"Kontinuitet har varit ett ledord för sportcheferna"

11 september 2020 11:00
Lagpresentation

Poängrekord och överlägsen seriesegrare förra säsongen. Nu laddar Luleå om – med stommen kvar från förra säsongen, men utan målvaktsstjärnan Joel Lassinantti. ”Bredden är inte fullt lika bra som förra året skulle jag säga, men Luleå har fortfarande ett bra lag”, säger David Olsson Jiglund, reporter på Norrbottens Media.


Luleå var det lag som imponerade mest i SHL förra säsongen. Norrbottningarna vann 36 av 52 matcher och landade till slut på 106 poäng, vilket är nytt klubbrekord. Med det var Luleå hela 14 poäng före tvåan Färjestad.

– Luleå måste vara jättenöjda med fjolårssäsongen. De kunde inte ha gjort det bättre. De var dominanta och i det långa loppet kändes det som att ingen hade kunnat stoppa dem från guld. Nu blev det som det blev och de var nog jäkligt besvikna att det blev så, David Olsson Jiglund, som bevakar Luleå Hockey för Norrbottens Media.

– Det har hänt en del i laget och vi får se om de kan göra om resan de gjorde i fjol. Bredden är inte fullt lika bra som förra året skulle jag säga, men de har fortfarande ett bra lag, säger David Olsson Jiglund.

"Där har Luleå en jättefördel"

Precis som inför den förra säsongen har Luleå haft låg spelaromsättning. Inför den gångna säsongen plockade norrbottningarna in fem nya spelare. Till den här säsongen är den siffran tre. Just att laget har lyckats ha den kontinuiteten tror David Olsson Jiglund är en starkt bidragande faktor till att Luleå har blivit ett topplag.

– Alla utom (Eddie) Larsson och (Victor) Berglund kan systemet och alla vet vad som förväntas av dem. Där har Luleå en jättefördel jämfört med med lagen som har sju, åtta nya spelare. Startsträckan blir mycket mycket längre då, säger David Olsson Jiglund och fortsätter:

– Kontinuitet har varit ett ledord för sportcheferna. Det tror jag är bra, så länge man har ett bra lag att bygga kring. Nu har de byggt upp något bra under tre, fyra års tid. Till nästa år har de dock 14 utgående kontrakt, många på forwardssidan, och då vet man inte hur det kan bli. Vill det sig illa kan det här vara sista chansen för det här gänget att ta det där guldet. Hur många som blir kvar efter den här säsongen vet man inte, säger David Olsson Jiglund.

Spelarna som har värvats in den här säsongen är backduon Eddie Larsson, från Linköping, och Victor Berglund, från Modo, samt den återvändande pucktrollaren Linus Klasen. 34-åringen gjorde 57 poäng i Luleå säsongen 2013/14 och därefter har han spelat sex säsonger i Schweiz.

– Han var dominant senast han spelade i SHL. Han var fruktansvärt bra då och vad har hänt med honom på sex år? Kan han vara i närheten av det han var då får Luleå in en matchvinnare och straff- och poweprlayspecialist. Det är jättemycket värt, säger David Olsson Jiglund.

Lassinantti har lämnat för KHL

Bland spelarna som har lämnat hittar vi bland andra Emil Larsson, Joonas Jalvanti, Jesper Sellgren och kanske framförallt målvakten Joel Lassinantti, som numera tillhör HK Sotji. Med Lassinantti borta sätter David Olsson Jiglund ett litet frågetecken vid målvaktssidan.

– Jag tror många är halvoroliga hur det kommer att gå. Det ska bli spännande att se hur Luleås försvarar reagerar på det här. Hur mycket var Lassinanttis förtjänst och hur mycket var systemets? I och med att Luleå har ett bra system och målvakterna har ett bra lag framför sig tror jag att de kommer att greja det tillräckligt bra för att Luleå ska vara ett lag för övre halvan, förmodligen också ett topplag, David Olsson Jiglund.

Målvakter i Luleås trupp den här säsongen är David Rautio, 35, samt Jesper Wallstedt, 17.

– Wallstedt är en jättetalang och Rautio är underskattad, men det var ett par år sedan han var 92-procentig. Nu ligger han mer kring 90-91 i räddningsprocent. Han behöver ta ett jätteansvar när Lassinantti är borta, säger Olsson Jiglund.

Är det någon spelare i Luleå du tycker att vi ska hålla lite extra koll på?

– Isac Brännström. Han kom från HV inför förra säsongen och han hade ingen stor roll i HV, fram till att de spelade play in den säsongen. Men jag är sjukt imponerad av honom. Han är liten, men jäkligt stark i duellspelet. ”Bulan” (huvudtränaren Thomas Berglund) älskar honom. Isacs brorsa (Erik Brännström) är över i Nordamerika och jag tror att Isac kan bli en NHL-spelare också. Det är ingen omöjlighet. Han står inför en genombrottssäsong, säger Olsson Jiglund.

Tror Luleå slutar tvåa

Luleå har de två senaste säsongerna alltså slutat tvåa respektive etta efter 52 spelade matcher. David Olsson Jiglund tror att norrbottningarna kommer att vara med där uppe även den här säsongen.

– Jag tycker att det är svårt att säga en placering, men jag har satt en andraplats i mitt tips, men Luleå kan lika gärna vinna serien eller bli femma, sexa. Så länge målvakterna håller sig på en hygglig nivå har jag svårt att se att Luleå ska falla igenom, säger David Olsson Jiglund.

David Olsson Jiglund, reporter på Norrbottens Media, tippar Luleås...

...placering i grundserien: ”Tvåa. Jag har satt Färjestad som seriesegrare.”

...poängkung: ”Linus Klasen.”

...viktigaste spelare:Erik Gustafsson.”

...genombrott: ”Isac Brännström.”

...bästa nyförvärv: ”Linus Klasen.”