"Oskarshamns största styrka är ledarsidan"

20 augusti 2021 11:00
Lagpresentation

Oskarshamn överraskade på de flesta förra säsongen när de klarade SHL-kontraktet utan kval. Till den här säsongen har de tappat mycket offensiv spets, men Christian Gustafsson på Barometern/Oskarshamns-Tidningen tycker ändå att det ser spännande ut för Martin Filanders gäng. ”Framåt är det här absolut det bästa Oskarshamn har ställt på benen”, säger han.


Inför förra säsongen var de flesta tippare överens om att Oskarshamn var ett av lagen som skulle hamna i kval, men smålänningarna motbevisade tvivlarna. När 52 omgångar var spelade hade Oskarshamn tagit 63 poäng, sex fler än Brynäs på 13:e plats.

– Första SHL-säsongen för Oskarshamn var fruktansvärt rörig, men sedan kom sportchef (Thomas) Fröberg och de fick en ny tränartrio (Martin Filander, Mathias Tjärnqvist samt Jeff Jakobs) inför förra säsongen. Laget kändes lugnare i fjol. De hade en jättebra säsong i det stora hela. Även om de hade en 16 matcher lång förlustsvit under en period, men att trots den sviten ändå lyckas säkra kontraktet är starkt, säger Christian Gustafsson på Barometern/Oskarshamns-Tidningen.

"Det är Oskarshamns dilemma"

Oskarshamn tog sig ur den där förlusttrenden, mycket tack vare två av värvningarna de gjorde under säsongen – Lance Bouma samt Max Veronneau. Bouma, med 357 NHL-matcher på meritlistan, gjorde 13 poäng på 21 matcher och Veronneau svarade för 18 poäng på 25 matcher. Tyvärr för Oskarshamns del har klubben tappat båda dessa spelare till konkurrenter inför den här säsongen. Veronneau blev tidigt klar för Leksand och Bouma kommer att spela i Malmö.

– Det här är Oskarshamns dilemma. Gör spelarna bra ifrån sig blir det svårt för Oskarshamn att vara med och matcha buden. Bouma erbjöds det största kontraktet i klubbens historia, men han valde ändå Malmö. Det är verkligheten för Oskarshamn, säger Christian Gustafsson.

Lägg därtill att de även har tappat den offensivt skicklige backen Nolan Zajac till Timrå samt att Tyler Kelleher har skrivit på för Rögle.

– Veronneau, Bouma och Zajac är tunga tapp. Kelleher försvann till Rögle och gör kanske braksuccé där, men Oskarshamn behöver spelare som är där varje kväll, säger Christian Gustafsson.

Värvat tjeckisk landslagsduo

I stället för Bouma, Veronneau och Kelleher har Oskarshamn exempelvis plockat in Patrik Karlkvist, som snittade över en poäng per match i MoDo förra säsongen, Dale Weise, med över 500 NHL-matcher på meritlistan, Cameron Brace, som gjorde 55 poäng på 32 matcher i Danmark förra säsongen, samt de tjeckiska landslagsbrorsorna Hynek och Tomas Zohorna.

– Framåt är det här absolut det bästa Oskarshamn har ställt på benen. De har ett par kedjor som kan aspirera på att vara förstakedja. Den äldre brorsan Zohorna (Hynek) spelade sex år i samma KHL-klubb, Amur Khabarovsk, och var lagkapten där. Sedan har du såklart Dale Weise, som är det stora värvningen framåt. Han är redan utmålad som en stor flopp i ligan av många och det ska bli otroligt spännande att se hur han står sig. Han har ändå spelat ett decennium i NHL, men han spelade ingenting förra säsongen, säger Christian Gustafsson

Vilken ser du som Oskarshamns starkaste lagdel?

– Forwards- och målvaktssidan. Målvaktssidan är bra. Cannata var jättebra förra säsongen och höll bra SHL-klass. Tim Juel har de fått in och han var handplockad av den nye målvaktstränaren Mikael Sandberg, säger Christian Gustafsson.

Vad säger du om backsidan då?

– På papperet är det en av SHL:s svagaste. Sedan kanske inte jag tror att den är så svag som många andra tror. De har tappat sin poängmässigt bästa back i Zajac och även O’Brien försvann, men det finns flera med stor potential. Brian Cooper är kvar och det är viktigt. Enligt mig är han topp-10 bland SHL:s backar. Så länge han är hel tror jag inte det är någon fara på taket, säger Gustafsson.

Tippar Oskarshamn på 13:e plats

Oskarshamn har spelat två säsonger i SHL och inför båda har de blivit tippade i botten av de flesta – och historien ser ut att upprepa sig.

– Jag är av policyn att man måste tippa efter hur förutsättningarna ser ut, men sedan vet man att vad som kan helst hända i den här ligan, vilket vi såg i fjol. Ska jag tippa tror jag att Oskarshamn hamnar på 13:e plats, med Timrå bakom sig. Jag tycker Timrå se lite trubbigt ut, säger Christian Gustafsson, som ändå höjer en liten varningsflagg för Oskarshamn – mycket tack vare tränartrion.

– Jag tror ändå att Oskarshamn har alla möjligheter att klara kontraktet igen. För något vi inte har varit inne på är tränarna, och Oskarshamns största styrka är ledarsidan. Martin Filander har visat vilken duktig tränare är. Han verkar vara omtyckt både bland spelare och folk utanför. Han är en jättebra ambassadör för klubben. De har ett bra team där med Tjärnqvist och Jeff Jakobs. Nu har de som sagt även fått in Mikael Sandberg som målvaktstränare, säger Christian Gustafsson.