• Huvudsponsorer

Direktkval: Jakten på SHL inleds ikväll

19 mars 2016 10:00

Karlskrona och AIK kliver ikväll in till direktkvalet mot SHL. ABB Arena Karlskrona är spelplatsen när serien som avgörs över sju matcher tar sin början. I potten ligger en plats i SHL nästa säsong, en plats som båda lagen nu är på jakt efter.


Karlskrona - AIK

Ställning i matchserien: 0-0 i matcher
Bästa poängplockare mellan lagen i direktkvalet:
Karlskrona: -
AIK: -

Formkollen:

Karlskrona kliver ut till spel efter ett längre uppehåll. Laget satte punkt för SHL:s grundserie förra tisdagen, då det blev förlust via 2-4 borta mot Rögle. Nederlaget var Karlskronas sjunde i rad och laget avslutade grundserien med att ta två poäng av 21 möjliga. Fyra av förlusterna var dock med uddamålet. På hemmais har Karlskrona inte vunnit sedan den 30:e december, där laget körde över Örebro med 8-2.

För AIK:s del säkrade man avancemanget till direktkvalet via seger mot Tingsryd i den HockeyAllsvenska finalen. Matchvinnare där blev Robin Kovacs, som avgjorde till 4-3 i förlängningen i den femte och avgörnade matchen. Dessförinnan avslutade AIK grundserien med två raka förluster och laget har vunnit tre av sina sju senaste matcher. Senast som Solnalaget vann på bortais var mot Leksand, en seger som kom den 18:e februari.

Läget i lagen:

Karlskrona tvingas klara sig utan John Henrion resterande säsong. Amerikanen har ådragit sig en spricka i underarmen, något som innebär att det är färdigspelat. I övrigt kan även Anton Grundel komma att missa kvällens fight, sedan han träffats av en puck i samband med mötet med MODO. Joel Kelleman är däremot på bättringsvägen och har varit tillbaka på träning i veckan.

Robin Kovacs var osäker inför avgörandet mot Tingsryd, men kom till spel och sköt även segern till AIK. Inför direktkvalet har inte Solnalaget rapporterat om några förändringar i truppen.

Notera att:

* När lagen drabbade samman i HockeyAllsvenskan under föregående säsong vann Karlskrona tre av fyra möten.
\* Mattias Guter var Karlskronas främsta poänggörare i grundserien med 19 mål och 13 assist.
\* HockeyAllsvenskans fruktade måltjuv Malte Strömwall inte fick det att lossna i finalserien mot Tingsryd.
\* Såväl Karlskrona som AIK spelade oavgjort vid tolv tillfällen under grundserien.

Sagt inför matchserien:

– Självklart finns det med i tankarna att det är vår SHL-plats som ligger i potten. Men jag tänker inte åka ut på isen på lördag och känna att det är KHK:s framtid som står på spel. Vi spelare ska ge allt vi kan, mer kan vi inte göra, Karlskronas Mattias Guter till Blekinge Läns Tidning.

– Det ska bli otroligt kul. Det kommer att vara avgörande matcher hela tiden, AIK:s Robin Kovacs till den egna hemsidan.