• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb
Tisdag Tis 25 Februari Feb
Idag 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar
Torsdag Tor 5 Mars Mar

Veckans match: Hjärnornas kamp i Saab Arena

17 januari 2020 15:35
Robertsson mot Hallam - Linköping mot Växjö

Två lag med förlustrader - den ena längre än den andra - gör upp i Saab Arena under lördagen. SHL.se tog ett snack med lagens tränare inför matchen. Och båda två har positiv energi att ge.


Växjö reser till Linköping med tre raka nederlag och bara två gjorda mål framåt på dessa matcher. Linköpinngs målskytte har också hackat - och östgötarna har nu en nio matcher lång förlustsvit. En av dessa bryts under lördagen. Topptippade Växjö inledde säsongen undermåligt och det får man sota för fortfarande, menar lagets tränare Sam Hallam:

– Det är väl det som det här går ut på: Att få upp en bra kontinuitet. Våra synder den här säsongen är vår start, de elva-tolv första matcherna. Det är det vi bär med oss. Över en ganska lång tid nu har vi presterat resultat som placerar oss på den övre halvan av tabellen - och högre upp än så, säger han och tillägger:

– I stort tycker jag att spelet ändå håller en hög nivå över en lång tid. Det är starten på säsongen och även där spelade vi bra en vi gav upp alldeles för mycket mål.

Samma tänk präglar Bert Robertsson, vars Linköping ännu en gång föll med uddamålet under torsdagen när man kammade noll mot Djurgården på Hovet.

– Vi hanterar pucken bra. Vi skapar målchanser och spelar bra, framförallt i den tredje perioden. Karaktärsmässigt och spelmässigt är det bra, säger han.

Det mentala blir en stor faktor när man förlorar och som tränare gäller det att hitta en tillvaro för sig själv och spelarna i det läget.

– Det är ju en av de stora bitarna i ledarskap och hur gruppen mår och fungerar. Det är en jättestor del i hur man presterar. Det är intressant att se hur sånt förändras över en månads tid. Självklart handlar det om att lyfta positiva saker men samtidigt är det en process där man måste vara noga med att punkta upp saker som man måste lära sig av. Känslan i gruppen bestämmer väldigt mycket om hur modig man är ute på isen, säger Hallam.

Bert Robertsson är inne på samma linje:

– Att hålla humöret uppe är absolut en utmaning, med tanke på hur matcherna har gestaltat sig och med tanke på hur resultatet blivit. Det här med att leda matcher och känna att man gör bra saker till att man får kliva av isen och har förlorat matchen känns inget bra.

Trots att förlusterna radat upp sig för Robertssons Linköping är stämningen i truppen god och tränaren pratar varmt om energin i densamma:

– Jag tycker att vi har studsat tillbaka väldigt ofta. Det är ytterst få matcher jag har känt att något är fel i gruppen. Jag har egentligen aldrig känt att grabbarna struntar i det. Då är det lätt att man tappar suget. Här har det funnits ett otroligt engagemang hela tiden.

Puckpressen avgörande

Matcherna lagen emellan den här säsongen har båda slutat med hemmaseger. Linköping bärgade sin första trepoängare för året när man 3-2-vann i september. Växjö betalade tillbaka med en 6-2-seger i Vida Arena en månad senare. Och även om resultaten kan springa iväg tenderar det att vara mycket kamp lagen emellan:

– Linköping har över tid spelat en puckpressande, aktiv hockey. På så sätt blir det ju att vi försöker slå deras forecheck och de försöker slå våran forecheck. Det skiljer inte så mycket att möta Linköping som att möta HV71, Frölunda, Skellefteå eller Luleå. Det laget som får till sin forecheck får greppet om matchen. Och de som kan spela sig ur sina situationer är de som driver matcherna, säger Hallam.

Robertsson möter Växjö för tredje gången som LHC-tränare:

– Vi spelade mot dom hemma där vi kickade igång och tog vår första trepoängare på hemmaplan. Vi bet i defensivt ordentlig och försvarade oss hårt och visade mycket karaktär även om Växjö pressade oss långa perioder, säger han.

Likt Hallam menar Robertsson att hans lag släppte in alldeles för många mål tidigt på säsongen, men:

– Vi har våra taktiska direktiv som börjar sitta mer och mer för oss. Jag börjar se tydligare mönster i hur vi löser motståndarens press - inte varje byte, men det finns där. På Hovet tycker jag att vi gör det bra och även mot Luleå där vi har mer kraft än motståndarna. Mot Färjestad lyckades vi inte med det. Det gäller att hitta den formeln. Växjö pressar hårt, vi gör det också, säger han och fortsätter:

– Det har varit lite spretigt taktiskt. Men jag tycker att vi behöver samla ihop det. Vi har känt embryon till det under säsongen och nu känns det som att det är på riktigt. I den tryckkokare vi är i känns det ändå som att vi har energi och det finns saker som vi tror på.

– Mot Djurgården blir det en ganska stor scenförändring när vi blir aggressivare.

Konsten är att få den aggressiviteten från start nu då?

– Exakt.

Hallam ser också positivt på tillvaron:

– Känslan är bra. Förlusten mot Örebro är tuff, där vi släpper in ett mål med en minut kvar. Vi måste i mångt och mycket fortsätta som vi gör. Vi måste kanske öka hungern lite.

Två lag med revanschlusta. Två lag med hunger. Ett lag bryter sin negativa trend. Sam Hallams avslutande ord ramar in matchen:

– Man vinner och man förlorar. Man mår lite bättre när man vinner, så är det bara.

Vem som mår bäst vet vi efter lördagens match.