Björn Hellkvist: "Hävdar att jag är en av grillboomens fäder"

28 juli 2020 09:00
20 frågor – sommarspecial

Björn Hellkvist är tillbaka i SHL – som ny huvudtränare i Leksand. 43-åringen är näste profil vi ska lära känna bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar han om varför han inte sover i husvagn, mötet med Victor Hedman och sitt grillintresse. "Jag hävdar att jag är en av grillboomens fäder. Jag har varit med och satt standarden", säger Hellkvist.


1. Vad ser du mest framemot i sommar?

– Grillen. Jag lite smått mansik, som de flesta män kanske.

2. Är du som ”Fredde” i Solsidan när det kommer till grillning?

– Ja, det skulle jag nästan säga. Det är rimligt att säga. Igenkänningshumor.

3. Husvagn eller hotell?

– Definitivt hotell.

4. Det låter på dig som att husvagn inte är något för dig?

– Jag campade med mina föräldrar när jag var liten. Det har satt spår för livet.

5. På vilket sätt då?

– Det är blött, trångt och livat. Barnen kivas och föräldrarna kivas. Nej, då är det bättre med ett bra hotell och god mat.

6. Nu när det inte är säsong. Vad tar du dig tid för då som du kanske måste prioritera bort under säsong?

– Det är väl familjen. Jättelätt svar på den frågan. Det är den stora nackdelen med att hålla på med ishockey på den här nivån, att man prioriterar bort familjen. Ibland undrar man om man bör göra det. Att man gör det får kanske vara svar nog att det är rätt. Men jag vet inte.

7. Har du blivit starstruck någon gång?

– Ja, faktiskt. När Victor Hedman stod med handduk runt midjan och frågade mig hur han skulle göra på isen. Jag tittade upp på honom och han var jättestor. Verkligen gigantisk. Världens snällaste kille, men skulle han vilja äta upp mig skulle han göra det. Jag tänkte: ”Varför ska du fråga mig om tips?” Han är jäkla bra. Fy fan vad bra han är.

8. Vad var det för sammanhang där han stod i handduk bredvid dig?

– Han hade tränat och jag satt och knappade på datorn, och då stod han där med sin rutmage. Då blev jag faktiskt starstruck. En annan gång var när Mikkey Dee (trummis) var med på isen en gång i Malmö. Då var jag också starstruck.

9. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– Det är en jättesvår fråga, för det finns så många olika. Det kan vara allt från en individuell karriär som tänds till en vändning eller att någon kommer tillbaka från en skada eller något som vi har gjort som lag. När vi gick upp med Rögle 2012 kan jag nämna. Det var något speciellt i den gruppen.

10. När den säsongen kommer på tal, är det något speciellt minne som dyker upp?

– Det var så himla struligt med mig själv, där jag hade mycket problem med min sjukdom (Parkinson). Det var sådana ytterligheter.

11. Vem var du i skolan?

– Trötter. Det var inte så att lärarna blev förbannade på mig, men det var nog ingen dröm att undervisa mig. Jag var ganska malplacerad där.

13. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

– Svårt. Men det måste vara någonstans i skogen utanför Värnamo där vi byggde kojor. Det är fina minnen.

14. Vem är din favoritidrottare (ej hockeyspelare)?

– Egentligen finns det bara en och det är Michael Jordan. Hans förmåga att vara tungan på vågen i en lagsport. Ska vi ta en individuell idrottare är det antingen Mike Tyson eller Muhammad Ali. Men i en lagsport är det Jordan. När jag växte upp spelade jag lite basket och då var jag ett stort fan av honom.

15. Höll du på med några andra sporter?

– Jag var en fruktansvärt dålig fotbollsspelare. Jag tog mitt förnuft till fånga och insåg att fötter och bollar inte är något för mig. Man ska helst involvera händerna. Så jag slutade med fotboll. Jag tillhörde de här som fick springa upp och ned längs kanten. När motståndarnas backar hade bollen skulle jag springa allt vad jag kunde mot dem och när det slogs en långboll skulle jag springa.

16. Hur händig är du på en skala ett till fem?

– Det beror på. Jag kan vara en etta och jag kan nog vara en fyra. När jag inte vill göra något gör jag det inte. När jag väl bestämmer mig får jag det gjort, även om det blir lite skavanker. Jag är dålig på att följa en ritning. Jag bygger nya Ikeamöbler. Det blir helt unika grejer. Då kan jag hävda att det är en designmöbel. Det blir alltid någon bit fel och att det då blir någon avgörande skillnad.

17. Vilka hushållssysslor tycker du är roligast?

– Jag vet inte. Grilla, om det är en hushållssyssla? Haha. Det är ingen hushållssylla, det är en rättighet.

18. Har du alltid gillat att grilla eller är det ett intresse som kommit den senaste tiden?

– Det har jag nog alltid gillat, även innan grillboomen. Jag hävdar att jag är en av grillboomens fäder. Jag har varit med och satt standarden.

19. Vilken är din favoritplats?

– Det är nog vid sidlinjen, då mina barn (13 och 10 år gamla) spelar fotboll.

20. Har dina barn bättre fötter än dig?

– Mycket. Eftersom jag har två vänsterfötter var jag lite orolig att de skulle få två högerfötter. De verkar ha fått en av varje. De kan både springa rakt fram och i cirklar. Deras mamma var duktig i fotboll och spelade i allsvenskan. Jag hade tur att de fick generna därifrån.