Inför Rögle - Skellefteå: ”Perfekt för oss”

21 april 2021 17:00
#RBKSKE

För första gången någonsin ska Rögle spela semifinal. Där väntar Skellefteå, som kommer från en tuff matchserie mot Luleå, men det ser Jonatan Berggren inte som någon nackdel. Tvärtom. ”Vi kommer att vara ruggigt matchredo när pucken släpps. De har inte spelat på länge och det får vi utnyttja direkt”, säger Skellefteåforwarden.


Rögle BK gör en historiskt bra säsong. För första gången någonsin ska klubben spela semifinal och Ängeholmslaget har imponerat på vägen fram. De slutade tvåa i grundserien och sedan hade de inga större problem med att besegra Frölunda i kvartsfinalen. Rögle vann fyra matcher i rad och hade på dessa 20-3 i målskillnad.

– Vi visste att det skulle bli tufft mot Frölunda. Sedan blev resultaten kanske ojämnare än vad spelet var i vissa matcher, men vi vet att det blir tuffare nu och kommer att gå in med samma inställning som mot Frölunda, säger Röglemålvakten Christoffer Rifalk.

Vad är det ni måste se upp med kring Skellefteå?

– De har många bra spelare, på alla positioner. Men det gäller att vi fokuserar på det vi kan göra, för då är vi som bäst och det är det som kommer att bli avgörande. Då får de ha vem dem vill i laget egentligen, säger Rifalk.

"Har haft bra samspel"

Han var en av många Röglespelare som gjorde bra ifrån sig mot Frölunda. 24-åringen stod samtliga fyra kvartsfinalet och räddade sammanlagt 85 skott, vilket gav en räddningsprocent på 96,59 procent. Dessutom höll han nollan i två av matcherna.

– Det känns bra och jag gillar när det blir tuffa matcher. Vi har spelat på ett sätt som har gjort att jag kan lita på att utespelarna gör sitt jobb samtidigt som de kan lita på att jag gör mitt. Vi har haft bra samspel, vilket bidragit starkt till vår fina defensiv, säger Rifalk.

Skellefteå spelade som tidigare nämnt sju matcher i sin kvartsfinalserie och de valde att växla mer mellan vem som stod. Gustaf Lindvall stod fem matcher (tre vinster och 91,78 i räddningsprocent) och Arvid Söderblom stod två (en vinst och 95,08 i räddningsprocent).

– Båda våra målvakter är i toppen av SHL. Båda har varit grymma på slutet. Det kvittar vem som står. Det är en trygghet att veta att båda levererar, säger Skellefteås Jonatan Berggren, 20.

Rögle har haft bättre powerplay

Förutom målvaktsspelet är Special Teams, det vill säga powerplay och boxplay, något som ofta nämns som en nyckel i slutspel. Där har Rögle presterat bättre än Skellefteå så här långt. Ängelholmslaget har gjort mål på 40 procent av sina powerplaylägen, bara Växjö har varit bättre i den spelformen. När det kommer till boxplay har de 92,31 procent (näst bäst slutspelet). Skellefteå å sin sida har 77,78 procent i boxplay (sjunde bäst) samt endast 4,17 procent i powerplay. De gjorde bara ett mål på 24 numerära överlägen mot Luleå.

– Luleå gjorde det bra där. Sedan är det lite oflyt. Vi har haft lite stolpe ut istället för stolpe in. Vi ska fortsätta att tro på det vi gör. Någon gång kommer det att släppa och trilla in någon puck. Det tror jag kommer att lösa sig, säger Jonatan Berggren, dagen efter den sjunde och avgörande matchen mot Luleå.

På fredag drar matchserien mot Rögle, som avgörs i bäst av fem matcher, i gång, alltså tre dagar efter Skellefteås senaste match. Samtidigt som Rögle då har haft nio dagar utan match. Något som Jonatan Berggren hoppas ska vara en fördel för hans Skellefteå.

– Det är perfekt för oss. Man vill spela matcher och vi kommer att vara ruggigt matchredo när pucken släpps. De har inte spelat på länge och det får vi utnyttja direkt, säger Berggren.

Inget risk att ni är trötta?

– Nej, vi har gått igenom ett helvete med Stefan Thomson (fystränare i Skellefteå) hela sommaren. Vi kan spela hur många matcher som helst, säger Skellefteåforwarden.

"Har alla verktyg för att gå vidare"

Kollar vi inbördes möten under säsongen är det 3-1 i matcher till Rögle och med tanke på vad de presterade mot Frölunda är det nog många som har Ängelholmslaget som favorit i den här serien. Så även Christoffer Rifalk.

– Det gör jag absolut (ser Rögle som favorit). Vi har alla verktyg för att gå vidare. Vi siktar på att ta Skellefteå. Gör vi det vi ska blir vi farliga, säger Rifalk

Berggren:

– Favoritskapet är inget vi tänker på. Nu är det bäst av fem som gäller. Om Rögle vill vara favoriter får de vara det. Vi ska göra allt i vår makt för att vinna, säger Jonatan Berggren.