"Vet inte om han visste att jag hade chans på rekord"

13 oktober 2021 15:00
SHL-rekordet

Artikelserien "SHL-rekordet" tar upp rekordprestationer från nu och då. Den här säsongen snackar vi även med rekordinnehavarna i fråga. Idag snackar vi med Tomas Forslund - en av två rekordinnehavare för flest mål i en och samma match.


Denna artikel baseras på hur historiken såg ut i skrivande stund den 13 oktober 2021.

Tomas Forslund spelade elithockey mellan 1986 och 2003. Under dessa år hann han med två säsonger i Nordamerika och fem år i Tyskland. Och just det, han spelade nio säsonger i Leksands IF, under vilka han stod för 206 poäng (103+103) på 311 matcher. Den 2 oktober 1994 skrev han in sig i historieböckerna när han tangerade ett då 20 år gammalt målrekord då han smällde in sex mål när dalalaget besegrade Rögle med klara 9-2. Rekordet hade tidigare Lars-Erik Ericsson, Brynäs, satt 1975.

– Förra sommaren gick jag igenom gamla VHS-band. Då hittade jag den matchen, det var inte highlights utan det var hela matchen, säger Forslund när vi når honom på en lunchrast. Jag kommer inte ihåg hur målen gick till. Jag vet att jag har gjort sex mål men det enda jag kom ihåg innan var att jag gjorde sista när det var kanske 30 sekunder kvar.

Nej, jag har det framför mig. Det var sex sekunder kvar…

– Var det bara det?! utbrister han. Ja du ser, haha! Jag minns att en av våra backar hakade ner Jörgen Jönsson, han spelade ju i Rögle då, så jag kom fri. Det var ju en tvär-hakning och borde ha varit utvisning. Då hade Fleming (Wayne, tränare, red. anm.) satt in mig när det var kanske minuten kvar. Jag skulle väl inte vara inne men jag vet inte om han visste att jag hade chans på något rekord eller så. Jag missade skottet i alla fall. Jag siktade högt och sköt lågt. Det var en sån kväll där det gick bra ändå. Men när man ser det på TV ser det ut som jag menade det, men det gjorde jag ju inte.

På upplysningen om att han gjorde sitt fjärde mål med 4.22 kvar att spela och därefter allts¨å skickade in ytterligare två puckar skrattar han:

– Det var så alltså? Det kommer inte jag ihåg alltså. Jag vet att när jag gjorde mitt tredje blev det mitt första hattrick. Jag hade gjort två mål i en massa matcher men aldrig tre. Det var liksom: “Fan vad skönt!” Men så blev det tre till, hehe!

Det finns ett tydligt minne från matchen som sticker ut för Forslund. Och det är efteråt:

"Abris" (Christer Abrahamsson) var ju tränare i Rögle då och jag hade haft honom i fyra år. Jag älskade Abris. Efter matchen kommer jag ut och skulle gå och träffa någon polare. Då mötte jag Anna, hans dotter. De skulle vara kvar i Leksand över natt var det bestämt. Så jag hälsade på henne och frågade vad hon gjorde där. Vi kände ju varandra. Då svarade hon: “Pappa sa att jag skulle hem och göra några smörgåsar, för de skulle åka hem!” Han var vansinnig. Så de stack hem till Ängelholm. Det var ju inte meningen, haha!

Du berättade i en radiointervju för några år sedan att du kapade klubban innan matchen, att du hade en konstig känsla…

– Det är ju så ibland. Man gör i ordning en klubba inför match och så känner man “äh, den här är inget bra.” Sen är man på värmingen och känner efter och så kapar man kanske en halv centimeter eller så och helt plötsligt kan den kännas rätt, liksom. Det minns jag att jag gjorde före den där matchen. Men var klubban tog vägen sen vet jag inte…! säger han eftertänksamt.

Han fortsätter:

– Jag vet inte om vår gamla materialare, Harry, tog hand om den. Jag vet inte. Det hade varit roligt att ha den kvar. Harry hade mycket grejer, han.

Idag jobbar Forslund på ett industriföretag i Borlänge.

– Det är vanligt lagerjobb. Eller som det heter nuförtiden: Distributionstekniker, skrockar han. Jag har jobbat här i 15 år.

Men hockeyn finns fortfarande där i allra högsta grad.

– Det blir lite då och då. Tomas Jonsson brukar vara inne ibland. Tommy Abris, Tommy Abrahamsson, brukar vara inne. Ägaren här på jobbet har suttit i styrelsen och varit sponsor. Han är väl inte det just nu, men ja… Det finns mycket Leksandströjor här kan jag säga, skrattar han.

Och Leksandsstödet är utbrett:

– Det är ett pärlband med bilar härifrån. Är det fullsatt i Leksands så är det väl 75 procent utifrån. Det är det som har varit så roligt. Nu är det extremt sedan 2005 eller nåt .Var vi än var, även på -80 och -90-talet var det mycket leksingar.

Vi återvänder till hans egen insats:

Tror du att någon kanske kommer att upprepa ditt och Erikssons rekord?

– Nu när det är så pass mycket utvisningar, kanske. Man måste ju ha ett jävla flyt för att göra sex mål.

Utöver de sex fullträffarna gjorde Forslund en assist under den matchen och noterades för totalt sju poäng. Han är en av sju spelare som har gjort det och bara en spelare, Pauli Järvinen gjorde åtta poäng en gång.

Flest mål och näst flest poäng i en och samma match är inte fy skam, väl?

– Nej, precis. Då har man gjort någonting i alla fall! avslutar Forslund med ett skratt.