”Siktar på att vinna allt de ställer upp i”

3 september 2020 10:00
Lagpresentation

Sjundeplatsen den gångna säsongen var Frölundas sämsta grundserieplacering på nästan tio år. Nu ska göteborgarna visa att det bara var engångsföreteelse. ”Frölunda siktar på att vinna allt de ställer upp i. Så är det alltid i Frölunda”, säger Johan Rylander, reporter på Göteborgs-Posten.


Roger Rönnberg tillträdde som huvudtränare i Frölunda 2013 och klubbens grundseriefacit med norrbottningen vid rodret är minst sagt imponerande. De tre första säsongerna med Rönnberg blev Frölunda tvåa och de tre efterföljande säsongerna slutade laget trea, men den gångna säsongen blev göteborgarna alltså inte bättre än sjua, vilket är den sämsta placeringen på nio år för Frölunda.

– Det var alldeles för mycket upp och ner. De varvade fantastiska prestationer med riktiga bottennapp, säger Johan Rylander, som bevakar Frölunda för Göteborgs-Posten.

Vad framförallt är det Frölunda behöver förbättra för att lyckas bättre den här säsongen?

– De behöver hitta ett grundspel tidigare. De hade det ibland, exempelvis i vissa matcher i Champions Hockey League där de vände underläge gång på gång och till slut vann turneringen. Men de kunde också vara tokdåliga i vissa stunder. Nu är väl förhoppningen att det inte ska bli lika djupa dalar, säger Rylander.

"Millenniets bästa Frölundavärvning"

Även om sjundeplatsen förra säsongen var en missräkning har Frölunda varit en maktfaktor i svensk hockey de senaste åren och Johan Rylander lyfter fram tränaren Roger Rönnberg som huvudanledningen till det.

– Han är millenniets bästa Frölundavärvning. Med Rönnbergs filosofi vände allt. Frölunda värvar inte dyra finländare längre utan de försöker bygga med unga spelare, som hela tiden kommer upp, säger Rylander.

Kollar vi truppmässigt är det framförallt på backsidan det har blivit förändringar till den här säsongen. Från förra säsongen är det bara Anders Grönlund och Viktor Ekbom som är kvar. Även Theodor Lennström kommer att inleda säsongen i klubben, men när NHL startar kommer även han att försvinna. Det betyder att Julius Bergman, David Printz, Brandon Gormley och Karl Stollery inte längre är kvar. Dessa har Frölunda ersatt med Jens Olsson, 35, Mattias Norlinder, 20, Filip Johansson, 20, Stefan Elliott, 29, samt Jesper Sellgren, 22, som är på lån från Carolina Hurricanes under hela säsongen.

– Backsidan nu är den minst lika bra som den 2016 (då klubben vann både CHL och SM-guld). Då var sju utav åtta landslagsmässiga. Frölunda har fått in några riktigt vassa lirare. Jesper Sellgren var väldigt bra i Luleå och med Mattias Norlinder och Filip Johansson kommer det att blixtra kring Frölundas backsida. Just Norlinder har lite Rasmus Dahlin-moves. Han ska bli oerhört spännande att se. Modofostrad dessutom, det är alltid ett plus i min bok, säger Johan Rylander.

"Bygger truppen utan Lasch

Offensivt har mycket kring Frölunda handlat om Ryan Lasch de senaste åren. Den amerikanske forwarden har gjort 153 poäng i SHL under de tre senaste säsongerna. 33-åringen har inte gjort klart med någon klubb inför kommande säsong, men Johan Rylander tror inte att Frölundasupportrarna ska hoppas på att det blir en fjärde raka säsong i Göteborg för Lasch.

– Jag skulle tro att han är avskriven. De bygger truppen utan Lasch, men skulle han ringa och säga att han vill spela i Frölunda så tror jag inte att de kan säga nej, säger Rylander.

Vad betyder det för Frölunda att tappa Lasch?

– De byggde spelet mycket kring honom, framförallt i powerplay. Där var han en bidragande orsak till att Joel Lundqvist gjorde 17 mål förra säsongen. Nu har de försökt spela in Lucas Raymond i en liknande roll. Sedan tror jag att det kommer att bli en större spridning på målskyttet den här säsongen i Frölunda. Många fler kommer att få glänsa och behöva ta ansvar offensivt, säger Johan Rylander.

En av dem som väntas få en större roll är Lucas Raymond, 18. Förra säsongen snittade han knappt tio minuters istid per match.

– Raymond har gått från 78 kilo till 83 kilo och det är mycket muskler på en sommar. Han är starkare både med och utan puck. Han är på väg att bli man. Han är 18 år och har precis tagit körkort. Förra säsongen försökte de lära honom att ta ett defensivt ansvar, men i rätt i omgivning, där han inte behöver ta lika mycket defensivt ansvar, tror jag att han kommer att göra en väldigt bra sista säsong i Sverige. För det här blir hans sista säsong i SHL. Han lär gå topp-5, kanske topp-3, i NHL-draften i oktober, säger Johan Rylander.

"Tror på många backmål"

Frölunda har under Roger Rönnbergs period i klubben vunnit två SM-guld samt fyra CHL-titlar och målsättningen är hög även inför den här säsongen.

– Frölunda siktar på att vinna allt de ställer upp i, de ska vinna SHL och CHL. Så är det alltid i Frölunda. Styrelsen har ett uttalat krav att de ska ta sig till semifinal i båda turneringarna. Då är säsongen godkänd, men de kan absolut vinna SM-guld i år. Något som kanske behöver värvas in under säsongen är något spjut, som ska göra målen. Även om det inte är aktuellt nu, för de kommer att låta Raymond, Karl Henriksson, Elmer Söderblom och kanske även Fabian Lysell få chansen att spela sig till en tröja, säger GP:s Frölundareporter.

Vilka frågetecken har du kring lagbygget?

– Det är vem som ska göra målen. Även om jag tror att de kan sprida det på spelare som Nicklas Lasu, Jan Mursak, Lucas Raymond, Joel Lundqvist och Max Friberg. Det finns många om skulle kunna ta ansvaret. Dessutom tror jag att vi kommer att få se många backmål från Norlinder, Sellgren samt Elliott, säger Johan Rylander.

Johan Rylander, reporter på Göteborgs-Posten, tippar Frölundas...

...placering i grundserien: ”Jag brukar inte tippa Frölunda som seriesegrare, men nu tippar jag dem etta. Luleå maler på och har ett fantastiskt försvar. De är svåra över en hel säsong, även Färjestad. Rönnberg har vunnit två SM-guld och fyra CHL-titlar. Den enda han saknar är en serieseger. Även om han aldrig uttalar det målet tror jag gärna att han vill ha det resultatet innan han slutar i Frölunda.”

...poängkung: ”Jan Mursak.”

...viktigaste spelare: ”Joel Lundqvist.”

...genombrott: ”Mattias Norlinder.”

...bästa nyförvärv: ”Den är svår, men jag säger Jesper Sellgren.”