• Huvudsponsorer

Roy: "Tänkte att jag aldrig skulle få chansen att komma med i OS efter det"

12 februari 2018 15:00
SHL i OS

Linköpings forward Derek Roy har tidigare fallit på målsnöret i en kanadensisk OS-uttagning, men i Sydkorea får 34-åringen förverkliga en livslång dröm. Här berättar han om petningen 2010, hur det ska bli att få uppleva ett OS och huruvida han har vågat testa bob eller inte.


– Att få bo i OS-byn och få hela den olympiska upplevelsen kommer att bli riktigt häftigt, en väldigt annorlunda erfarenhet jämfört med det vi är vana vid, säger Roy när vi träffar honom på läktaren i Saab Arena några veckor innan det bär av till bortre Asien.

Han berättar att planen är att det kanadensiska landslaget ska vara på plats på invigningen den 9 februari, trots att hockeyturneringen inte startar förrän den 15.

– Invigningsceremonin kommer att bli riktigt häftig att se. Att vara med alla dina landsmän och alla andra idrottare.

Roy bekräftar bilden vi har om att vinter-OS är stort i Kanada.

– Såklart är hockeydelen en stor del av förklaringen till det, men både curling och skidåkning är också stort i Kanada. Det kommer att bli kul att gå och se typ skeleton eller curling när vi är där, men jag tror inte att vi kommer ha jättemycket tid till att kolla andra sporter.

Att växa upp i Ottawa innebär snöfyllda kalla vintrar, det finns alltid en is tillgänglig, och man är ute och leker i snön och kör på rinkar. Roy berättar att han hade en rolig barndom som han blickar tillbaka på när vi pratar om de olika sporterna på OS.

– Jag har testat curling och jag har åkt en del skidor, både alpint och längd. Men längdskidor är riktigt jobbigt haha. Jag har inte testat bob eller skeleton, det är lite för farligt för min smak, säger han och skrattar.

Något som han däremot tror att han och hans lagkamrater kommer att följa mer ingående på plats i Pyeongchang är den andra hockeyturneringen som kommer pågå parallellt, nämligen damernas.

– Jag tror att vi har en ledig dag när de spelar sin första match, så jag tror att vi ska gå och se den och heja på dem, säger Roy.

På förhand handlar damturneringen som så ofta om rivaliteten mellan Kanada och USA, de två dominanterna.

– Vi har ett bra lag också på damsidan och de har höga ambitioner och vi kommer att supporta varandra genom turneringarna.

Konkurrerade med Crosby, Thornton och Iginla

Derek Roys egna landslagserfarenheter är nästan helt färgade i silver. Två VM-turneringar och en JVM-turnering har alla slutat på samma sätt.

– Självklart var det tuffa erfarenheter att förlora de finalerna. När man är 19 år och förlorar en JVM-final med ett mål, det är tufft alltså. Det här är verkligen ett tillfälle när jag vill gå in och ta det där guldet. Och jag vet att alla kanadensare tänker likadant.

Han har faktiskt varit riktigt nära att få spela OS för Kanada vid ett tidigare tillfälle. Roy blev redan inför OS 2010 i Vancouver, när han spelade i Buffalo Sabres i NHL, inbjuden till Kanadas OS-träningsläger. Detta var sommaren 2009.

– Jag åkte dit och tyckte att jag gjorde mycket bra ifrån mig, men när jag såg mig omkring var det så många bra spelare där, hockeykonkurrensen i Kanada är så hård. Jag blev petad från det laget och självklart var det ett tufft besked att få och jag blev besviken. Efter det tror jag att jag tänkte att jag aldrig skulle få chansen att komma med i ett OS-lag igen. Men när beskedet kom i att NHL inte skulle skicka sina spelare den här gången tändes ett litet hopp igen. Jag tränade väldigt hårt den här sommaren för att jag skulle vara säker på en bra start på säsongen och på så sätt ge mig själv chansen att slå mig in i Kanadas lag.

Den gången, 2009-2010, konkurrerade Roy om en plats i truppen med spelare som Sidney Crosby, Joe Thornton och Jarome Iginla. Den här gången är konkurrensen något annorlunda, men Roy ser ett stort värde i att följa den NHL-lösa turneringen i Pyeongchang.

– Jag tror att det är intressant för världen att se andra spelare och en annan hockey som de kanske inte är lika bekanta med som när de bästa NHL-spelarna deltar. Och det är verkligen de allra bästa spelarna utanför NHL som är med. Jag tror att det kommer bli riktigt roliga matcher att kolla på.

"SHL är en riktigt bra liga och den blir bättre och bättre på att utveckla spelare"

Roy menar att SHL bidrar stort till att göra den kommande OS-turneringen högkvalitativ.

– SHL är en riktigt bra liga och den blir bättre och bättre på att utveckla spelare. Det är en så professionell organisation och jag tror att det blir bättre och bättre för varje år också. Det är en fjäder i hatten för ligan att så många spelare åker till OS.