• Huvudsponsorer

Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Måndag Mån 19 Mars Mar
Tisdag Tis 20 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Idag 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar
Måndag Mån 26 Mars Mar
Tisdag Tis 27 Mars Mar
Onsdag Ons 28 Mars Mar
Torsdag Tor 29 Mars Mar
Fredag Fre 30 Mars Mar

Sandberg: "Hög lägstanivå har vunnit matcher åt oss"

15 april 2017 12:00
#HV71BIF

HV71 har gått fram som en ångvält i slutspelet och avverkat både Färjestad och Malmö i stor stil på vägen fram till klubbens första SM-final sedan 2010. Filip Sandberg berättar varför i en intervju med SHL: "Vi har vunnit mycket matcher, haft långa sviter och hela tiden byggt ett bra självförtroende".


Stockholmssonen Filip Sandberg kom till HV71 inför säsongen 2010/2011 från AIK. Det dröjde sedan till säsongen 2014/2015 innan han tog en ordinarie tröja hos Smålandsklubben. Den här säsongen tog 22-åringens karriär fart på allvar, med bland annat landslagsdebut och i slutspelet har han tillsammans med Mattias Tedenby och Lias Andersson bildat en skräckinjagande kedja för motståndarna.

– Jag hoppade in där med tio matcher kvar av säsongen ungefär. Innan skapade jag mycket lägen men det lilla extra, att sätta dit den, fattades. Det har lossnat med dem, det är två riktigt skickliga spelare med pucken och man får vara glad att få låna den ibland. Det är bara skjuta direkt när man får tag i den, skrattar 22-årige Sandberg.

– Vi har bra fart och är starka med pucken och vi spenderar mycket tid i anfallszonen, det tillsammans med hårt arbete har byggt oss ett självförtroende.

Sandberg själv är med sina sex mål och åtta poäng både mål- och poängbäst i HV71. Målmässigt har han endast Frölundas Casey Wellman framför sig i slutspelet. Extra imponerande med tanke på att ynglingen gjorde åtta mål på 52 matcher i SHL och i slutspelet endast har spelat nio matcher.

– Det har känts jättebra, men samtidigt borde jag ha gjort fler mål under säsongen. Jag har snäppat upp några steg till i slutspelet vad det gäller att trycka dit pucken. Det gäller att vara på rätt plats och det har jag varit. Det är lite tur inblandat också när pucken studsar med en.

"Extrem revanschlusta i gruppen"

På vägen fram till klubbens första SM-final sedan 2010 har Färjestad och Malmö avverkats. Nu står endast ett lag, Brynäs, i vägen för nytt guldjubel.

– Det hade varit extremt mäktigt och en grymt härlig känsla att få vinna guld. Vi har åkt ut i kvartsfinal alla år jag spelat här och det är en extrem revanschlusta i gruppen. Vi är inte nöjda eller mätta för att ha nått final, efter att vi gick förbi kvarten ville vi bara ha mer. Nu är det hårdaste arbetet kvar, en riktigt rolig utmaning. Vi har ett bra självförtroende i laget och i spelet. Revanschlustan har burit oss fram.

Berätta lite om er väg fram till SM-finalen?

– Det känns som att vi har haft en stabil lägstanivå hela säsongen. Vi hade väl några stunder under säsongen där det var tufft men vi reste oss snabbt och kom tillbaka starkare och lärde oss mycket. Vi har vunnit mycket matcher, haft långa sviter och hela tiden byggt ett bra självförtroende. I slutspelet har det varit tuffa och tajta matcher, men där vi har dragit det längsta strået när det verkligen gäller. Även om vi inte alltid spelat speciellt bra så har vår höga lägstanivån vunnit matcher åt oss. Sedan har vi en trupp med mycket individuell skicklighet.

HV71 har hyllats mycket i media för sitt fartfyllda och vägvinnande sätt att spela ishockey. Sandberg är inte sen med att förklara varför det fungerat så bra.

– Först och främst måste alla köpa konceptet från tränarna och det har alla gjort. Vi har diskuterat hur vi ska få spelet att fungera över alla delar av banan. Vi vill vara ett riktigt skridskostarkt lag som ska sätta hård press. Jag tycker att vi har orkat att göra det. Vi har liksom inget styrspel utan alltid full press. Det har medfört att vi alltid har med oss gubbar i fart hem och det har slagit väl ut.

Har hemmaplansfördel: "fantastisk publik"

I SM-finalen har HV71, i och med andraplatsen i SHL, hemmaplansfödel. En fördel, minst sagt, med tanke på att klubben vunnit tio raka matcher i Kinnarps Arena och haft ett utomordentligt publikstöd.

– Brynäs är ett puckskickligt lag med bra fart på rören. De levererar snabba passningar och vet vad de ska göra när de får pucken. Bättre tränaranalys än så kan jag nog inte bjuda på, skrattar Sandberg och fortsätter:

– Det känns som att vi trummar på och inte tänker så mycket. Vi har en bra känsla med en fantastisk publik hela genom hela säsongen. Det känns som att de också har satt på sig slutspelströjorna och man får en extra knuff i ryggen när man skrinnar ut på isen. Det är inte ofta man har dåliga ben under en hemmamatch i slutspelet, det är mäktigt, avslutar han.