• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt
Tisdag Tis 10 November Nov

Kajsa Kalméus: "Hockey är världens roligaste sport"

18 september 2020 11:00

Det är inte bara SHL-klubbarna som har förstärkt sina trupper i sommar. Även C More har gjort det och ett av nyförvärven inför den här säsongen är Kajsa Kalméus, 33. ”Hockey är världens roligaste sport”, säger Kalméus.


I morgon är det äntligen dags att släppa pucken och dra igång den här SHL-säsongen. Precis som de senaste åren är det C More som har tv-rättigheterna och medieföretaget, som även har rättigheterna till SDHL samt HockeyAllsvenskan, har stärkt sin uppställning inför den här säsongen. De har plockat in experttrion Staffan Kronwall, Pernilla Winberg och Tobias Forsberg samt Kajsa Kalméus, som de senaste åren arbetat som frilansreporter, främst för Hockeysverige.se.

Det senaste året har Kajsa Kalméus bott i New York och i huvudsak bevakat NHL. Planen var att hon skulle vara kvar hela den här NHL-säsongen, men på grund av coronapandemin åkte hon hem till Sverige. När hon sedan fick frågan om att börja jobba på C More kunde hon inte tacka nej.

– Jag har inte följt svensk hockey så mycket det senaste året eftersom jag har varit i New York och det känns skitkul att få bevaka det igen. Dessutom har jag inte jobbat med tv tidigare. Jag har gjort mina egna klipp och varit reporter på mina egna små produktioner, men jag har inte jobbat så här stort tidigare och det känns jättespännande, säger hon.

Vad kan du ta med dig från året i New York till det nya jobbet på C More?

– Wow, vilken hockeyfråga. Nu känner jag mig som en spelare, säger Kalméus och skrattar.

– Jag lärde mig otroligt mycket. Eftersom jag jobbade själv, med min kameraväska på ryggen och mikrofonen i handen, gav det mig en otrolig disciplin. Om något gick dåligt kunde jag bara skylla på mig själv, vilket tvingade mig att vara noggrann och fokuserad och redo att ställa om när någonting inte gick som jag hade tänkt mig. Jag tar med mig mycket av flexibiliteten och viljan att jobba hårt. Nej, nu låter jag som en spelare också, haha. Men det var mycket så. Jag vilade inte mycket, utan det var bara att kötta på, säger 33-åringen.

"Nästan känt mig överflödig"

I SHL-sändningarna kommer Kalméus att ha rollen som reporter. I de allsvenska sändningarna kommer hon utöver att vara reporter även att jobba en del som producent och som programledare. När SHL.se får tag i henne är hon på väg hem från ett jobb i Växjö och det går inte att ta miste på glädjen hon känner inför sitt nya jobb, även om det är en liten omställning för henne att jobba på ett större tv-bolag.

– På reportagen jag har gjort så här långt har jag haft med mig en kameraman. Jag har känt ”kan jag bära något?”, ”kan jag hjälpa till lite?”. Jag har nästan känt mig överflödig, som inte har kunnat hjälpa till att rigga. Men å andra sidan är fotograferna så sjukt mycket bättre än vad jag någonsin kommer att bli. Det ska nog mycket till innan de lämnar över kameran till mig, säger hon.

Vad ser du mest framemot med premiären?

– Det ska bli så himla, himla kul att se matcher som betyder något igen. Jag tror att många lag har längtat lite extra i år, med tanke på att vi inte fick något avgörande i våras. Kanske blir matcherna lite kryddigare, säger hon.

Såg sin första match som fyraåring

Kajsa Kalméus har själv aldrig spelat hockey, men redan som fyraåring fick hon följa med sin pappa på en Frölundamatch – och sedan dess har hon varit fast.

– Jag har alltid tyckt att det har varit väldigt roligt med hockey. Det är världens roligaste sport, men jag önskar att jag var bättre på att åka skridskor, säger Kalméus.