• Huvudsponsorer

Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Tisdag Tis 6 Oktober Okt

Johan Gustafsson ska hjälpa Rögle ta nästa steg

9 september 2020 15:00

Efter ett år i Tyskland har målvakten Johan Gustafsson styrt skeppet hem till Sverige för att jaga en för honom relativt välbekant pokal.


Sedan den 1 maj är Johan Gustafsson Ängelholmsbo. Ettårskontraktet med Rögle sajnade han innan dess och han ser fram emot att vara en del av klubbens satsning.

– Jag kollade runt lite och fastnade snabbt på att Rögle skulle kunna passa väldigt bra. Sedan föll det sig så att de kom med ett erbjudande och då var det bara att skriva på, berättar han.

Så du var intresserad innan klubben hörde av sig?

– Ja, absolut. Jag hade en dialog med min agent. Det var ett lag som skulle kunna passa bra in i bilden.

Vi börjar från någon slags början. Förra året gick flyttlasset från Sverige och Frölunda till Tyskland, DEL och Adler Mannheim. Men redan innan jul visste Johan Gustafsson att det inte skulle bli en fortsättning i Mannheim.

– De kom ganska tidigt och sa att de hade siktet inställt på att ha två tyska målvakter till nästa säsong, med tanke på importreglerna. Jag hade planen klar långt innan jul att jag inte skulle bli kvar i Tyskland. Sedan växte det fram att jag ville spela i Sverige igen.

Är det lätt att fokusera när man vet att det inte blir någon fortsättning i klubben? Det sägs ju att man kan lägga sådant åt sidan, men är det så enkelt?

– Absolut. Det tycker jag. Det var inga problem. Jag har varit i den situationen förut och man vet hur det ligger till. Det är inte alltid saker är skrivna i sten men det gäller att vara professionell och alltid göra sitt bästa. Det finns ingen som åker till hallen och inte gör sitt bästa. Sedan får man ta de stora grejerna efter säsongen.

Han säger att han skulle ha ångrat sig om han inte tagit chansen att spela i Tyskland. Spelet skiljer sig från SHL, vilket sätter målvakterna på lite annorlunda prov:

– Skillnaden är att man får lite mer en-mot-en. Kommer han fri så går han på skott. Här vet man att backen kommer att hjälpa till lite oftare. Det är ett annat spel och man får anpassa sig. Det är kul att prova på någonting nytt. Det är kul att vidga vyerna och jag känner att jag hade ångrat mig om jag inte tagit chansen att spela i Tyskland, säger han och fortsätter:

– Det är ett lite mer offensivt mindset i DEL. Ligan som helhet har väl en bit kvar till SHL när det gäller jämnhet, intensitet och tempo. Där ligger Sverige i topp; Vi har lagspelet där alla lagdelar sitter ihop. Det är mer synkat här än vad det är där. Det går inte lika snabbt men ligan är på väg framåt i Tyskland. Det svängde mycket fram och tillbaka, det var målchanser i var och varannat byte. Här krävs det lite mer för att skapa de där farliga chanserna.

Beslutet att återvända till Sverige växte fram med tiden och när Rögle visade intresse var det inget att tänka på. I Ängelholm återförenas Gustafsson med tidigare lagkamraterna Chris och Cam Abbott.

– Jag vet sedan tidigare vad de står för och vad de söker för indvider till sitt lagbygge. De gör ju helt klart någonting bra, med tanke på de steg klubben har tagit under den korta tid de har varit här. Det är kul att få chansen att få vara med på den resa som Rögle gör, säger han och fortsätter:

– Det är många gånger man har kommit ner hit och känt hur snabbt det kan gå i arenan och vilket tryck publiken kan få. Det är förmodligen den bästa arenan sett till förutsättningarna för vilken ljudkuliss man kan få. Jag har alltid tyckt att det har varit kul att komma ner hit och spela, berättar han.

Hur är du när du kommer in i ett nytt lag?

– Man försöker väl bara vara sig själv. Nu flyttade jag hit ganska tidigt, jag kom ner 1 maj, och lärde känna gruppen. De var väldigt omhändertagande från första stund, som det förmodligen är i alla omklädningsrum runtom i Sverige. Det är viktigt att lära känna varandra och det har vi gjort under sommarsäsongen. Det är viktigt att ligga ett steg före med det när isen drar igång. Det var skönt att få komma ner hit och göra sig hemmastadd.

Rögle slutade förra säsongen på tredje plats i tabellen och hade ett bra utgångsläge inför det slutspel som aldrig blev av. Nu ska laget fortsätta på den framgången och etablera sig i toppen:

– Ska man vinna SM-guld så krävs det att man konsekvent är topp-fyra i ligan. De lag som vinner ligger topp-fyra över tid. Till slut har man studsen med sig och ger sig själv förutsättningarna att gå långt i slutspelet. Ska man komma topp-fyra måste man ha ett stabilt grundspel som tar poäng kväll efter kväll. Ett spel som gör att man är svårslagna i match efter match. Det kräver ett stabilt försvarsspel och är starka framåt. Det är lätt att säga men desto svårare att utföra.

Han avslutar:

– Det är vinna SM-guld som man brinner för. Det känns kul att vara med och tävla om Le Mat igen.

Johan Gustafsson är på plats för att cementera målvaktspositionen. Så att Rögle kan cementera sin plats i toppen av ligan. Enkla ord. Svåra saker.