20 frågor med Sebastian Hartmann inför eSHL-debuten

28 januari 2022 13:00
20 frågor

Han har gjort 118 SHL-matcher i karriären. I kväll gör Timrås Sebastian Hartmann sin första i eSHL. Här berättar 27-åringen om tryouten som gav honom en plats i laget, vilka styrkor han har som esportare samt skickar en passning till sin tidigare lagkamrat Jonathan Dahlén.


1. Hur kommer det sig att du ska spela i eSHL med Timrå i kvällens match mot Skellefteå?

– Jag tog kontakt med en som jobbar inom Timrå och frågade vem som har hand om Timrå Esport. Jag frågade på ett kul sätt om jag kunde få en tryout. På den vägen är det. Jag spelade två matcher med Timrå Esport. Gubbarna i laget tyckte att jag passade in och frågade om jag ville spela. Och jag tänkte att det kan jag göra. När jag har tid och det passar mig, varför ska jag inte kunna spela med dem? Det är roligt.

2. Var du nervös under tryouten?

– Klart att jag var lite osäker på hur jag stod mig. Jag visste inte hur bra de är. Jag ska inte skryta, men jag vet att jag har lätt för tv-spel. Jag kan nog bli extremt bra, men jag har inte lagt ner den tiden eftersom det är mycket inom hockeyn, med bortaresor och sådant. Men det är skönt att kunna spela tv-spel, lite för att kunna koppla bort hockeyn. Eftersom jag tycker det är kul är det extremt roligt att börja tävla inom det.

3. Har du frågat med Kent Norberg (Timrås sportchef) om du kan få ledigt om träningarna krockar framöver?

– Nej, haha. Han gillar inte tv-spel. Det här får bli när jag kan och när jag har tid. Det ska inte gå ut över min hockey. Det får bli när jag har utrymme att vara med.

4. När började du spela tv-spel?

– Jag var nog runt tio år. Då var det alla möjliga spel. Det slutade oftast med att jag spelade NHL. Eftersom jag spelade mycket hockey och tyckte det var extremt kul. Jag har även spelat en del Call of Duty. Det är spelen jag har spelat mest. Även lite Fifa.

5. Timrå är sist i eSHL-tabellen. Är du frälsaren laget behöver?

– Svårt att säga, haha. Jag ska komma in och bjuda på det jag kan. Sedan vet jag inte hur bra de andra lagen är. Det hade varit kul att gå in på vinnarspåret direkt.

6. Vad har du för position?

– Jag är ganska allround och kan gå på de flesta positionerna. Jag har ingen speciell position, men helst forward. Jag tycker det är roligast.

7. Vilket var det första NHL-spelet du spelade?

– NHL 13 har jag för mig var det första.

8. Vilken nytta har du av ditt hockeykunnande på den virtuella isen?

– Det är ganska likt ändå. När man snackar hockeytermer är det samma inom Esport. Man ska inte tappa pucken på fel ställen och sådana grejer. Tv-spelen har gått fram så mycket att det nästan är för verkligt. Eftersom jag spelar ishockey kan jag se spelet på ett bra sätt. Har du bra spelförståelse hittar du ofta lösningar i tv-spelet.

9. Spelar du på samma sätt på båda ställena?

– Nej. Det skulle jag inte säga. Vissa delar är ganska likt, men jag är lite mer av en lirare när det kommer till tv-spel.

10. Har du lärt dig något från tv-spelet till din vanliga hockeykarriär?

– Inte så mycket nu när jag är äldre, men när jag var yngre. Vissa grejer jag gjorde på tv-spelet försökte jag göra på isen senare. Nu åker jag inte runt tränar dragningar jag gör i NHL.

11. Vilket är ditt bästa minne från NHL-spelandet så här långt?

– Det är nog när jag började spela med min brorsa och hans kompisar. Även några av mina polare. Det är nog de bästa minnena. Att vi är många som håller i det och det har varit så pass kul.

12. Hur hett blir det när du möter brorsan i tv-spel?

– Det kan bli lite dålig stämning ibland. Vi lämnar ändå alltid som kompisar, men ibland är det sura miner när vi säger till varandra. Det är en syskonkärlek.

13. Blir du mer arg på den virtuella isen eller på den spolade?

– Jag blir mer arg på den spolade isen, men det är bara för att det är mitt jobb och jag blir extremt förbannad när saker inte fungerar. Såklart kan jag bli arg även när jag spelar tv-spel, men jag blir mer lack på den riktiga isen.

14. Har du någon favoritårgång bland NHL-spelen?

– Bra fråga. Det här, alltså 2022, är ett av de bästa. Jag håller även 2016 högt.

15. Vem i SHL-laget skulle klara sig bäst respektive sämst i eSHL?

– Oj. Vem har riktigt dålig touch inom tv-spel? Jag vill säga Jonathan Dahlén på den. Han har jag tagit några gånger i NHL. Men av spelarna i årets lag skulle jag nog säga Christopher Liljewall. Han spelar inte mycket tv-spel. Jens Lööke hade nog klarat sig bäst.

16. Kan Lööke till och med utmana dig om ni kör mot varandra?

– Nej, han är inte på min nivå, haha.

17. Vilken är din främsta egenskap som esportare?

– Passa pucken och vara smart i det defensiva arbetet. Det låter helt sjukt när man säger det. Det låter som att man pratar om riktig hockey. Jag försöker skapa ytor till de andra i laget också.

18. Är det här något du skulle vilja syssla med mer efter hockeykarriären?

– Det får du fråga min flickvän höll jag på att säga, haha. Jag tycker det är extremt kul, men jag vet inte hur det blir när jag blir äldre. Har jag samma intresse, så varför inte.

19. Tror du att du kommer att vara nervös när det är dags för eSHL-debut?

– Lite svett kommer jag nog att ha i händerna, men det ska bli kul. Det sänds på C More och det börjar växa fram och bli stort.

20. Vad säger dina lagkamrater om att du även ska spela i eSHL?

– De tycker att det är skitkul. Många har sagt att de ska kolla. Det är riktigt kul att de tycker att det är roligt, och de vet vilken stjärna jag är, haha.