20 frågor med Martin Filander

30 juli 2021 11:00
20 frågor – sommarspecial

Sommarens sista del i 20 frågor blir med Oskarshamns huvudtränare Martin Filander. Här berättar 39-åringen varför han vill ha kostymen på när resten av laget kommer till matchsamlingen, att hand dricker tolv kaffekoppar per dag samt varför han skulle vilja bjuda Thomas ”Bulan” Berglund på grillmiddag.


1. Husvagn eller hotell?

– Då väljer jag hotell. Jag är uppvuxen med husvagn, men själv är jag en dålig fixare. I vuxen ålder har jag valt bort husvagn.

2. Har du något favoritminne från era campingsemestrar?

– Jag vet inte, men jag kommer ihåg att vi var i Pite Havsbad när jag var liten. Jag vet inte om det än något favoritminne, men jag minns det i alla fall. Annars var vi många gånger på Öland, och föräldrarna är där fortfarande på somrarna.

3. Om du får regissera den perfekta semesterdagen. Hur skulle den se ut?

– Då börjar vi med sovmorgon och en god frukost i solen. Sedan någon uteaktivitet med familjen. Lira lite boll eller något sådant. På kvällen blir det grill, någon dryck till och att man kan sitta ute. Gärna myggfriitt. Det får gärna fläkta lite, men ändå varmt.

4. Hur mycket träning blir det för dig under semestern?

– Jag kör för dåligt, men försöker hålla igång med lite padel. Jag går lite och försöker röra mig lite allmänt så jag får ihop den dagliga dosen. Det är mer på den nivån. Jag borde vara bättre på att träna än vad jag är. Jag jobbar på det.

5. Om du får bjuda en tränarkollega från SHL på grillmiddag i sommar, vem blir det och vad bjuder du på?

– Spännande. Jag tycker det skulle vara kul att bjuda in ”Bulan” (Thomas Berglund, Luleå) och bjuda på någon bra ryggbiff.

6. Känner du ”Bulan”?

– Inte alls. Just därför vore det kul. Diskutera lite grundläggande värderingar. Han gör alltid ett bra jobb. Ofta får han snurr på gubbar som inte alla får snurr på. Då är det alltid intressant att se vad man har för sätt och trycker på för knappar.

7. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag har inte överdrivet många måsten. Om det är hemmamatch åker jag hem och riggar lite. Hämtar barnen och ser till att allt är på plats innan frun kommer hem. Sedna åker jag ner till hallen en timme innan spelarna samlas. Då byter jag om till kostym, knyter slipsen och är redo när kollegorna och spelarna kommer. Då är jag matchklädd, redo och har memorerat min matchgenomgång. Det är väl det jag gör som är rutinmässigt.

8. Är det viktigt för dig att du är redo i kostym när de andra kommer till arenan?

– Jag gillar känslan att man visar att man är redo för match och sedan vill jag inte greja med det ifall det dyker upp något oplanerat. Det kan dyka upp någon fråga från spelare, en diskussion med någon eller en mediagrej. Då vill inte känna att jag har någon form av press tidsmässigt. Då tar jag det hellre lugnt och gör mig helt redo.

9. Golf eller padel?

– Just nu är det padel måste jag säga. Jag har småbarn och har svårt att få tid till golf. Det känns som det tar 20 procent mindre tid att spela padel än golf. Av den anledningen säger jag padel, men egentligen skulle jag nog säga golf.

10. Vilket är ditt mest onödiga köp?

– Jag inbillade mig en gång att vi skulle använda ett ångstyrkjärn. Det använde vi en gång på fem år innan vi slängde det. Ett klassiskt dåligt köp, även om det kändes bra då.

11. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilken skulle det vara?

– Det finns många bra dagar. En rolig dag, och den som kanske har gett mig mest idrotts- och yrkesmässigt, är när vi gick upp med Örebros J20-lag till Superelit 2013, och jag var med och coachade. Det var tredje avgörande borta mot Huddinge. Vi vann och gick upp för egen maskin. Sedan gick Örebros a-lag upp till SHL någon vecka senare, också det av egen maskin. Känslan av att ha lyckats med något med ett gäng unga killar som från början inte var så vältrodda. De jobbade hårt tillsammans i tre, fyra år och att se dem vinna tillsammans var något speciellt. Det är det man alltid jagar, att hitta ett sätt att vinna sista matchen för säsongen.

12. Vilken app är den första du kollar för dagen?

– Just nu är oura ring-appen, där jag kan se hur bra jag har sovit. Det är som en aktivtitetsklocka och man kan se vilken sömnkvalitet man haft och hur länge man sovit, och lite sådana grejer. Den mäter även hur mycket man rör sig – lite koll på hälsan i allmänhet.

13. Som småbarnsförälder, får du sova bra?

– Nja, det är lite blandat. Man inser varför man är så trött ibland. Men jag är bra på att få kvalitet på sömnen, men dålig på att få ihop tillräckligt med timmar.

14. Vem är din favoritidrottare (ej hockeyspelare)?

– Jag gillar Roger Federer. Han är en förebild på många sätt, av det jag har uppfattat av honom. En gentleman, fulländad teknik och verkar ta hand om sig som gör att han har en lång karriär. Jag tror han spelar av rätt anledning också, en passion för sporten. Säkert en perfektionist och garanterat en tävlingsmänniska. Men jag tror att det är hans passion som driver honom och inte yttre påverkan, vilket är fascinerande tycker jag.

15. Vem var du i skolan?

– Jag var en som alltid var där. Var alltid på lektionerna och gjorde mitt bästa på plats. Högst medioker på att förbereda mig till proven, men jag hängde med för att jag såg till att jag var närvarande när det var skola. Idrottsnörd och var med det gänget.

16. Har du några laster/dåliga vanor?

– Jag knäcker med min nacke och rygg väldigt mycket, och ena örat. Jag gör lite smågrejer för mig själv. Men det är mer tix jag har för mig. Jag älskar sötsaker, fika och godis.

17. Som fikakille, hur många kaffekoppar dricker du per dag?

– Tolv, kanske. Jag dricker sjukt mycket kaffe. Osunt säkert, men det är gott

18. Svart kaffe eller mer åt Cappuccino-hållet?

– En svart bryggkaffe. Jag är ändå skurit ner på det. I Västerås hade vi långa höga muggar. Då var det tolv, 15 sådana muggar. Nu är jag nere på vanlig koppstorlek. Det är också last kanske, haha.

19. Om du bara fick äta en maträtt för resten av livet. Vad hade du ätit?

– Pasta Carbanora

20. Hur händig är du på en skala ett till fem?

– Går det ha lägre än ett? Jag får skämmas. Pappa är snickare och brorsan är möbelsnickare och jag har tummen mitt i. Det har med intresse att göra tror jag. Jag har aldrig behövt intressera mig, kompetensen har funnits runt mig. Jag är riktigt dålig. Det där frun sköta, hon är bättre än mig.