Veckans nyheter – det hetaste som hänt i veckan

27 januari 2020 10:00
Veckans nyheter

Ett klubbyte, SM-guldmedaljörer tillbaka i ligan, poängkungen förlängde, snygga mål och ett uppmärksammat firande. Den gångna veckan har varit minst sagt händelserik och här går vi igenom det som har hänt.


Junland tillbaka i Linköping

Det har snackats om det ett tag och i veckan blev det klart - Jonas Junland, 32, har skrivit på för Linköping. Det här blir den tredje sejouren i klubben för backen som de senaste åren har spelat i Schweiz. Junlands avtal sträcker sig över säsongen 2023/24. Han debuterade i lördags för Linköping och fick direkt C:et på tröjan.

...men han lämnar klubben

Axel Ottosson, 23, kom till Linköping inför säsongen, men det blir inte mer än 28 matcher i klubben. 23-åringen lämnade i veckan Östergötland. I stället har han skrivit på för moderklubben Björklöven.

Talangen byter från Skellefteå till Färjestad

Albin Eriksson, 19, har inte fått det att lossna i Skellefteå den här säsongen. 19-åringen som spelade JVM har noterats för två assist på 17 matcher. Han har även varit utlånad en sväng till Modo, men nu har han lämnat Skellefteå och numera tilhör Eriksson, som är draftad av Dallas Stars, Färjestad. Avtalet gäller även över nästa säsong.

Växjö lånar från Hockeyettan

Marcus Paulsson, 35,valde inför den här säsongen att skriva på för Mörrum i Hockeyettan efter att ha spelat tre raka säsonger i Karlskrona. Nu är han tillbaka i SHL, i alla fall ett tag. Växjö har nämligen lånat in honom fram till landslagsuppehållet. Paulsson har under karriären gjort 382 SHL-matcher och han har två SM-guld med Färjestad på meritlistan.

HV71 förstärker

Lias Andersson, 21, återvänder till HV71 – klubben han var med och vann SM-guld med 2017. Den här säsongen har han noterats för 17 NHL-matcher och 13 matcher i AHL, men nu lånas 21-åringen ut av Rangers till HV71. Jönköpingsklubben skriver på sin hemsida: "Lias Andersson ansluter till HV71 redan på måndagen och kommer att få några träningspass i benen innan det är dags för spel."

Poänkungen klar för två nya år

Marcus "Lilliz" Nilsson har gjort sju mål och 28 assist den här säsongen och med det toppar han poängligan i SHL. Nu har 28-åringen förlängt sitt avtal med Färjestad och hans nya kontrakt sträcker sig över säsongen 2021/22. Marcus Nilsson är inne på sin fjärde säsong i Färjestad.

Oskarhsman gör förändringar i truppen

Rok Ticar har inte blivit den succé Oskarshamn hoppats på och den 30-årige slovenen har bytt IKO mot österrikiska Klagenfurt.

Samtidigt har Oskarshamn gjort klart med en ny forward. De har nämligen knutit till sig Rickard Palmberg, 30. Palmberg spelade förra säsongen i Timrå och då gjorde han 31 poäng på 46 SHL-matcher. Den här säsongen har han spelat i Berani Zlin (Tjeckien) samt Belfast Giants (EIHL). Avtalet med IKO gäller både den här säsongen och nästa.

Veckans...

...firande: Broc Little, Linköping. LHC hade 1-0 mot Färjestad, men trots att FBK hade pucken i anfallszon och det var några sekunder kvar åkte amerikanen mot sargkanten för att fira med fansen.

...03:a: Simon Robertsson, Skellefteå: Skellefteåforwarden blev historisk i lördags när han blev den första spelaren född 2003 att göra mål i SHL

...poängkung: Joel Lundqvist, Frölunda. Frölundakaptenen hade en minst sagt bra vecka. Hans Frölunda tog två vinster och Lundqvist gjorde sex poäng, fördelat på tre mål och tre assist. Även LHC:s Joe Whitney gjorde sex poäng (2+4).

...köksväg: Kodie Curran, Rögle. Röglebacken fortsätter att bjuda oss på godbitar.

...lag: Linköping. LHC gick in i veckan med tio raka förluster. Den här veckan studsade laget tillbaka och tog tre raka trepoängare. Även Djurgården och Frölunda tog full pott den här veckan, men de spelade bara två matcher och tog således sex poäng.

...skott i krysset: Nicklas Lasu, Frölunda. Luckan var inte stor vid första krysset, men Lasu hittade den.

...tunnel: Broc Little, Linköping. LHC-stjärnan lurade Roman Will och hittade luckan mellan benen.

...räddning: Lars Volden, Malmö. Oskarshamns Johannes Salmonsson kunde knappt första att Volden hann över i den där sidledsförflyttningen.

hyllning: Joel Lundqvist, Frölunda. Frölundakaptenen har gjort 1000 matcher i Frölunda och fick en välförtjänt hyllning.

...ur snäv vinkel: Dominik Bokk, Rögle. Den tyske talangen hittade en lucka bakom Skellefteås Gustaf Lindvall.