Oscar Engsund: "Har pikat "Skuggan" om att värva brorsan"

11 juni 2020 10:00
20 frågor

I 20 frågor blandar vi högt och lågt, hockey och mer privat. Nu har det blivit dags att lära känna Luleås Oscar Engsund lite bättre. Här berättar 26-åringen om hur det var att möta Anze Kopitar, drömmen om att spela med tvillingbrorsan Filiph och den speciella känslan att möta honom under den gångna säsongen.


1. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Linus Klasens spelsinne.

2. Vem är den bäste spelaren du har mött?

– Anze Kopitar i allsvenskan under lockouten. Det var häftigt att möta honom då för jag var inte så gammal. Han tog inte i alltför mycket alltid, men han var jäkligt bra.

3. Vilken styrkeövning tycker du är roligast respektive tråkigast?

– Det mesta är väl tråkigt höll jag på att säga, haha. Löparspåret är inte det roligaste. Roligast är när vi har beachfredagar.

4. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag åker på morgonvärvning och käkar sedan lunch med lagkamraterna. Åker hem och vilar en eller två timmar. Hämtar dottern (2 år i september) på förskolan och leker med henne. Jag försöker vara på hallen ganska tidigt. Vid 16 brukar jag vilja vara där. Ta ett mellanmål, kolla tv och bara ta det lugnt innan värmningen.

5. Finns det något du ångrar med din karriär?

– Jag har gjort några fula grejer på isen, där det har blivit fel, och det skulle vara det i så fall.

6. Vilken säsong så här långt i karriären är du personligen mest nöjd med?

– Den innan den här (2018/19). När jag fick spela i landslaget. Det är den jag är mest stolt över, för egen del. Det var en dröm som gick i uppfyllelse att få spela i Tre Kronor.

7. När blev det mest prestige mellan dig och brorsan (Filiph Engsund, som spelar i Oskarshamn) under uppväxten?

– Tv-spel. Det var mest jag som blev förbannad, även om han också kunde bli det. Kring hockeyn har vi alltid bara stöttat varandra. Vi har inte bråkat så mycket. Vi har mest varit snälla mot varandra och varit som bästa vänner. Men när vi spelar tv-spel kan det bli tjafsigt.

8. Om ni träffas i sommar och spelar tv-spel, hur skulle det vara?

– Nuförtiden är det ganska lugnt. Vi spelar inte så ofta. Det har blivit några rejäla duster, men vi tävlar inte så mycket. Han är bättre än mig på det mesta. Jag vill inte tävla mot honom. Jag kommer med ursäkter i stället, haha. I tv-spel är jag ändå lite bättre måste jag säga, men i gymmet och i löparspåret är han bättre.

9. Har det alltid varit så eller har det förändrats genom åren?

– Nja, inte alltid. I löpning är vi ganska jämna, men i gymmet drog han ifrån när han tränade mycket gym och jag var ute och sprang mer. Jag skulle bli mer uthållig och snabbare. Sedan lägger jag inte jättestor vikt vid gymmet. Jag behöver inte det lika mycket, utan jag behöver få igång mina ben och fötter bättre för att hänga med.

10. En stekhet dag på stranden, vilken glass köper du?

– Här vill jag säga isglass, men då ljuger jag. Det blir en Daimstrut.

11. Vilken av alla tidigare lagkamrater du har haft genom åren hade du helst värvat till Luleå?

– Brorsan.

12. Snackar ni mycket om att ni skulle vilja spela ihop?

– Det gör vi. Det är ett mål vi har, att spela ihop igen. Sedan får vi se när det händer. Jag skrev ett nytt treårsavtal med Luleå och han har ett utgående avtal efter säsongen.

13. Kommer du att gå upp till ”Skuggan” (Stefan Nilsson, Luleås GM) under den här säsongen och tipsa om brorsan?

– Jag har redan pikat honom om att värva brorsan, men vi får se. Han (Filiph Engsund) gör det bra i Oskarshamn. De har gjort en häftig resa. Vi får se, eller om vi får ta det ännu längre fram.

14. Med lite distans till säsongen, hur var det egentligen att möta tvillingbrorsan?

– Det var speciellt. Framförallt en situation minns jag. Då kunde jag gå upp och göra en open ice-tackling på honom, men jag gjorde det inte och försökte ta pucken i stället, men då kom han förbi. När jag kom till båset kollade bara Stridh (assisterande tränare) på mig, ”vad gör du? Ville du inte tackla honom?” Ja sa bara: ”Nej, det går inte”. Det var speciellt. Jag kan inte förklara känslan. Jag försökte tänka bort det, men det gick inte till hundra procent. Vi får se hur det går den här säsongen. Det blev bättre och bättre ju fler gånger vi spelade mot varandra.

15. Golf eller padel?

– Den är svår. När jag är här uppe får jag säga padel. Golfbanan är inte öppen än (4 juni). Det är tråkigt. Rangen är inte ens öppen, men banan öppnar nog nu i juni, men då har jag ändå åkt ner till Småland. Det blir mycket padel, så jag säger det.

16. Hur många kaffekoppar dricker du per dag?

– Det blir fasen många. Det blir nog sex stycken. Eller kanske snitt fem i snitt, men matchdagar blir det mer. Jag dricker mycket kaffe, helst starkt. Gärna en skopa extra.

17. Vilken var den senaste film du såg på bio?

– Det var nog Tomas Ledin-filmen (En del av mitt hjärta). Vi var ett gäng i laget som såg den när vi var i Gävle. Jag går sällan på bio. Man får passa på när vi är iväg med laget.

18. Vem var du i skolan?

– Jag var inte den som satt ner direkt. Jag sprang runt en del när jag var yngre. I högstadaiet och på gymnasiet blev det bättre. Jag var inte så närvarande tyvärr, men jag blev godkänd i allt och det var skönt.

19. Om du bara fick äta en maträtt för resten av livet. Vad hade du ätit?

– Jag har tänkt på den där några gånger och det står mellan hamburgare och taco. Jag får säga hamburgare. Det är svårslaget.

20. Vem i laget åker du helst på semester med?

– ”Lassi” (Joel Lassinantti) är inte kvar... Vi har bott ihop i två och ett halvt år och har trivts ihop. Men med honom borta kan jag kan åka med (Niklas) Olausson i stället. Han är aldrig tyst, då blir det inte tråkigt i alla fall.