att ansluta till Brynäs, säger Manner till Brynäs hemsida.

Sedan säsongen 2013/14 har Manner varit i Kärpät, och de fyra senaste säsongerna har han varit huvudansvarig. Under sin tid i Kärpät har han varit med och vunnit guld tre gånger. Han har dessutom varit assisterande förbundskapten för Finland de fem senaste åren. Därmed har han även ett VM-guld (2019) på meritlistan.

–  Han har ett modernt ledarskap. Han tror på att få alla människor runt laget att må bra och att skapa en miljö för att få alla att prestera. Sen har det varit viktigt för mig att få hit en tränare som har vunnit tidigare och som vet vad som krävs för att vinna på högsta nivå. Mikko är dessutom väldigt begåvad speltaktiskt, säger Josef Boumedienne, sportslig rådgivare i Brynäs.

Aaro och Falk kompletterar Smith

Sedan tidigare har det stått klart att Djurgårdens huvudtränare den här säsongen blir Barry Smith. Nu är det också bestämt vilka han får vid sin sida. Assisterande tränare blir Mikael Aaro samt den förre Djurgårdsseplaren Nichlas Falk. Djurgården skriver på sin hemsida att "Aaros fokus kommer att ligga på försvarsspel, boxplay och backar. För Falks del blir huvudområdena individuell utveckling av forwards samt en taktisk överblick."

– Det känns jättebra att äntligen kunna presentera vår kompletta tränarkonstellation inför säsongen 2021/2022. Vi har tagit tid på oss i dessa rekryteringar och känner oss nu väldigt tillfreds med den helhetslösning som vi har landat i. Som vi tidigare kommunicerat ger det oss en tydlig och erfaren huvudtränare i Barry Smith, som även kommer att ta ett extra ansvar för att utveckla vårt anfallsspel och powerplay, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Precis som förra året är den tredje assisterande tränaren Fredrik Mikko, som har huvudfokus på målvaktsspelet.

Sju spelare förlänger

I veckan har sju spelare förlängt sina avtal. I Luleå har Erik Gustafsson, Jack Connolly samt Juhani Tyrväinen skrivit på nytt kontrakt. Connollys nya avtal sträcker sig till 2023, medan både Tyrväinen och Gustafsson blir kvar i föreningen till 2024.

Albin Lundin var med och spelade upp Timrå i SHL, och han följer med klubben till höstaligan. 25-åringen stannar i Timrå i ytterligare två säsonger.

Målvakten Calle Clang blir kvar i Rögle. Han har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2023.

Mattias Bäckman och Linkping är överens som en fortsättning tillsammans. Kontraktet är skrivet på ett år.

Växjös lagkapten Erik Josefsson har också förlängt sitt kontrakt – med ytterligare två år. Josefsson, som har vunnit tre SM-guld med Växjö, går därmed in på sin fjortonde säsong i Lakers

... men de här lämnar sina SHL-klubbar

Två spelare som spelade i SHL den gångna säsongen har gjort klart med nya klubbar: Jan-Mikael Järvinen (senast i Malmö) går till EC Salzburg och Simon Hjalmarsson byter Frölunda mot Graz 99ers.

Dessutom står det klart att det inte blir någon fortsättning i Linköping för Oula Palve samt Jonas Holös och Robin Alvarez blir inte kvar i Frölunda.