20 frågor med Oliver Bohm

10 januari 2020 14:00
20 frågor

Oliver Bohm, 27, är inne på sin nionde SHL-säsong och han är näste person vi ska lära känna bättre i intervjuserien 20 frågor. Visste du exempelvis att det första han gör varje morgon är att kolla NBA-highlights och att han är väldigt svårslagen i musikquiz?


Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jag tar Erik Josefsson som forward, mest för hans kontinuitet. Man vet vad man får av honom. Det är bra driv i honom. Som målvakt tar jag Joel Lassinantti. Jag tycker både han och Rautio är stabila och bra år efter år. Som back får vi ta Erik Gustafsson, en allt i allo back. Han kan spela många minuter och har inga svagheter.

2. Vem är svårast att möta i SHL?

– Jag tycker alltid att det har varit svårt att möta Mattias Tedenby. Han är liten, snabb, blir aldrig trött och ger sig aldrig. Vem ska jag ta nu? En som som Gustav Rydahl har utvecklats mycket. Han är snabb, stark och har bilvit bättre i de offensiva aspekterna. Han ger sig inte heller och spelare som inte ger sig är allmänt svåra.

3. Vilken spelare tycker du är mest sevärd i ligan?

– Tyvärr blir det lite färre profiler. Det beror lite vad man letar efter. Letar man efter skills och skicklighet är det Ryan Lasch. Men sedan kan jag tycka Brendan Shinnimin i vårt lag. Han är producerande och det händer andra grejer. Han är sevärd och drar mycket folk, älskad av våra fans och ogillad av motståndarnas fans. Jag tar Shinnimin.

4. Ditt bästa barndomsminne?

– Två grejer, när vi varje lördag spelade kvartershockey och när pappa hade biljetter till Färjestads hemmamatcher.

5. Vem var din favorit i Färjestad på den här tiden?

– Jag gillade Jörgen Jönsson. Nu har jag haft förmånen at ha honom som tränare. En annan favorit är Sergei Fokin. Han har jag börjat gilla mer i efterhand.

6. När har du varit som mest starstruck?

– I hockeysammanhang var de när jag träffade Peter Forsberg i Calgary när jag var åtta år. Då var han som bäst också. Då var jag riktigt starstruck. Jag har hälsat på Håkan Hellström en gång och då var jag lite starstruck.

7. När träffade du Håkan Hellström?

– Jag spelade i Förlunda då och vi var på Gais-Hammarby på Ullevi. Vi satt i en loge och han satt i en loge bredvid. Vi vågade inte gå fram och störa honom. Efter matchen gick jag på toa och då hamnade jag bakom honom på väg ut. Då tänkte jag att pratar jag inte med honom nu kommer jag att ångra mig. Då högg jag tag i honom och han var väldigt trevlig och snäll.

8. Är du musikintresserad?

– Väldigt musikintresserad. Jag spelar gitarr, även om det blir ganska lite gitarr just nu. Min syrra gick musikklass och det har varit mycket instrument hemma.

9. Har hockeyn alltid varit största intresset eller har musiken varit med där uppe?

– Det var nog lika mycket ett tag. Hockey var väl det enda jag hade som intresse fram till att jag var 14, 15 år. Då började jag spela mycket golf och upptäckte AC/DC. Då snöade jag in på dem och efter det har jag blivit allmänt musikintresserad. Det är få som tar mig i ett musikquiz slänger jag ur mig.

10. En matchledig torsdagskväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du SHL eller något annat?

– Väldigt sällan SHL. De blir någon annat. Jag är filmintresserad. Jag tycker det är kul att kolla film och kolla bio. Det blir nog någon film eller dokumentär en ledig kväll. Jag är popkulturintresserad överlag.

11. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– Det var när vi vann SM-guld med Lakers (2018). Jag vann J20-guld med Frölunda (2011), som jag håller högt. Måste jag välja under pistolhot väljer jag guldet med Lakers, men det var fantastiskt att bli mästare som junior.

12. Med lite distans till guldet 2018, finns det något ögonblick du minns extra tydligt?

– Jag lyckades göra mål i final tre hemma. Det var kul att göra mål i en final. Efter att vi gick av isen när vi hade säkrat guldet var det först väldigt lugnt de första fem minuterna i omklädningsrummet. Det var en sådan lättnad och glädje. Alla lät det sjunka in och det var en väldigt speciell stämning och sedan blev det liv efter det. De där fem minuterna kommer jag ihåg och det var väldigt häftigt.

13. Vilken är den värsta utskällning du eller ditt lag fått av en tränare?

– En av de värsta var när jag var typ elva år. Jag tror att vi ledde med 12-0 efter två perioder mot Örebro. När man är elva år fokuserar man kanske inte på att jobba hårt i det läget utan alla åkte mest runt och lekte. Jag kommer ihåg att vi fick en jäkla utskällning av tränaren när vi kom in i omklädningsrummet. Till råga på allt kom en lagkamrats brorsa in med två korv med bröd i handen. Min lagkamrat hade sagt till sin brorsa att han behövde något att äta och den tajmingen var inte den bästa.

14. Vad har du tränat mest på under din karriär?

– Skott. Jag stod och sköt mycket på garageuppfarten. Det gick minst en garageport som farsan fick byta. Eller landhockey med polarna.

15. Kan du berätta något om dig som väldigt få vet?

– Jag har blivit basketintresserad och nästan enbart av NBA. Det första jag gör nästan varje morgon är att kolla NBA-highlights. Det är en rolig sport att titta på och det är imponerade atleter. Det har varit ett intresse de två, tre senaste åren.

16. Hur startade det här intresset?

– Det var när LeBron James gick till Los Angeles Lakers och det blev stort hallå kring det. Då började jag läsa på lite honom och Lakers historia.

17. Vilken är den vanligaste fördomen du hör om hockeyspelare?

– Att man är kaxig och att man har keps på sig hela tiden.

18. Hur många NBA-kepsar har du?

– Jag använder mycket keps. Jag har tre Los Angeles Lakers-kepsar. Men inte hela tiden. På vår och sommar blir det en del keps.

19. Vem var du i skolan?

– Sportkillen. Den som höll på med mycket sport. Sedan blev jag bra på musik, så musik- och sportkillen. Jag var nog lite mer tillbakadragen än vad jag är nu. Nu tycker jag det är kul att synas och vara i centrum, på ett bra sätt förhoppningsvis. Då var jag nog lite blygare och ville att alla skulle må bra. Jag tänkte nog lite för mycket på andra och inte på mig själv först och främst.

20. På vilket sätt kunde det yttra sig?

– Morsan sa alltid att de enda gångerna jag var riktigt ledsen när jag var liten var då andra personer var ledsna eller grät. När hon sa det klickade det för så är det lite fortfarande. Det kan slå bakut, man får inte gå runt och tänka för mycket på vad andra tänker och tycker. Men så var jag nog lite i skolan.