Karlskrona kvar i SHL efter Holmqvists storspel

27 mars 2016 21:59

Karlskrona spelar kvar i SHL. Detta står klart sedan laget på söndagen slagit AIK med 4-1 hemma i ABB Arena Karlskrona, något som ger 4-1 i matcher. Stor hjälte var återigen målvakten Johan Holmqvist med sina 25 räddningar.


Det var matchboll för Karlskrona när laget tog emot AIK i sin hemmaborg på påskdagen. Gästerna var pressade att vinna för att hålla matchserien levande och mötet inleddes i en fartfylld stil. Spelet böljade härligt redan från start, med snabba spelvändningar och stora ytor.

Chansmässigt var det dock snålt, men Jacob Spångberg hade en god möjlighet för AIK. Johan Holmqvist räddade den gången och skulle stoppa Spångberg vid ytterligare ett tillfälle, då med hjälp av stolpen. Vyacheslav Trukhno hade sedan ett jätteläge i periodens slutskede och 0-0 stod sig.

– Det är fram och tillbaka, mycket chanser åt bägge håll. För vår del släpper vi dem igenom mittzonen lite för enkelt, analyserade Karlskronas Jesper Olofsson första 20 för C More.

Långt fem mot trespel för AIK

I mittenakten fick sedan Alexander Bergström ett tidigt friläge, en chans som forwarden missade. Men Bergström skulle ta revansch och drygt sex minuter in gav han Karlskrona ledningen i numerärt överläge. Emil Larsson var kort därefter mycket nära att utöka, men Robin Rahm räddade AIK. Gästerna hade något senare chansen i spel fem mot tre, något som Karlskrona och Holmqvist krigade sig igenom.

– Det gäller att driva mycket på mål och göra det svårt för "Honken". Vi måste vara hetare runt kassen, sade AIK:s Jesper Frödén till C More efter perioden.

Kvar i SHL: "Vi nådde vårat mål"

Läget skulle dock förvärras för Solnalaget. Bara två minuter in i den tredje perioden ställde Karlskrona snabbt om och Jimmy Andersson slog in 2-0 på retur från Rahm. Strax därpå pressade Riley Holzapfel in 3-0 och AIK var då i rejäl brygga.

Gästerna fortsatte att trycka på, men Holmqvist i hemmamålet var omutlig. När Roger Melin satsade allt på ett kort passade så Mattias Guter på att skicka in fyran i öppen kasse. Frödén snyggade visserligen till siffrorna i slutskedet, men Holmqvist räddade allt annat och slutresultatet blev 4-1. Det innebär att Karlskrona vinner direktkvalet med samma siffror och är klara för fortsatt spel i SHL.

– Det är som att proppen går ut. Det har varit en oerhört annorlunda säsong, kanske den tuffaste någonsin för hela föreningen. Men vi nådde vårat mål och vi är väldigt tacksamma för det, konstaterade en lättad Per Hånberg i intervju med C More.