von Konow: Smålänningarna gav svar på tal

26 oktober 2012 14:50

"Växjö är chanslösa i Elitserien. Jumboplatsen är given för nykomlingarna" - Det var den allmänna uppfattningen inför förra säsongen. Alla vet hur det slutade. Växjö klarade sig kvar i Elitserien med god marginal och var väldigt nära att ta sig till slutspel. Gregor von Konows krönikor om elitserielagen fortsätter idag med Växjö Lakers.


Smålänningarna hade gett sina kritiker svar på tal. Växjö visade omgående att de inte skulle bli någon slagpåse i Elitserien. Redan efter några omgångar var laget uppe på slutspelsplats. En position man sedan höll till och från under säsongen. Ända in i det sista hade Växjö chansen att ta den åttonde och sista slutspelsplatsen. En bit in på tredje perioden i sista omgången låg laget på slutspelsplats, men tappade den till slut till MODO. Växjö förlorade i Luleå med 1-4, medan MODO vann hemma mot Linköping med 5-4 efter övertid och straffläggning. Det betydde att Växjö blev nia i sluttabellen med 77 poäng på 55 matcher, två efter åttan MODO.

Växjö säkrade elitseriekontraktet hemma i den 53: e omgången när man slog AIK med 2-0. Tänka sig att nykomlingarna Växjö kom före storheter som Djurgården och Linköping. Det hade ingen räknat med då Linköping hade varit i slutspel åtta år på rad och Djurgården, mesta mästarna genom tiderna, var uppe i SM-final så sent som 2010. Många tippade att Djurgården skulle ta hand om SM-guldet, men i stället åkte stockholmarna ur Elitserien.

- Vi fick en bra start, tog elva poäng på våra första åtta matcher, och var uppe på slutspelsplats, sa coachen Janne Karlsson och fortsatte:

- Det betydde mycket. Sedan fortsatte det att gå bra. Vi hade inga större svackor i vårt spel under säsongen. När vi klev in i Elitserien hade vi inställningen att vi skulle vara med och kriga om en slutspelsplats, vilket vi visste att vi hade kapacitet för att göra. Jag tror att just denna inställning bidrog till att det gick så bra för oss under vårt första år i Elitserien, även om det kändes snopet att vi tappade slutspelsplatsen på upploppet.

Gerber räddade laget många gånger

En annan bidragande orsak till att Växjö klarade sig så bra i Elitserien var att man hade ett bra målvakts- och försvarsspel. Målvakten Martin Gerber visade att han fortfarande håller bra klass och hjälpte laget att vinna och ta poäng i många matcher. Gerber noterades för utmärkta 2,11 i insläppta mål i snitt och 93,00 i räddningsprocent på 42 elitseriematcher. Ett bra uteförsvar, där backen Illka Heikkinen dominerade och var även lagets bäste målskytt med 18 fullträffar, betydde förstås mycket.

Växjö släppte bara in 133 mål på 55 matcher i serien, sju färre än seriefyran och svenska mästarna Brynäs. Inför kvalserien 2011 lade Växjö om sitt spel från ett mycket offensivt till ett mer försvarsinriktat uppträdande.

- Vi vann Kvalserien ganska klart och hade verkligen prickat in toppformen i rätt tidpunkt, sa Janne Karlsson:

- Vi kom väl förberedda dit. Taktiken var klar och vi hade pratat mycket om hur viktigt det är att vi spelar disciplinerat i matcherna. Före Kvalserien spelade vi en internmatch, vi fyllde på med juniorer och hade två lag med tre femmor, som jagade livet ur varandra.

Nära konkurs 2008

Växjö gick obesegrade igenom Kvalserien, vann sju av sina tio spelade matcher, och var klara för nästa års elitserie när flera omgångar återstod. Smålänningarna tog totalt 26 poäng, fler har inget annat lag tagit i Kvalserien under 2000-talet. Bara fyra år tidigare (2008) hade Växjö befunnit sig på ruinens brant när föreningens nuvarande VD, Anders Öman, gick in och samlade ihop pengar från företag, kommun och privatpersoner som behövdes och bidrog själv med en ansenlig summa så att klubben kunde leva vidare.

- Redan då satte vi upp som mål att nå Elitserien inom fyra år, vilket vi klarade av, säger VD Anders Öman och fortsätter:

- Men vi hade aldrig nått dit om vi inte arbetat stenhårt och brunnit för uppgiften. Det är viktigt att ha ett mål att sträva efter, även om det för stunden inte går särskilt bra och ser ljust ut. Att vi en dag skulle bli ett elitserielag var jag helt övertygad om.

"För många utlänningar" - vad var alternativet?

Som nykomling fick Växjö finna sig i att bli kritiserad för att man hade många utlänningar i laget, trots att man inte hade så värst många fler än flera andra lag. Vad var alternativet? Det kan väl ändå inte ha undgått någon, som följer med vad som händer och sker i svensk hockey, att många av våra bästa och unga spelare försvinner utomlands till andra ligor. Inget lag klarar längre av att gå upp i Elitserien och bli kvar där utan flera importer. Så ser verkligheten ut numera. Självklart ska elitserielagen se till att bli så bra och starka som möjligt och då måste man många gånger ersätta en bra svensk spelare med en bra utlänning. Om Växjö tagit borta många av sina importer är jag inte säker på om laget blivit kvar i Elitserien.

Andra året i Elitserien är svårt

Det andra året är alltid svårt för ett lag i en ny liga när kraven och förväntning- arna höjs och man ses som ett lag i mängden och blir tagna mer på allvar. Under hösten har det inte gått något vidare för Växjö. Efter 14 omgångar var laget sist i serien med 10 poäng och en enda seger, vilket ledde till att huvudcoachen Janne Karlsson fick gå och lämna över ansvaret till biträdande coachen Sam Hallam.

Under dennes ledning vann Växjö två raka bortamatcher mot Timrå (2-1) och Rögle (3-2) och lämnade jumboplatsen och tog sig upp ovanför kvalserie- strecket, men åker under det igen efter förlusten hemma mot Linköping (1-2). När Erik Josefsson kvitterade till 2-2 mot Rögle 21 sekunder före full tid i spel fem mot fyra var det lagets första mål i powerplay på 54 försök. Dennis Rasmusson slog sedan in den avgörande staffen och gav Växjö segern.

- Det var väldigt skönt och viktigt för oss att vinna dessa två matcher så att vi inte hamnat efter, sa coachen Sam Hallam efter matchen:

- Det är bara att fortsätta att arbeta hårt och spela som ett lag i matcherna som kommer. Vi är ett lag som ska vara med och slåss om en av slutspelsplatserna, så det gäller att spela bra och ta så många poäng som möjligt under hösten så att man har chans att ta sig dit när platserna ska fördelas frampå vårkanten.

Hur som helst gäller det för Växjö att i första hand se till att man ha minst två lag bakom sig i sluttabellen för att undvika Kvalserien. För att Växjö ska klara av den uppgiften måste försvarsspelet prioriteras. De två lag som släpper in flest mål i serien skickas nästan alltid ner i Kvalserien. Så här långt i år har Växjös försvarssvarspel varit allt annat än bra och tätt bra och man har med 44 mål bakåt på 17 matcher släppt in flest mål i Elitserien tillsammans med Rögle (45), AIK (46) och Frölunda (46). Det kommer att bli en stenhård kamp för Växjö hela säsongen för att klara nytt elitseriekontrakt. Skulle laget gå till SM-slutspel den här säsongen måste det ses som en bonus.